ČEZ očima investora

Jaroslav Šura | rubrika: Co se děje | 22. 1. 2019 | 6 komentářů
Burzovní propady z nedávné doby přiměly české novináře, aby se věnovali akciovému dění. A jako obvykle: jak se tiskly nejčernější scénáře, trhy otočily a posílily. Hodně potenciálních investorů teď sedí na penězích a nechtějí se spálit. A vidím nejistotu v očích spekulantů, což přispěje k větším výkyvům…
ČEZ očima investora

Jako konzervativnější investiční varianta podle mě může posloužit česká burza, která na výprodeje téměř nereagovala – tak jako téměř nereaguje při opačném vývoji. Nějakou volatilitu vykazují bankovní tituly a „růstový“ AVAST na Free Marketu, naopak velkou stabilitu prokázaly například akcie burzovního lídra, společnosti ČEZ. Akcie elektrárenského giganta se mi líbí z několika důvodů: zmíněná stabilita, velikost emise a s ní spojená likvidita (když je potřeba utéct, aby bylo komu prodat), velký majoritní akcionář (méně akcií k prodeji při potenciálním výplachu) atd.

Cena akcií ČEZ: vývoj za pět let

Zdroj: peníze.cz
Zdroj: Akcie z Burzy cenných papírů Praha na Peníze.cz

Ekologové a politici

Nedávno jsem tady psal, že zelená politika Evropské unie v kombinaci s německou Energiewende (velkorysá podpora obnovitelných zdrojů na úkor zejména jaderné energie) nahrává některým energetickým firmám, které se zabývají výrobou a distribucí elektřiny. Velmi robustní, ale zároveň nevratný nárůst cen emisních povolenek, popostrčený dalšími faktory, jako je růst ceny uhlí a plynu, a následný růst ceny silové elektřiny, to všechno by mělo mít pozitivní vliv na vývoj ceny akcií vybraných regionálních společností z oboru.

Když přidám odstavování jaderných bloků v Německu, časem i ve Francii a jinde, politický či ideologický tlak na přechod k elektromobilitě, na který se vážou významné dotace i mnohamiliardové investice německých automobilek, lze další vývoj ceny silové elektřiny (obchodované na burze) celkem snadno predikovat. Na tomto vývoji budou profitovat energetické společnosti typu RWE, Verbund, ale také například právě ČEZ.

Jaroslav Šura

Absolvent Provozně ekonomické fakulty ČZU. Dlouhodobě se zabývá kapitálovými trhy, na podobné téma zpracovává dizertační práci. Je držitelem burzovní makléřské licence. Podílník v několika firmách.

Proč věřím ČEZ

Akcie společnosti ČEZ se obchodují na české burze a jejich cenový vývoj obvykle těsně koreluje se zmíněnou cenou silové elektřiny. Firma generuje robustní cashflow, které je příslibem pro zajímavé dividendy i v následujících letech – velice bych se divil, kdyby v příštích dvou letech byly míň než 40 až 50 korunám. Ziskovost firmy bude v následujících letech prudce růst, což je podle mého názoru v ceně akcií zatím zahrnuto jen málo. Pozitivní vliv na hospodaření firmy bude mít zpětné navýšení výroby z jaderných bloků, která byla v minulých letech snížena kvůli technologickým problémům. A ještě jednou musím připomenout, že prudké turbulence na kapitálových trzích se ceny akcií ČEZ dotkly pouze v omezené míře, a tedy že byly kotvou investorských portfolií.

Nebudu se tady pouštět do hlubokých analýz, ostatně vám je poskytnou analytici bank nebo brokerů. Zmíním jen jeden populární ukazatel.

P/E je poměrový ukazatel ceny akcie k čistému zisku. Vzhledem k tomu, že se hospodaření ČEZ odráží ode dna, je číslo přes 20 vysoké, skoro jako u některých amerických technologických firem. I přírůstky čistého zisku budou podobné jako u těchto firem (tedy vysoké), míněno v relativním vyjádření.

Kromě brutálního růstu cash flow, EBITDA (zisku před započtením úroků, daní a odpisů) a čistého zisku v dalších letech bych ještě rád zmínil návrat výroby z neemisních jaderných bloků zpět nad 30 TWh.

Anketa

Stavět další bloky Temelína?

Kde to vázne

Jako každá investice má ale i investice do ČEZ svoje rizika. Vývoj na kapitálových trzích může být i dále velmi volatilní. Management ČEZ sice pobírá zahraniční ocenění jako na běžícím pásu, podporu části akcionářů však nemá. Při rozvažování, jestli nakoupit, může člověka zarazit celá řada neprůhledných a někdy až podezřelých transakcí – na vyjmenování by mi nestačila stránka. Do vyhledavače můžete zadat spolu s názvem energetické společnosti slova jako Energotrans, Mibrag, I&C Energo, Varna a obrázek si pak udělejte sami. Já se dalšího komentáře zdržím, přece jen si nemůžu dovolit tak drahé právníky. Případně stačí vyjmenovat Albánii, Bulharsko, Turecko. Nebo také špatné svary. Průšvihy, kam se člověk podívá. Reputaci firmy by také rozhodně pomohlo ukončit obstrukce vůči kvalifikovanému investorovi. Generální ředitel Beneš se nejspíš domnívá, že společnost je jeho, ale to je na omylu, patří všem akcionářům, a tedy i těm minoritním.

Zapomenout nelze ani na permanentní úvahy o dostavbě nových jaderných bloků. V zemi, kde je obtížné vystavět, případně opravit byť jen několik kilometrů dálnic, by investice do jádra budila velké pochyby a obavy. Je třeba si uvědomit, že i kdyby se spojily všechny zájmové strany, z nichž každá má jiné priority, nekopne se do země dřív než za deset let.

Mimochodem, neumím si představit, že by jaderné zdroje stavěly firmy z Ruska, a to ani kdyby byly nejlepší. Jsme členem Evropské unie a je zřejmé, že i kvůli tomu by výstavba tak ohromného rozsahu měla o několik problémů víc. Ať už by se jednalo o obstrukce Evropské komise, nebo Německa a Rakouska. Zejména Němci by byli velmi silným protivníkem, dost silným na to, abych si na zprovoznění dalších jaderných bloků nevsadil. Němci nejsou Jihočeské matky... Výše zmíněné sice platí pro stavbu od jakékoli firmy, ale je zřejmé, že s těmi ruskými by problémy eskalovaly. Ani nemluvím o aktivitách Nejedlého a spol.

Obavy mně ještě dělá výrazné bobtnání firemní bilance vlivem derivátových obchodů. Byl bych klidnější, kdyby se ve firmě zaobírali především výrobou a distribucí elektřiny, případně plynu.

Co bude dál?

Investování do akcií bude v letošním roce do značné míry závislé na krocích centrálních bank, o krocích amerického prezidenta Trumpa nemluvě. Akciové indexy jsou, i po poslední korekci docela vysoko. Domnívám se tedy, že načasování nákupu akcií má proto větší význam než kdykoli jindy.

U akcií ČEZ, přes zmíněná rizika, a že jich není málo, významně převažují plusy a podle mého mínění jsou stále vhodné k nákupu do investičního portfolia. Porostou, managementu navzdory.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 1. 2019 15:40, chk

Nezazněly některé důležité skutečnosti. Hloubka trhu je u této akcie malá. Stabilita ceny je pouze klam. Stačí, když se rozhodne zahraniční hráč "lít" do trhu, a pan Šura bude koukat.
Dále free float je nepodstatná skutečnost, autor jí přisuzuje nezasloužené pozitivum. No a politické riziko při dnešním vládním panoptiku je možná to úplně klíčové. Říct, že je ČEZ zajímavá příležitost, to chce opravdu silnou víru.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 1. 2019 16:34, Karásek

Jestli dětmi zvaný ''expert na akcie'' publikuje, že se mu akcie ČEZ líbí, musíme se domnívat, že byl za reklamu zaplacen. Akcie ČEZ 2008-2016 klesala a během té doby byla 3x snížena dividenda. To je tedy jedna z nejhorších akcií světa. A jestli je dnes akcie oceněna s P/E 20, pak je 2x předražená a Babiš ten koncern ČEZ tak draze nekoupí od státu a akcionářů. Musí jít kurz dolů.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services