Akcie spadly nejvíc od finanční krize. Ztrácí i koruna

pk | rubrika: Aktuality | 28. 2. 2020 | 12 komentářů

Ještě ve středu 19. února byl americký akciový index S&P 500 na své rekordní hodnotě. Od té doby klesl už o 12 procent. Výrazné propady hlásí i další burzovní indexy.

Hodnota světových akcií výrazně klesá kvůli rostoucím obavám z dopadů koronaviru Covid-19.

Nejhlubší týdenní propad od finanční krize v roce 2008 hlásí také hlavní index evropských akcií STOXX 600 nebo celosvětový index MSCI All Country. Pražská burza se v tomto týdnu propadla o desetinu na nejslabší úroveň od června 2017.

Výrazně oslabila i koruna. Zatímco 17. února byla na hodnotě 24,8 k euru, tedy nejsilnější od roku 2012, dnes už je zpátky na úrovni 25,4. Obchodníci se totiž zbavují měn, které považují za rizikovější.

Kurz koruny k euru

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Už o víc než čtvrtinu letos klesla cena ropy Brent, protože poptávka je kvůli zpomalení ekonomiky nižší. Zatímco na začátku roku stála skoro 70 dolarů, teď už se dostala pod 51 dolarů za barel. Naopak výrazně roste cena zlata, považovaného tradičně za „bezpečný přístav v době nejistoty“.

Klesají i kryptoměny v čele s bitcoinem. Od začátku tohoto týdne ztratil 13 procent a je na úrovni 8650 dolaru. To je nicméně pořád víc než na začátku roku, kdy začínal kolem 7020 dolaru.

Kurz bitcoinu

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Zdroj: peníze.cz

„V polovině února došlo ke zklidnění situace na finančních trzích kvůli snížení počtu nově nakažených. Ale po zprávách o možných negativních dopadech na globální ekonomiku a po rozšíření nemoci v Itálii reagovaly trhy koncem měsíce zvýšenou nervozitou,“ shrnuje únorové dění Lukáš Vokel, produktový analytik Broker Consulting.

Investorům doporučuje zachovat si chladnou hlavu. „Současné výprodeje na trzích nesouvisí s ekonomickou aktivitou firem ani lidí, ale s panickou reakcí na možné další šíření viru. Z tohoto důvodu určitě doporučujeme investorům zůstat v klidu a na poplašné zprávy nereagovat ukvapeně. Pro pravidelné investory se nic nemění, měli by se držet své investiční strategie a dál pravidelně investovat,“ radí Vokel.

Index podílových fondů, který sestavuje společnost Broker Consulting, ukazuje letošní i dlouhodobý vývoj do středy 26. února, tedy ještě před čtvrtečním a pátečním propadem.


Analýza České spořitelny:

Jak koronavirus nakazí ekonomiku? Česko má silnou imunitu

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 2. 2020 17:21, kalich

V současné době je ideální doba pro všechny,kteří mají dlouhodobě ležet v bankách větší obnosy na mizerný úrok (navíc i tím podporují banky,že úrok pro občany nezvyšují a sami využívají ČNB,kdo za vaše peníze mají 2,25%), měli by si vytvořit vlastní akciové dividendové portfolio. Kurzy padají a dividendy se budou vyplácet od května do cca srpna ve výši cca 6-9% čistého. Jeden příklad Kom.banka kurz 28.2.707,-Kč,navrhovaná dividenda čistá 49,3 Kč tj.6,97%! Akcie lze nakupovat přes banku nebo i přímo na burze přes internet i z domova. Finanční gramotnost je základ jak se stát rentiérem i vyřešit DR ber státu sami.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 2. 2020 12:54, Petr

Správně na koronaviru měla Evropa zbohatnout,výpadky výroby z Číny měla Evropa nahradit vlastní výrobou. Bohužel,Evropané jsou již velmi líní a prakticky závislý na levném zboží z Číny. Také podnikatelé jsou již příliš závislí na levném zboží z Číny,které zde z velkou marží prodají a tak něco vyrábět přímo tady se nikomu nechce,protože zisk by byl sotva poloviční. Rozežranost podnikatelů nás dovede do (_!_) Nejlepší všechno znárodnit a podnikatele odstěhovat do dańových rájů kde už stejně na oko bydlí.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services