Co je RM-Systém

RM-Systém změnil v prosinci 2008 název na RM-Systém česká burza cenných papírů. Pro menší a střední investory do akcií zůstává RM-Systém díky snazšímu přístupu, širší nabídce a rychlejšímu vypořádání obchodů s akciemi zajímavější než pražská burza. Podíl RM-Systému na obchodech s akciemi v ČR zůstává nízký a dlouhodobě se pohybuje kolem 1,5 procenta. Oficiální trh RM-Systému nabízí akcie 17 společností, volný trh akcie dalších 50 firem.

Vedle pražské burzy je v ČR možné prodat akcie přes RM-Systém. Původní mimoburzovní trh, který vznikl v roce 1993 z registračních míst pro kuponovou privatizaci (odtud pochází jeho název) v prosinci roku 2008 změnil název na RM-Systém česká burza cenných papírů. Stal se tedy druhou burzou v ČR. K tomuto kroku se rozhodl na základě změn, vyplývajících ze Směrnice EU o trzích finančních nástrojů (MiFID).

RM-S je tedy od uvedeného data burzou, jeho majitelem je ale FIO burzovní společnost. Veškeré obchody probíhají prostřednictvím její dceřiné společnosti. Pokud jde o přímý přístup na trh – pro klienty RM-Systému, jimiž jsou většinou menší a středně velcí investoři, se tedy toho příliš nezměnilo. Může zde obchodovat každý, kdo si v systému zřídil účet, a to prostřednictvím internetu, některé z poboček, nebo telefonicky. Velcí investoři mohou na trh při splnění určitých podmínek přímo. RM-S dál využívají i obchodníci s cennými papíry.

Podíl RM-Systému na obchodech s akciemi v ČR zůstává nízký a dlouhodobě se pohybuje kolem 1,5 procenta. Pro menší klienty ale často hraje daleko větší roli než burza, určená naopak především velkým investorům.

RM-Systém je rozdělen na oficiální a volný trh. Kromě toho nabízí obchody v lotech (viz dále) prostřednictvím tvůrců trhu přes systém zvaný EasyClick.

Oficiální trh RM-Systému nabízí akcie 17 společností, volný trh akcie dalších 50 firem. Patří k nim tituly, obchodované ve velkém na pražské burze, ale také další akcie, včetně některých zahraničních, jako jsou Deutsche Telekom, Exxon Mobil, Intel, McDonalds, Microsoft, Nokia a Volkswagen, s nimiž jsou možné obchody v korunách. Nejzajímavějších 25 akcií – domácích i zahraničních - je možné koupit či prodat přes tzv. EasyClick, kde se obchoduje levněji za pomoci tvůrci trhu a v lotech, podobně jako v burzovním segmentu SPAD. Při obchodech v EasyClick je tedy třeba koupit či prodat loty - předem stanovené množství akcií, které se u jednotlivých titulů liší. Na rozdíl od SPAD jde většinou o částky v řádu několika desítek tisíc korun.

Přes RM-Systém lze rovněž koupit a zejména prodat i některé akcie z kuponové privatizace, které na burze nenajdete. Je ale třeba najít někoho, kdo je bude ochoten koupit, což může být u titulů, jako jsou například Léčebné lázně Jáchymov nebo Kdynia problém. Objem obchodů u řady titulů, včetně některých zahraničních, je totiž nízký a leckdy nulový.

Výhodou RM-Systému je rychlejší vypořádání obchodů než na pražské burze, a to ihned po vypořádání obchodu. Rozdílné ceny některých akcií na burze a v RM-Systému umožňují využít tzv. arbitráže, tedy této různé kurzy cenných papírů na obou trzích ke zdánlivě snadnému zisku. V praxi to ale má smysl jen u těch, s nimiž se obchoduje ve větším měřítku. Co je platné nakoupit levně nějaký titul, když pak o něj nebude mít někdo zájem? To by si měli uvědomit hlavně méně zkušení investoři, kteří začínají s obchodováním.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na pražskou burzu jde výrobce městského mobiliáře. Koupíte nové akcie?

11. 7. 2023 | redakce Peníze.CZ

Na pražskou burzu jde výrobce městského mobiliáře. Koupíte nové akcie?

Bílovická akciová společnost mmcité, která se zabývá navrhováním a výrobou městského mobiliáře, nabídne své akcie na trhu Start Burzy cenných papírů Praha. Firma dá k dispozici až třetinový... celý článek

S penězi na důchod pomůže DIP. Stát podpoří odvážné

14. 6. 2023 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

S penězi na důchod pomůže DIP. Stát podpoří odvážné

Na daňové úlevy mají nově dosáhnout také lidé, kteří se snaží finančně zajistit na stáří investováním i mimo penzijní fondy. Návrhu, který počítá se zavedením takzvaného dlouhodobého... celý článek

Nováček na pražské burze posílil o 225 % za týden

12. 11. 2021 | Petr Kučera | 4 komentáře

Nováček na pražské burze posílil o 225 % za týden

Akcie společnosti Fixed.zone, která vstoupila v pondělí na trh Start pražské burzy, posílily během prvního týdne o 225 %. Jde o rekordní růst kurzu, říká Marie Mühlhoferová z tiskového... celý článek

ČNB už nebude plošně omezovat výši dividend

10. 9. 2021 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČNB už nebude plošně omezovat výši dividend

Česká národní banka už v dalším období nebude plošně omezovat výši dividend bank. Doporučuje však zvažovat další výplatu až po oznámení konečných hospodářských výsledků za rok 2021... celý článek

Akcie z kuponovky jsou pořád skoro v každé rodině, říká lovec ztracených miliard

8. 9. 2021 | Jana Poncarová | 15 komentářů

Akcie z kuponovky jsou pořád skoro v každé rodině, říká lovec ztracených miliard

V kuponové privatizaci na začátku 90. let investovaly miliony lidí – tři čtvrtiny Čechoslováků. Jenže řada z nich teď po třiceti letech neví, že akcie z kuponovky má. „Dohledali jsme... celý článek

Partners Financial Services