Akciové trhy se přehřívají. Přijde pád?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 7. 4. 2015 | 12 komentářů
Ceny akcií jsou silně nadhodnocené a maržové obchody na rekordní úrovni. To nemůže dopadnout dobře. Otázka by tedy spíš měla znít: Kdy přijde pád?
Akciové trhy se přehřívají. Přijde pád?

„A zase ten Traxler a jeho předpověď, že přijde krach akcií,“ říká si teď asi mnoho čtenářů. Ano, už přes rok opakovaně říkám, že akcie jsou dnes drahé – všeobecně a v USA zejména – a že se blíží další velký propad. Mezitím ceny akcií trhají prakticky každý týden nové rekordy. Někteří kolegové z branže se mi posmívají, že akorát straším lidi. A občas se někde dočtu i něco takového, jako že jsem „studený a bezohledný správce“, který „zabránil sobě a lidem vydělat desítky a stovky procent“.

Ano, je to tak. Zabránil jsem našim klientům vydělat posledních dvacet procent růstu ze zhruba 160procentního nárůstu hodnoty indexu S&P 500 od roku 2009. 

Standard & Poor’s 500: Posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

A zabránil jsem našim klientům vydělat čtyřicet procent na růstu hodnoty indexu DAX za posledních šest měsíců. Poslední rok a půl totiž s klienty zaujímáme tržně neutrální pozice, abychom zajistili portfolia před případným propadem.

DAX: Posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

O přehřátí akciových trhů mluvím delší dobu. V říjnu jsem publikoval stručnou analýzu, ze které vyplývá, že akcie v USA jsou fundamentálně drahé, podle mnohých ukazatelů už dražší než v roce 2007. Poměrem k čistým ziskům nebo k účetní hodnotě jsou americké akcie na srovnatelné úrovni s rokem 2007. Poměrem k tržbám už dokonce překonaly i hodnoty z roku 2000.

Růst akcií neodpovídá růstu domácího produktu

Svůj názor dnes doplním ještě o další dva zajímavé grafy. První znázorňuje tzv. Buffettův indikátor, což není nic jiného než srovnání tržní kapitalizace všech amerických akcií s hrubým domácím produktem USA. Jedná se o vcelku logický dlouhodobý ukazatel ocenění akciového trhu. Na velmi dlouhém horizontu vývoj HDP koresponduje s vývojem cen akcií, vždyť jde o spojené nádoby.

T jako Technická

Mnoho amerických firem má nadnárodní charakter, lepší vypovídací hodnotu než hrubý domácí produkt by tedy měl teoreticky mít spíš hrubý národní produkt. Nicméně ten je zhruba 17,9 bilionu dolarů a dlouhodobě se od HDP liší plus minus o procento, srovnání tedy vychází obdobně.

Na obrázku níž můžeme vidět, že celková tržní hodnota všech amerických akcií je aktuálně nějakých 21,8 bilionu dolarů, což je zhruba o 23 procent víc než hrubý domácí produkt Spojených států amerických (17,7 bilionu dolarů). Vyšší nadhodnocení měly akcie ve Spojených státech v historii pouze v roce 2000, když vrcholila internetová bublina.

Historický vývoj HDP USA a tržní kapitalizace amerických akcií

Zdroj: www.gurufocus.com

Maržové obchody na rekordní úrovni

Varovný signál, že se akciový trh v USA přehřívá, vydává i následující obrázek. Maržové obchodování dosahuje historického rekordu. Celková bilance maržových účtů poukazuje na přehnaný optimismus investorů, podobně jako tomu bylo v letech 2000 a 2007. Zároveň je třeba si uvědomit, že maržové obchody fungují jako akcelerátor propadu. Při výraznějším poklesu cen akcií dochází k automatickému uzavírání maržových obchodů, což pak ještě více umocňuje propad. Do takto rozjetého vlaku pak naskočí short spekulace ze strany hedgeových fondů a vlak už se nedá zastavit.

S rostoucími cenami dosahuje i zadlužení investorů historických rekordů

Zdroj: www.dshort.com

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Stojíme před propadem?

Já neříkám, že hned zítra začnou ceny akcií padat dolů. Ani si netroufám odhadovat, kam až by mohla klesnout hodnota indexu S&P 500, pokud bychom se v dohledné době rozsáhlejšího propadu cen akcií dočkali. Pouze s vytrvalostí vyhladovělého medvěda již druhým rokem varuji, že se akciové trhy silně přehřívají. Třeba se budou přehřívat ještě další rok nebo dva. Možná se díky uvolněné měnové politice centrálních bank a pod tíhou miliard eur a jenů, které se nyní v rámci penzijních fondů přesouvají z dluhopisů do akcií, dočkáme další velké akciové bubliny a hodnota indexu S&P 500 v následujících dvou letech stoupne až na 3000 bodů. Kdo ví.

Nicméně bylo by pošetilé přehlížet různé varovné signály. Riziko propadu roste. Nepovažuji za moudré snažit se dnes za každou cenu ještě chytit nějaké to procento potenciálního růstu cen akcií. Proto budu raději nadále bezohledný správce, který zabrání lidem vydělat desítky procent – ale také jim zabrání desítky procent prodělat.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Původně jsem měl rozepsaný článek o Warrenu Buffettovi a jeho investicích (dostaneme se k němu někdy příště). Ale pak jsem si řekl, že to počká, že raději znovu postraším lidi. Právě totiž začíná výsledková sezóna za první čtvrtletí 2015. Ve čtvrtém čtvrtletí vykázala pětistovka největších amerických akciových společností z indexu S&P 500 po delší době pokles zisků, a to vůči předchozímu čtvrtletí o citelných 17 procent. Analytikové poslední dobou vytrvale snižují odhady zisků. Pro první čtvrtletí se v tuto chvíli sice počítá s mezikvartálním růstem zisků o osm procent, ve srovnání s rokem 2014 jde ale o pokles o jedno procento.

Pokud by navíc reportované výsledky zaostaly za očekáváním, může se poměrně rychle rozjet vlak směrem na jih – a směr jih jak asi víte znamená v investorské hantýrce pokles. Pokud výsledky naopak pozitivně překvapí, můžeme se ještě dočkat nových rekordů... a v létě pak budu pravděpodobně znovu volat, že se trh nezdravě přehřívá. To je bohužel vedlejší důsledek uvolněné měnové politiky centrálních bank. Zcela jistě stojíme před propadem, jen nikdo neví, kdy k němu dojde a z jaké výšky budou trhy nakonec padat. Každopádně bylo by dobré, abyste na takový scénář byli připraveni.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 4. 2015 8:36, Vodník Česílko

Já nepochybuju o tom, že nějaký krach na akciovém trhu jednou přijde - ale netuším, jestli to bude letos, za rok, za dva nebo za tři roky. Obecně jsem přesvědčený, že další průšvih nastane spíše na trhu dluhopisů než akcií - dluhopisová bublina se mi jeví v tuto chvíli jako mnohem větší problém než nafouknuté ceny akcií. Nevíte někdo, jak to s cenami akcií aktuálně vypadá podle akciometru?

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 4. 2015 2:01, Stejskal

"Analitikové" to je ale ostuda splést si I a Y. Ale možná že je to jen hloupý úmysl, aby tu vůbec vznikla diskuse.
Však důvod pro diskusi je už v předpovědi krachu průměrně oceněných akcií, bez nadšení a bez blížící se krize. Americké akcie a německé akcie a české akcie jsou dnes průměrně oceněné. Žádné nadšení - euforie nepanuje, většina lidí se o akcie stále nezajímá, krize v Evropě ani v USA nehrozí, tedy žádný krach na burze nehrozí. Americké, německé i britské hospodářství je na tom dost dobře a ECB bude tisknout každý měsíc miliardy eur až do září 2016, tedy akcie maji důvod růst až do konce roku 2016. Že vydělal nějaký prorok krachu v Brně s portfoliem 160% od roku 2009 do dnes, když každý rok ve strachu z krachu všechny akcie prodává, to je zcela normállní lež, jednak pro to prodávání ze strachu a jednak proto, že 50% textu v internetu je lež.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

akcie, dax, hdp, S&P 500, warren buffett

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Německé akcie trhají rekordy

3. 3. 2015 | Jan Traxler | 6 komentářů

Německé akcie trhají rekordy

Kvantitativní uvolňování zafungovalo, alespoň podle reakce akciových trhů. Kurz eura klesá a ceny akcií napříč Evropou rostou, v Německu zvláště.

Akcie 2015: Kdo se bojí, nesmí do akcií (a možná bude ještě rád)

12. 1. 2015 | Jan Traxler

Akcie 2015: Kdo se bojí, nesmí do akcií (a možná bude ještě rád)

V roce 2014 rostly nejvíce akcie v Bangladéši a poklesly nejvíce akcie v Rusku. Dařilo se informačním technologiím, biotechnologiím, realitním trustům a dopravcům. Naopak nejvíc ztrácely... celý článek

Kovaná ekonomie. IT: Maso je snězené, zbývá omáčka?

1. 7. 2014 | Lukáš Kovanda | 12 komentářů

Kovaná ekonomie. IT: Maso je snězené, zbývá omáčka?

Když se řekne DPH, naježí se vám vzrušením chloupky na zátylku? Mezi námi, to asi málokomu. A přece může být ekonomie vzrušující dobrodružství skoro pro každého. Každý týden nás o tom... celý článek

Analýza: Jsou akcie drahé?

18. 4. 2013 | Jan Traxler | 1 komentář

Analýza: Jsou akcie drahé?

Index S&P 500 je na historickém maximu. Znamená to, že jsou akcie drahé?

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

4. 2. 2013 | Peter Garnry | 2 komentáře

Nelámejte hůl nad akciovými propadáky

V dohledné době by se akcie měly vracet k průměru. Ty, které rostly nejvíc, by měly klesnout, ty co zaostávaly, by měly svoje ztráty umazat. Tak to aspoň říká akciový stratég Saxo Bank... celý článek

Partners Financial Services