Světové burzy: Newyorská burza si drží pozice

Největší a nejznámější burzou cenných papírů na světě je New York Stock Exchange, která po fúzi s panevropským trhem Euronext, dohodnutou v dubnu 2007, změnila název na NYSE Euronext. Na této burze se obchodují akcie, futures, opce, dluhopisy a exchange traded fund (ETF), kopírujícími vývoj cen vybraných indexů. Pozice světové jedničky jí patří podle tržní kapitalizace (hodnoty) firem, s jejichž akciemi se v New Yorku obchoduje i podle výše loni realizovaných obchodů.

Newyorská burza, což je americká část NYSE Euronext, si tedy udržuje vůdčí postavení na trhu. Podle dat, která publikovala Světová federace burz (WFE), činila koncem loňského roku tržní kapitalizace domácích firem, které se zde obchodují 11,84 bilionů dolarů. Objem obchodů s akciemi dosáhl 17,52 bilionu dolarů a byl tak o 36,6 procenta nižší než v roce 2008.

Jde o elektronickou burzu, na které mohou obchodovat i Češi, a to prostřednictvím některých českých, případně zahraničních obchodníků s cennými papíry, nebo přes „elektronické“ brokery v USA, nebo z jiných zemí, kteří nabízejí tuto službu. Při výběru vhodného brokera je třeba vzít v úvahu nejen cenu za samotné obchody, ale i za další služby – hlavně snadnost přístupu do systému, informační zázemí, jež si investor platí. Hlavními indexy americké části NYSE Euronext jsou NYSE Composite a Dow Jones Industrial Average (DJIA).

Dvojkou zůstává Tokio

Podle tržní kapitalizace je druhým největším světovým akciovým trhem Tokijská burza. Jak vyplývá z dat Světové federace burz, činila koncem roku 2009 hodnota domácích společností, jejichž akcie se obchodují v japonské metropoli 3,31 bilionu dolarů. Měřeno celkovým objemem obchodů patřilo ovšem loni s 3,70 bilionu dolarů této burze až čtvrté místo za NYSE Euronext, americkým technologickým trhem NASDAQ a Šanghajskou burzou.

Jde o elektronickou burzu, k níž patří indexy Nikkei 225 a Topix. Japonské akcie si mohou koupit prostřednictvím internetu i čeští investoři. Vzhledem k vývoji tamějšího trhu, který měl vrchol někdy v roce 1990 a od té doby zaznamenal řadu výkyvů, mnohdy i směrem dolů, ale o ně není příliš velký zájem.

NASDAQ OMX: přijde opět čas technologií?

Americký NASDAQ OMX, který vznikl v roce 1971, poněkud ztratil proti konci 90. let, kdy byly v módě technologické tituly. Zdaleka tolik se mu nedařilo ani v případě fúzí, byť se sloučil s provozovatelem skandinávských i dalších severských burz OMX. Za tradičním soupeřem Newyorskou burzou tak poněkud zaostal. Na tomto výhradně elektronickém burzovním trhu, založeném Národní asociací obchodníků s cennými papíry (odtud název NASDAQ - z National Associaton of Securities Dealers Automated Quotations), je možné obchodovat akcie společností z několika desítek zemí. A také opce a futures.

Podle tržní kapitalizace, která loni činila 3,24 bilionu dolarů, řadí Světová federace burz NASDAQ OMX na třetí místo za americkou část NYSE Euronext, což je původní Newyorská burza a Tokijskou burzu. Vyjdeme-li ale z objemu obchodů, který loni podle téhož zdroje činil 13,61 bilionu dolarů, patří NASDAQ stříbrná medailová příčka. Nejznámějšími indexy jsou NASDAQ Composite, jehož hodnota vychází z cen všech obchodovaných akcií a NASDAQ 100, který se počítá z kurzů stovky nejvíc obchodovaných společností.

Rostoucí obliba technologických titulů, které nejsou podle názoru řady expertů tolik zatíženy dluhy, jako jsou banky, nebo finanční instituce, případně některé společnosti z „klasické“ ekonomiky, vede ke stále větší oblibě trhu u investorů, včetně těch českých.

Odolá NYSE Euronex (Europe) Číně?

Původní panevropský trh Euronext, který tvoří od dubna 2007 součást největší světové akciové burzy NYSE EURONEXT se podle tržní kapitalizace koncem roku 2009 zařadil na čtvrtou příčku, před londýnskou burzu. Z dat Světové federace burz vyplývá, že hodnota akcií domácích společností, které jsou zde registrovány, činila v uvedeném roce 2,67 bilionu dolarů. Podle objemu obchodů, který činil koncem loňského roku necelé dva biliony dolarů, ale tomuto trhu patřila až šesté místo. Zaostal za šanghajskou a šenzenskou burzou, což svědčí o rostoucí popularitě čínských akcií mezi domácími, ale i zahraničními investory.

V NYSE Euronext (Europe) se obchodují akcie a deriváty. Patří mu samostatná derivátová burza Euronext.Liffe. Z nejznámějších indexů uveďme Euronext 100, který tvoří blue chips (nejkvalitnější) evropské akcie, obchodované na tomto trhu a Euro Stoxx 50. Akcie evropských firem jsou mezi českými investory populární, řada z nich ale preferuje hlavně německé akciové tituly.

Londýn drží pozice

Někdejší neúspěšná fúze s frankfurtskou Deutsche Boerse i nedokončené námluvy s NASDAQ přispěly k tomu, že Londýnská burza (LSE) na první pohled zaostává za seskupením Newyorské a panevropské burzy NYSE Euronext. Podle tržní kapitalizace měly koncem roku 2009 akcie domácích firem, které se v této tradiční evropské finanční metropoli obchodují, hodnotu 2,8 bilionu dolarů a na záda jim podle Světové federace burz těsně dýchaly šanghajská a hongkongská burza. Londýnská City, v níž sídlí nejen burza, ale také většina finančních institucí, je přesto dál jedním z největších světových finančních center.

Měřeno tržní kapitalizací domácích akcií, které se zde loni obchodovaly, byla Londýnská burza pátá největší na světě. Podle objemu zobchodovaných akcií (1,77 bilionu dolarů) jí ale patřila až sedmá místo v pořadí. Nic to nemění na faktu, že Londýn patří k populárním destinacím části českých investorů. Atraktivní jsou hlavně akcie, které tvoří index FTSE 100, složený ze stovky britských společností s největší tržní kapitalizací. Kdo více sází na riziko, jistě využívá její AIM (Alternative Investment Market), na němž se obchoduje s akciemi začínajících a zpravidla rychle rostoucích společností.

Deutsche Boerse: ústup ze slávy?

Neúspěšné fúze s Londýnskou burzou stejně jako nezdar někdejších jednání s Euronextem (ten se nakonec spojil s Newyorskou burzou) frankfurtské Deutsche Boerse, alespoň podle loňských dat Světové federace burz příliš neprospěly. Vyjdeme-li z hodnoty, jakou mají akcie domácích firem, obchodovaných na DB, nezařadil se tento trh ani do první desítky. O něco lépe je na tom podle celkového objemu obchodů. Vyjdeme-li z loňské hodnoty transakcí, která činila 1,52 bilionu dolarů, patřila Frankfurtu devátá příčka.

Navzdory tomu zůstávají německé akcie pro české investory velmi populární a ze zahraničních často bojují o přízeň s americkými. Přispívá k tomu poměrně silné napojení české ekonomiky na německou, což platí i ve firemní oblasti, ale také určitý vliv, jaký má německý akciový index DAX na index PX pražské burzy.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 5 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services