Strach na burze. Další krize může přijít do dvou let

pk | rubrika: Aktuality | 15. 8. 2019

Americké akcie včera oslabily nejvýrazněji za letošní rok. Dow Jonesův index klesl o víc než tři procenta, skoro tři procenta ztratil i index S&P 500.

„Svět se děsí krize nejvíce od roku 2007. Ve Spojených státech včera přechodně klesl výnos desetiletého vládního dluhopisu pod úroveň toho dvouletého. To se předtím stalo naposledy v roce 2007 a přispívá to zcela zásadně k výprodejům jak akcií. V posledních pěti případech, kdy k takovému poklesu historicky došlo, vždy předznamenával recesi. Ta v průměru začala za 22 měsíců poté,“ říká ekonom Lukáš Kovanda z Czech Fund.

„V minulosti nám vyrovnávání výnosů na dlouhodobých a krátkodobých dluhopisech dokázalo s vysokou mírou přesnosti předpovídat příchod ekonomické recese. Statistiky nám naznačují, že nyní by do dvou let mohla nastat ekonomická recese,“ souhlasí také Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BHS.

Pohledem experta

Jsou situace, kde selský rozum neobstojí. Polovina evropských států si dnes půjčuje peníze, a ještě na tom díky záporným úrokům vydělává. Také byste určitě chtěli Německu půjčit milion eur s tím, že za deset let dostanete zpět 960 tisíc eur. No, neberte to.

Půjčte mi, vrátím vám míň. Záporné úroky vládnou Evropě

Ekonomové úkaz označují jako inverzní (převrácenou) výnosovou křivku. „Jde o jev, kdy výnosy krátkých dluhopisů překonávají výnosy obligací s delších splatností. Taková situace odporuje standardní ekonomické teorii, která říká, že investor by měl být kompenzován za delší investiční horizont atraktivnějším výnosem. Trhy tento fenomén znepokojuje, neboť k inverzi výnosové křivky došlo před každou recesí za posledních 50 let,“ vysvětluje Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

Přesto by podle něj investoři neměli kvůli vývoji na trhu amerických vládních obligací propadat panice. Inverzi výnosové křivky nelze vnímat jako nevyvratitelný důkaz přicházející recese.

„Kvůli uvolněné měnové politice centrálních bank již výnosová křivka nevysílá tak přesné signály jako v minulosti. Svou roli sehrávají i technické faktory. Trumpova administrativa preferuje emise krátkodobějších dluhopisů. Tím zvyšuje jejich nabídku a vytváří tlak na pokles ceny (vyšší výnos). V neposlední řadě velcí institucionální hráči, kteří očekávají pokles sazeb, kupují dluhopisy s delší splatností, protože ty v prostředí klesajících sazeb generují vyšší kapitálové výnosy,“ říká Pfeiler.

Investory podle něj vyděsila i data z čínské ekonomiky. Tamní průmysl rostl méně, než se čekalo. A zpomaluje i německá ekonomika, největší v eurozóně: v porovnání s předchozím čtvrtletím klesl HDP o 0,1 procenta, meziročně roste už jenom o 0,4 procenta.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burza, dluhopisy, krize

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

Partners Financial Services