I chudák má šanci vydělat na boháčích. Vyletí nové akcie jako Tesla?

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 4. 11. 2019 | 7 komentářů
Akcie Virgin Galactic sice za první týden na burze ztratily pětinu hodnoty, podobně rozpačitý nástup ale měl kdysi třeba i Facebook.
I chudák má šanci vydělat na boháčích. Vyletí nové akcie jako Tesla?

Na newyorské burze před týdnem začalo obchodování s akciemi společnosti Virgin Galactic, jejímž většinovým vlastníkem je sir Richard Branson. Od tohoto vstupu na burzu se hodně očekávalo.

Richard Branson je často srovnáván s Elonem Muskem, jehož společnost Space Exploration Technologies Corporation, více známá jako SpaceX, je v podstatě největším možným konkurentem Virgin Galactic. Akorát SpaceX míří mnohem dál – k meziplanetárním letům.

Virgin Galactic se teď soustředí „pouze“ na vesmírný turismus, prozatím omezený na soukromé lety za orbitu Země, do výšky 100 kilometrů nad zemí. Během nich můžete kromě krásných výhledů na naši planetu zažít také stav beztíže. Kdybyste o takovém devadesátiminutovém výletu uvažovali, připravte si 250 tisíc dolarů (zhruba 5,7 milionu korun). To není zrovna levný palubní lístek, ale věřte, že spousta boháčů si za takový zážitek ráda zaplatí.

Ať se vám vrátí co nejvíc

Bohatí Češi a Slováci cítí změnu k horšímu a volí raději bezpečnější investice. Projděte si, jak zhodnocují své peníze.

Kam teď investovat? Čeští milionáři věří pozemkům, bitcoinu už ne


Lidé půjčují firmám, protože je láká vysoký úrok, který za to dostanou. Riziko přitom dokáže vyhodnotit málokdo. Stát o tom ví, zásadní změnu přesto nechystá.

Firmy si jdou pro vaše úspory. Za svůdným výnosem dluhopisu číhá riziko

V příštím roce plánuje Virgin Galactic po šestnácti letech příprav uskutečnit prvních 16 letů. Jeden let pojme vždy šest turistů. Své místo už má rezervováno prvních 600 pasažérů, přestože firma od roku 2014 – po havárii jednoho testovacího letu – nepřijímá nové rezervace. Dá se očekávat, že jakmile Virgin Galactic obnoví příjem rezervací, číslo se rychle vyšplhá do tisíců.

Mezi klienty jsou třeba herec Leonardo DiCaprio nebo zpěvák Justin Bieber, napsala agentura Reuters. Většina ze zájemců se proletí až v roce 2021, na který už společnost plánuje 115 letů. V dalších letech by počet uskutečněných letů měl dál stoupat.

Plány společnosti Virgin Galactic jsou opravdu velmi smělé, přesto působí realisticky. Navíc její potenciál není jen ve vesmírném turismu. Firma plánuje také hypersonické mezikontinentální lety – například z New Yorku do Londýna za hodinu. Boeing nedávno oznámil, že bude do společnosti Virgin Galactic investovat 20 milionů dolarů.

Investiční expert Martin Burda předpovídá akciím Virgin Galactic podobný raketový růst jako americké Tesle, jejíž akcie za osm let od vstupu na burzu zvýšily hodnotu na osmnáctinásobek.

V prvním týdnu se akciím Virgin Galactic zatím moc nedařilo, jejich hodnota spadla o 20 procent. Podobně rozpačitý nástup ale měla celá řada akcií. Akcie Facebooku také v prvním roce po uvedení na burzu spadly téměř na polovinu, zatímco dnes je jejich hodnota zhruba pětinásobná oproti prvním dnům obchodování. Někdy to zkrátka chvíli trvá, než si akcie získají důvěru investorů.

Srovnejte si to s námi

Samozřejmě netuším, jak se budou akcie Virgin Galactic vyvíjet a jak se společnosti podaří plnit plány. Její byznys má svá specifická rizika. Stačí jeden nepovedený let, který skončí tragédií, a můžou tragicky dopadnout i akcie Virgin Galactic. Mají hodně zajímavý růstový potenciál, na druhou stranu velmi nejistý. Za sebe nemám potřebu se do takové spekulace pouštět.

Akcie Virgin Galactic jsou každopádně v něčem jedinečné. Nenapadá mě žádný lepší příklad, jak může „chudák“ vydělávat na „boháčích“. Myšlenka je jednoduchá: Čím víc boháčů bude chtít letět do vesmíru, tím ziskovější firma postupně bude, tudíž poroste její hodnota.

Vydělat by pak na tom mohl prakticky každý. Jedna akcie se teď obchoduje na burze za necelých 10 dolarů. Fakticky ale budou akcie Virgin Galactic zpočátku spíš středem zájmu některých hedgeových fondů a nadšených investorů, kteří fandí Richardu Bransonovi. Než si získají důvěru mas, to možná pár let potrvá.

O autorovi

Jan Traxler

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment ManagementPatří k předním českým expertům v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Preferuje investice, které generují stabilní výnosy. Publikuje pravidelně v řadě médií zaměřených na finance a investování. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz. Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 11. 2019 20:30, chk

Nebo jinak: I chudák může ztratit své našetřené peníze pro zábavu bohatých. (S obměnou: I chudák může sponzorovat vrtochy bohatých).

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services