Nakousnuté jablko z pohledu investora

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 18. 9. 2017
Společnost Apple funguje jako perfektní stroj na peníze. Z růstové akcie se postupně stala hodnotová akcie, která ale potenciál růstu neztrácí. A navíc jsou akcie Applu vhodné i jako dlouhodobá dividendová investice.
Nakousnuté jablko z pohledu investora

Mezi nejsledovanější událostí minulého týdne patřila bezesporu prezentace společnosti Apple, která při příležitosti desátého výročí iPhonu představila novou sérii smartphonů iPhone 8, iPhone 8 Plus a zejména zcela nový model iPhone X. Navrch přidala ještě třetí řadu chytrých hodinek Apple Watch, nový set-top box Apple TV 4K, nový operační systém iOS 11 a spoustu dalších vylepšení.

Očekávání fanoušků Applu byla vysoká. Vysoká byla i očekávání analytiků z Wall Street. Podle prvotních reakcí Apple nezklamal, ale zároveň ani ničím neočekávaným nepřekvapil. Tomu odpovídá vývoj ceny akcií společnosti na burze Nasdaq. Poslední dva měsíce cena akcií pěkně rostla. Po prezentaci pak došlo k mírnému poklesu, ale nijak dramatickému.

Křivku vývoje jablečných akcií bedlivě sleduje snad každý investiční analytik. Denně se na internetu objevují stovky nových rozborů, proč cena akcií Apple poroste nebo naopak neporoste. Nikdo samozřejmě neumí předvídat budoucnost a ani já netuším, jak se bude v budoucnu firmě dařit a jak se bude vyvíjet její hodnota. Můžeme si ale přinejmenším shrnout stávající situaci – a ta vypadá pro akcie společnosti Apple příznivě.

Nejhodnotnější firma na světě

Hodnota firmy Apple neboli její tržní kapitalizace je aktuálně zhruba 830 miliard dolarů. Jak se hodnota firmy zjistí? Stačí vynásobit počet vydaných akcií společnosti Apple (5165,228 mil. kusů) jejich aktuální hodnotou na burze (zhruba 160 dolarů za jednu akcii). Podle tržní kapitalizace je Apple nejhodnotnější veřejně obchodovatelná akciovou společnost na světě. Zatím si stále udržuje výrazný náskok před dalšími, dlouhodobě ji stíhají zejména společnosti Alphabet (dříve Google), Microsoft, Facebook a Amazon.

Deset nejhodnotnějších

Firmy podle tržní kapitalizace

Apple

831 mld. USD

Alphabet (Google)

657 mld. USD

Microsoft

578 mld. USD

Facebook

509 mld. USD

Amazon

479 mld. USD

Alibaba

453 mld. USD

Berkshire Hathaway

437 mld. USD

Johnson & Johnson

359 mld. USD

Exxon Mobil

338 mld. USD

JPMorgan Chase

320 mld. USD

Zdroj dat: Yahoo! Finance, data k 12. 9. 2017

Když jsme u hodnoty firmy, rojí se samozřejmě spekulace, že by Apple mohl být první společností v historii s tržní hodnotou větší než jeden bilion dolarů. Stačí, aby cena akcií Applu stoupla z dnešní úrovně o dalších 21 procent, což určitě není nereálné. Dost možná bude příští rok v této souvislosti Apple na titulní straně všech novin.

Stroj na peníze

Společnost Apple účtuje v hospodářském roce, který končí vždy v září. V hospodářském roce 2016 (tj. od října 2015 do září 2016) utržila firma z prodeje svých produktů a služeb 216 miliard dolarů a čistý zisk společnosti po odečtu všech nákladů a daní byl 46 miliard dolarů. V hospodářském roce 2017 zatím za tři čtvrtletí firma utržila 177 miliard dolarů a vytvořila čistý zisk 38 miliard dolarů.

Schopnost generovat zisky je pro investory při výběru akcií nejdůležitější kritérium. Respektive vždycky jde hlavně o očekávání, jaké zisky bude firma schopná generovat do budoucna, proto někdy investoři nakupují i akcie firem, které zatím zisky negenerují. Krásným příkladem jsou například akcie společností Tesla nebo Amazon.

V případě Applu můžeme konstatovat, že poslední roky generuje stabilně vysoké zisky a má našlápnuto v tomto trendu pokračovat. Právě od nové řady produktů si firma slibuje další růst poptávky, tudíž i další růst tržeb a zisků. Zároveň chce Apple vedle prodeje nových produktů víc a víc těžit z poskytovaných služeb – vytáhnout z uživatelů víc peněz v App Store, předplatným Apple Music nebo využíváním Apple TV, Apple Pay a dalších služeb.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Apple má obrovskou základnu věrných zákazníků, kteří čas od času svá zařízení od Applu vyměňují, doplňují je o další novinky a do toho jim Apple bude nabízet stále rozšiřované portfolio služeb. Jak se často říká, Apple to není jen spotřební zboží s nakousnutým jablíčkem, ale vlastní ekosystém. A ten ekosystém funguje jako perfektní stroj na peníze.

Hodnotová akcie

Pokud budeme kalkulovat s ročním čistým ziskem ve výši 45 miliard dolarů, tak při stávající ceně jedné akcie kolem 160 dolarů odpovídá tržní hodnota firmy (cca 830 mld. USD, viz výše) zhruba 18násobku ročních zisků firmy (830/45 = 18). Investiční analytici tomuto číslu říkají ukazatel P/E (z angličtiny price/earnings). Čím nižší číslo, tím jsou akcie levnější a naopak.

Průměrný násobek ročních zisků pro 500 největších veřejně obchodovatelných akciových společností v USA sdružených do indexu S&P 500 vychází aktuálně zhruba na 23,5. Akcie Apple, které mají v indexu S&P 500 největší váhu, jsou tedy s P/E = 18 v relativním srovnání s průměrem amerického akciového trhu poměrně levné, konkrétně o 22 % levnější než průměr trhu.

Nutno však dodat, že celý americký trh je v porovnání s historickým průměrem poměrně drahý, dlouhodobě se ukazatel P/E na americkém trhu v průměru pohybuje kolem 17. Z historického pohledu jsou tedy akcie Apple přiměřeně oceněné.

Vývoj ceny akcií Apple od roku 2000

Růstová akcie

Hodnota akcií Apple stoupla od roku 2010 na osminásobek. Podle názoru některých analytiků už je firma tak veliká, že nemá kam dál růst, spíš jí hrozí tlak ze strany konkurence, který může vést k poklesu ziskové marže. Podle názoru jiných analytiků má Apple naopak pořád ještě před sebou růstové období. Růst zcela jistě nebude tak raketový jako v uplynulé dekádě, ale potenciál vyrůst o 10–20 procent za rok firma i podle mého názoru stále má.

Krátkodobě hodně napoví objem objednávek nových iPhonů v následujících měsících. Ten může zklamat i příjemně překvapit. Každopádně spíš se očekává, že následující dva kvartály bude firma reportovat rekordní tržby. A jelikož u všech produktů Apple mírně zvedl ceny, měla by si firma nadále udržet vysokou ziskovou marži přes 20 procent, tedy i čistý zisk by v příštím roce měl být rekordně vysoký. Proto můžeme akcie Apple nadále označit jako růstovou investici, ačkoliv se jedná o největší firmu na světě, žádný start-up.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Z nejčtenějších odborných článků na Finez.cz:

Jak si zajistit pravidelnou rentu? Jedna možnost jsou dividendové akcie. Představujeme tři firmy, které přes 40 let pravidelně vyplácejí a navyšují dividendy.

Tři dividendové akcie na důchod

Apple jako dividendová akcie

Společnost Apple začala v roce 2012 vyplácet ze zisků pravidelnou čtvrtletní dividendu, jejíž výši od té doby každý rok navyšuje zhruba o 10 procent. Nyní vyplácí Apple dividendu 63 centů čtvrtletně, celkem 2,52 dolarů na jednu akcii. To při stávající ceně jedné akcie ve výši 160 dolarů dělá zhruba 1,6 % roční hrubý dividendový výnos.

V porovnání s jinými akciemi to není až tak velké číslo, mnohé akcie generují až pětiprocentní dividendový výnos. Ovšem to bývají firmy, které už nemají kam dál růst a veškerý zisk rozdělují akcionářům na dividendách. Apple nyní rozděluje na dividendách jen zhruba čtvrtinu zisku společnosti. Je tedy velmi pravděpodobné, že společnost Apple bude v následujících letech bez problémů schopná nadále zvyšovat vyplácenou dividendu a zároveň bude mít stále spoustu peněz na další rozvoj (na akvizice různých menších technologických společností). 

Akcie pro dlouhodobější držení

Akcie společnosti Apple tedy nejsou drahé, firma vyplácí solidní dividendu, kterou postupně navyšuje, a navíc má velmi dobře rozjetý byznys našlápnutý pro další růst tržeb a zisků. To je ideální trojkombinace pro dlouhodobé držení. Ačkoliv se neřadím mezi zaryté fanoušky nakousnutého jablíčka, byznys společnosti Apple se mi líbí a její akcie osobně považuji za dobrou investici.

Úvodní jablečné foto z NY: mrvirgin / Shutterstock.com 

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services