Radost z dividendy smaže následný pokles ceny akcie

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 28. 4. 2009
Radost z dividendy smaže následný pokles ceny akcie
Pokles akciových indexů zvedl dividendové výnosy mnoha firem na burze, některé výnosy se pohybují okolo 10 procent. Po rozhodném dni, kdy akcie už neobsahuje právo na dividendu, ale poklesne hodnota akcie právě o dividendu.

Jak pomalu firmy dokončují auditované finanční výkazy za rok 2008, obrací se mysl managementu i akcionářů k dividendám. Jejich výše závisí na výsledcích hospodaření společnosti za předchozí rok. Kdo si chce příjem z dividend zajistit, musí včas nakoupit akcie dané firmy, tedy před rozhodným dnem, který stanoví valná hromada.

Co udělá s akcií dividenda

Obchodování s akcií Philip Morris ČR

Zatím poslední společnost, která měla rozhodný den pro výplatu dividend, byl Philip Morris ČR (PM ČR). Předminulý pátek 17. dubna se na burze obchodoval tento titul naposledy s nárokem na dividendu a PM ČR uzavřel na hodnotě 5805 korun na akcii. V pondělí, první den bez dividendového nároku, uzavřela akcie PM ČR na 5331,50 korunách, to představuje pokles o 473,5 korun, tedy zhruba o osm procent.

Pokles ceny akcií PM ČR není náhodný. Akcie po rozhodném dni ztratí právo na dividendu, kterou obsahovala a která tvořila část její ceny. „Většinou cena akcie klesá o čistou hodnotu dividendy v samotném úvodu obchodování,“ tvrdí Roman Koděra, makléř Patria. O celou hodnotu dividendy cena neklesá, protože se z vyplácených peněz platí patnáctiprocentní srážková daň. Pokud analytici odhadují dividendu PM ČR zhruba 550 korun, měla by akcie ztratit zhruba 470 korun. To také poměrně dobře odpovídá skutečnosti.

Nákup akcie těsně před rozhodným dnem pro vyplácení dividend tedy nepředstavuje ziskovou příležitost. Běžně investoři i média sledují pouze, o kolik procent za určitý rok akcie stoupla či poklesla, tedy kapitálový výnos. Dividendový výnos tvoří ale také část celkového ročního výsledku investora. Například investoři do akcií Telefónicy O2 utrpěli za rok 2008 kapitálovou ztrátu ve výši 22 procent, celková ztráta po započítání dividendového výnosu po zaplacení daní činila ale „jen“ 15 procent.

Očekávaná výše dividend za rok 2008

Odhad dividendy (Kč)Výnos (v %)Výplatní poměr (v %)Bez dividendy odOdhad dne výplatyOčekávané datum VH
Telefónica O25012,51387. září7. říjen3. duben
Philip Morris ČR5599,810020. dubenkvěten29. duben
Pegas249,437,2zářízáří15. červen
VIG - řádná (EUR)1,14,4324. květen4. květen24. duben
VIG - mimoř. (EUR)0,93,62727. říjen27. říjen24. duben
Komerční banka1807,55227. květen29. červen29. duben
ĆEZ506,557,85.květensrpen13. květen
Erste Bank (EUR)0,654,82415. květen19. květen12. květen
NWR (EUR) - za 2H 20080,187,45015. duben22.květen28. duben
Zdroj: Projekce Atlantik FT. Ceny k 7.4. Datum, od kdy se akcie začnou obchodovat bez práva na dividendu, předpokládá standardní vypořádání T+3.

Výše popsaný princip představuje běžnou situaci, ale může se také stát, že trh reaguje v prvním dnu bez nároku na dividendu jinak. „Případný nižší propad ceny, než je dividenda, ovlivňuje celkový sentiment na trhu. Pokud trhy rostou jako celek nebo pokud se týkají dobré zprávy daného titulu či sektoru, pak se taková akcie pohybuje výše, než by odpovídalo poklesu o čistou hodnotu dividendy,“ vysvětluje Koděra. Analogicky je možný i opačný případ, případně akcie nemusí vůbec reagovat. „Stává se také, že se rozhodný den neprojeví na ceně akcie. Většinou se tak děje v případě, kdy je dividenda vůči ceně relativně malá,“ tvrdí Milan Vaníček, hlavní analytik Atlantik.

Dividendy v cizích měnách

Na burze jsou minimálně čtyři tituly, které budou vyplácet dividendu, která je vyhlašována v cizí měně. Zatímco dividenda VIG a Pegas Nonwovens je vyplácena v eurech, tak Erste Bank vyplácí dividendu v korunách, NWR dává možnost, aby si investoři měnu vybrali sami. „Investor si může vybrat měnu, ve které chce dostat dividendu. Měl by to učinit prostřednictvím brokera, od kterého získá další informace, jak postupovat,“ říká Joe Cook, tiskový mluvčí NWR. Na výběr investoři mají z libry, zlotého a koruny, mlčenlivost investora bude znamenat, že dividendu dostane v librách. Klienti Fio, kteří mají na dividendu z akcií NWR nárok, ji automaticky obdrží v korunách na obchodní účet,“ tvrdí Vendula Žaloudíková, mluvčí FIO.

Před dividendovým dnem také obvykle bývá větší obchodní aktivita. „Hraje při tom největší roli, zda nabízí dividendový výnos lepší zhodnocení než jiné investice,“ tvrdí Koděra. Hrubý dividendový výnos PM ČR 9,8 procent hodnotí analytici jako „velmi pěkný“. Odrazem toho byla vyšší obchodní aktivita v pátek 17. dubna, který byl posledním dnes s nárokem na dividendu. I když nakupující investoři v tomto případě spoléhají, že dividenda bude opravdu vyplacena. Valná hromada PM ČR bude 29. dubna. Akcie, jejichž rozhodný den je před valnou hromadou, která o dividendě rozděluje, se chovají podobně jako akcie, u kterých je dividenda jistá. Jelikož trh očekává u PM ČR hrubou dividendu vyplacenou z celého zisku ve výši kolem 550 korun na akcii, zareagoval odpovídajícím způsobem. 

Dividendy a BCPP vs. RMS

Zatímco na Burze cenných papírů funguje systém vypořádávání T+3, na Burze RM-Systém se obchody vypořádávají T+0. „Pokud je rozhodný den například 9. září, dividendu získá ten, kdo akcie vlastní z 9. na 10. září. Na české burze RM-SYSTÉM je možné akcie s nárokem na dividendu nakoupit ještě 9. září do 17.00 hod,“ vysvětluje odlišnost burzy RM-SYSTÉM od Burzy cenných papírů Praha Jiří Vodička, ředitel pro marketing.

Zajímavé dividendové výnosy nesou většinou stabilní společnosti, které nemají příležitosti expandovat. Tento výnos potom většinou představuje poměrně velkou část z celkového ročního zisku investora. Nižší kolísáním ceny a výplatou podílu na zisku jsou tyto firmy rovněž zajímavější pro subjekty vyhledávající nižší riziko. Dividendový výnos proto rozhodně není možné zanedbat při hodnocení celkové výkonnosti akcie.

Má podle vás smysl kupovat akcie podle toho, jak velkou nesou dividendu? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Slovensko už navzdory recesi cítí výhody eura

27. 4. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Slovensko už navzdory recesi cítí výhody eura

Navzdory silnému kurzu, kterým se slovenské koruny přepočítaly na eura, jsou slovenské exporty levnější než české. Výhody cítí i stát díky nižší rizikové přirážce na státní dluhopisy,... celý článek

Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit

27. 4. 2009 | Petr Čermák

Přikrášlené zisky bank se mohou opět brzy vypařit

Pozitivní čísla, která vykazují za první čtvrtletí některé americké banky, nejsou odrazem jejich skutečného stavu. Zisku dosahují zejména díky změnám v účtování ztrát, které jim způsobují... celý článek

Rána optimistům: recese bude nejspíš horší, než se čekalo

24. 4. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Rána optimistům: recese bude nejspíš horší, než se čekalo

Česko samo proti recesi nic nezmůže. Klíčové evropské trhy, kam firmy vyváží svou produkci, letos zažijí rekordní propad a v mínusu budou patrně i příští rok, varuje Mezinárodní měnový... celý článek

Partners Financial Services