Dluhopisy pro občany: původně zajímavá investice ztrácí lesk

Dluhopisy pro občany: původně zajímavá investice ztrácí lesk
Korunové státní dluhopisy pro občany vydá vláda nejspíš až po květnových volbách. O řadě podmínek, za nichž si je bude možné koupit, se zatím dá jen spekulovat. Z toho, co je známé, vyplývá, že původně lákavá investice může přinést investorovi dost problémů.

Státní dluhopisybývají označovány za jednu z nejjistějších investic. Příklady Argentiny či Ruska, ale i potíže některých vyspělých zemís úhradou rostoucích dluhů naznačují, že to nemusí být vždy pravda. O české korunové dluhopisy, i ty, které vydává Česko v jiné měně, je mezi investory obvykle zájem. Když tedy stát oznámil, že chystá speciální emisi dluhopisů pro občany, veřejnost to uvítala. Řada okolností ale naznačuje, že místo jistého výnosu může přinést koupě dluhopisů řadu problémů.

Výnosy desetiletého státního dluhopisu a inflace

Přesné podmínky prodeje těchto dluhopisů občanům jsou předmětem spekulací. Zřejmé je jediné: přísliby výhodnějších podmínekpro občany, například garance, že je bude majitel moci za předem stanovených podmínek kdykoliv prodat, berou postupně za své. V novele zákona o daních z příjmůa rozpočtových pravidel, které schválili poslanci minulý týden a musí je ještě schválit Senát, se uvádí, že výnosy z dluhopisů budou zdaňovány 15 procenty (jako jiné obligace), a že je bude možné prodat pouze za běžných tržních podmínek. To znamená, že investor může v některých případech, třeba při výrazném růstu inflace, reálně přijít o část investované částky.

Stále není jasné, s jakými parametry vláda dluhopisy vydá. Zástupce tiskového mluvčího Ministerstva financí Jakub Haas serveru peníze.cz sdělil, že ministerstvo čeká na výsledek legislativního procesu, který ještě nebyl ukončen. Předpokládá se, že emisi dluhopisů uskuteční až příští vláda, která stanoví konkrétní podmínky emise, tedy na jak dlouhou dobu budou dluhopisy vydány, s jakým výnosem a za jakých dalších podmínek.

Z dostupných informací vyplývá, že v první fázi může jít o desetileté státní dluhopisy celkem za 10 miliard korun. Jeden investor může nakoupit dluhopisy maximálně za deset milionů korun. Dluhopisy mají mít fixní úrokovou sazbu (kupon) stanovený podle aktuální situace na trhu, což je nyní asi 3,60 procenta ročně. Zatím se ale přesně neví, za jakých podmínek a vlastně také kde, si investoři budou moci dluhopisy koupit.

Anketa

Koupili byste si občanské státní dluhopisy?

V minulosti se hovořilo o desetiprocentním poplatku za nákup dluhopisů. I po jeho odečtení a dalších 15 procentech, které činí daň, by byl aktuální čistý výnos dluhopisů o několik desetin procenta vyšší, než nabízejí (po zdanění) spořicí účty bank. Desetiletá délka splatnosti dluhopisů spolu s fixním úrokem a možnost ztráty při předčasném prodeji, může ovšem ze sázky na jistotu udělat rizikovější investici.

Desetiletý státní dluhopis s pevně stanovenou úrokovou sazbouv době, kdy není jisté, zda inflace zůstane i v příštích letech nízká, může být pro investory nevýhodný. Soudě podle neoficiálních informací ministerstvo financí u „občanských“ dluhopisů nechce zavést pohyblivou úrokovou sazbu, jejíž výše by se mohla odvíjet například od míry inflace, nebo českých základních úrokových sazeb.

Pohyblivá úroková sazba může pružněji reagovat na vývoj ekonomiky. Kdyby rostla inflace, rostly by i úrokové sazby na trhu a zvyšovalo by se i zhodnocení dluhopisu. Investor by tak byl i při desetileté splatnosti do určité míry ochráněn před znehodnocením svých úspor.

Na trhu se dluhopisy standardně kupují a prodávají přes obchodníky s cennými papíry. Zamýšlené dluhopisy jsou ale určeny pro občany a je otázka, zda by tedy mohli podle platné legislativy obchodníci s cennými papíry do této operace vstoupit jako prostředník. Když pak bude chtít občan tyto cenné papíry prodat,jak má postupovat? Sehnat si fyzickou osobu, která je chce koupit, nebývá snadné, uskutečnit obchod na přepážce Střediska cenných papírů(či Centrálního depozitáře) jak tomu bylo kdysi s akciemi, je také problematické.

I v cizině představují občanské dluhopisy standardní způsob, jak opatrnějším investorům nabídnout relativně zajímavou a jistou investici. Pokud ale mají být nabízeny za víceméně tržních podmínek, je třeba brát v úvahu i reálná rizika. Zejména v případech, kdy na jedné straně transakce stojí stát.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 4. 2010 12:05, Lamák

K nadpisu článku.... že zajímavá investice ztrácí lesk :))) pro mne státní dluhopisy neměly lesk nikdy!!
Je třeba si položit otázku.. co že se za takovou investicí skrývá??? Jsou to nevratné peníze na předražené státní zakázky, prohrané arbitráže, podpora zahraničních bohatých firem nebo podpora pro netáhla, platy různých vuml komoušů paroubků škromachů urbanů nebo aniprávníkaniekonomnula sobotky .. Co je na dluhu státu zajímavého abych ty peníze půjčil. Koupení státních dluhopisů považuji za další zdanění .. a pokud mi někdo vysvětlí, že to tak není zašlu mu odměnu 10 000,-Kč (samozřejmě ve formě dlužního úpisu se s ročním kupónem 4% splatností 30 let a rizikem nezaplacení:))

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

8. 4. 2010 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Lekce pro Česko: Jak si Řekové ze dne na den skoro podřízli dluhovou větev

Řecko podráždilo investory, od nichž chce peníze na splátky starých dluhů. Už v květnu bude potřebovat přes deset miliard eur. Ponaučení si z této epizody může vzít i Česko a jeho představitelé. celý článek

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

1. 3. 2010 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Kdo doplatí na možnou krizi státních dluhopisů? Je vás dost.

Na případný růst výnosů českých státních dluhopisů z důvodu pokračujícího zadlužování státu by doplatily zejména penzijní fondy, dluhopisové fondy, IŽP a KŽP.

Česku státní bankrot nehrozí

10. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Česku státní bankrot nehrozí

Schodek státního rozpočtu na příští rok sice bude velký, ale státní bankrot kvůli němu Česku nehrozí. Dluh ale bude dražší, říká Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank. Zítra si... celý článek

Kdy může stát vyhlásit bankrot

23. 10. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Kdy může stát vyhlásit bankrot

Aby stát uhradil závazky, na které nemá ihned peníze, vydává dluhopisy. Dokud jsou investoři ochotni je kupovat, je vše v pořádku. Pokud o ně zájem ztratí a stát přestane splácet své... celý článek

Členění dluhopisů

29. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Partners Financial Services