Americké akcie porážejí Evropu i Japonsko

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 17. 10. 2012 | 5 komentářů
Akciím v USA se daří lépe než akciím v Evropě a Japonsku. Znamená to, že máme kupovat akcie americké, nebo evropské a japonské?
Americké akcie porážejí Evropu i Japonsko

Zatímco ekonomika Spojených států amerických nadále roste, i když pomalejším tempem, evropská a japonská ekonomika tápou. Tomu konečně odpovídá i vývoj na akciových trzích. Akcie ve Spojených státech v posledních dvou letech výrazně překonávají výsledky svých evropských a japonských protějšků.

Relativní vývoj amerických, evropských a japonských akcií – horizont pět let

Zdroj: MSCI

Až do roku 2010 spolu americké a evropské akcie silně korelovaly, jejich cenový vývoj byl prakticky totožný. Od té doby se ale hlavní akciové trhy rozcházejí. V USA pokračují akcie v růstu, v Evropě naopak poklesly. Na desetiletém horizontu zhodnotil americký akciový trh zhruba o 65 procent, evropský pouze o 25 procent a japonské akcie jsou v průměru dokonce téměř 20 procent v minusu.

Relativní vývoj amerických, evropských a japonských akcií – horizont deset let

 

Zdroj: MSCI

Vývoj akcií v Japonsku je tak špatný, že se ceny blíží třicetiletému minimu. Na třicetiletém grafu je vidět nadvýkonnost japonských akcií na konci osmdesátých let, kdy vrcholila japonská realitní a akciová bublina. Posledních pětadvacet let to jde ale s japonským akciovým trhem s kopce. Japonsko je ukázkovým příkladem, že ani na dlouhodobém horizontu nemusí akcie přinést výnos, pokud je nakoupíme příliš draho.

Relativní vývoj amerických, evropských a japonských akcií – horizont třicet let 

Zdroj: MSCI

Kupovat akcie americké, nebo evropské a japonské?

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Investor začátečník si při pohledu na výše uvedené grafy řekne: „V Americe se akciím daří lépe, budu investovat tam.“ Zkušenější investor si naopak řekne: „Pozor, v Americe jsou ceny akcií dražší, budu investovat raději v Evropě a v Japonsku.“ Já říkám, že zajímavé investiční příležitosti jsou dnes na všech trzích.

V Evropě a v Japonsku skutečně najdeme celou řadu velkých firem, jejichž akcie se jeví z dlouhodobého pohledu podhodnocené, a to jak při pohledu na historický vývoj cen, tak při pohledu na fundamentální ukazatele. Mnoho akcií se v Evropě i Japonsku obchoduje pod svou účetní hodnotou a za méně než desetinásobek ročních zisků firmy. V Evropě navíc dividendový výnos dosahuje často i pěti a více procent.

Anketa

Kde byste radši užívali své miliony z akciových investic?

Ve Spojených státech amerických jsou fundamenty akcií méně lákavé, většina akcií se obchoduje za patnácti- až dvacetinásobek ročních zisků firmy. Dividendový výnos je nižší. Z historického pohledu se ceny akcií blíží maximálním hodnotám z roku 2000 a 2007. Na druhou stranu v USA najdeme celou řadu perspektivních malých firem z růstových oborů moderních technologií, které svým potenciálem předčí evropské a japonské akcie.

Stock-picking klíčem k úspěchu

Klíčem k úspěchu na všech trzích je důkladný stock-picking. Uplynulých dvacet let ztrácela analýza jednotlivých akcií na významu, do popředí se postupně dostaly indexové investice a také podílové fondy přešly k pasivnímu kopírování indexů.

Poslední dva roky se však znovu dostává do popředí aktivní správa investic. Růst světové ekonomiky se zpomalil, stejně tak akciové trhy v globálním měřítku víceméně přešlapují na místě. Vydělává pouze ten, komu se podaří vybrat zdravé, avšak podhodnocené akcie nebo trefit správná technologická „semínka“, ze kterých v budoucnu vyroste nový gigant. Bez důkladné analýzy a trochy intuice to dnes nejde. Postupně si to začínají uvědomovat i správci investičních fondů a znovu se navrací k aktivnímu přístupu ke správě.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investoři, Brazílie poroste!

5. 10. 2012 | Jan Traxler | 3 komentáře

Investoři, Brazílie poroste!

Slabší kurz realu, nižší úrokové sazby, letní olympijské hry, MS ve fotbale, silná generace třicátníků… to vše jsou důvody, proč by brazilská ekonomika měla růst. Jak se na růstu podílet? celý článek

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

14. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Do jakých akcií investovat

Jaké akcie jsou zajímavé pro investování s dlouhodobým horizontem? Ptali jsme se analytika Milana Vaníčka, ekonomického novináře Miroslava Motejlka, investičního poradce Jana Traxlera... celý článek

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

3. 9. 2012 | Jan Traxler | 16 komentářů

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

Zhodnocovat úspory dlouhodobě o pět až šest procent ročně je snadné. Zhodnocení sedm až osm procent ročně je stále na delším horizontu reálné, i při pasivní správě. Jak ale dosáhnout... celý článek

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

31. 7. 2012 | Jan Traxler | 24 komentářů

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

Dlouhodobý výnos akcií převyšuje nejen úroky v bance, ale také výnosy dluhopisů, nemovitostí nebo komodit. Velkou zásluhu na tom mají dividendy, výrazně větší než samotný vývoj cen... celý článek

Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

25. 7. 2012 | Michal Valentík

Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

Středa 11. července 2012. Letní ráno nebylo pro některé investory idyla. Kdo držel akcie německé solární společnosti Centrotherm Photovoltaics, šel 10. července spát s pocitem, že jeho... celý článek

Partners Financial Services