Kolik stojí zhubnout do plavek: dřina a pot za 600 i za 3000 za měsíc

Kolik stojí zhubnout do plavek: dřina a pot za 600 i za 3000 za měsíc
Do léta se dá zhubnout až deset kilo. Stačí začít hned, tvrdí osobní trenéři ve fitness centrech. Za pravidelné cvičení ve fitku dáte několik set, ale i několik tisíc korun za měsíc. Zlevnit lze hubnutí aktivním pohybem v přírodě.

Během dvaceti minut ze mne leje a sotva dýchám. Rozhodla jsem se na vlastní kůži zjistit, kolik je třeba dát energie a peněz do toho, abych se vešla do svých oblíbených plavek z loňska. Vypadá to, že to ale nebude zrovna zadarmo. Navíc už nemůžu. „Nezastavuj. Ještě pětkrát to zvládneš,“ povzbuzujeme mne trenérka, když vidí mé výrazné zpomalování.

Nesmím to vzdát přece hned na začátku. Pro jistotu jsem se proti sobě pojistila a zaplatila si ne zrovna nejlevnější členství ve fitness klubu. Tak ho přece nenechám propadnout, říkám si. Je to ale rozhodnutí, které bolí. Snad se to brzo změní. Podle trenérky bych měla první výsledky vidět už za pár týdnů. (Spočítejte si své BMI, ať víte, na kolik musíte hubnout)

Zdroj: Dreamstime

Na rozhodnutí zhubnout a zpevnit tělo před nadcházejícím létem je podle Zuzany Bičíkové, trenérky pražské sítě fitness center Holmes Place, přitom nejvyšší čas. Zdravé hubnutí odpovídá shozeným 1,5 až 2 kilogramům měsíčně. Od dubna do července by člověk mohl zdravě shodit šest, maximálně deset kilo.

V mém případě to znamená pohyb minimálně třikrát týdně hodinu až hodinu a půl. Pocítí to i peněženka. V pražském Holmes Place by mě tříměsíční cvičení vyšlo na 6750 korun. V menších fitnesscentrech bych zaplatila i několikanásobně méně. Třeba v ostravském Fitcentru Relax by mě hubnutí přišlo na 1965 korun. Fitness centra ale často nabízejí pro dlouhodobější cvičení cenově zajímavější balíčky třeba na půl roku. Vyplatí se proto se na ně zeptat. Na jaře lze pak celkový účet za cvičení zlevnit pohybem v přírodě. (Spočítejte si, kolik musíte spořit, abyste si našetřili na své cvičení)

Co je třeba ještě ke cvičení

  • Denně vypít 1 – 1,5 litru čisté neperlivé vody
  • Do jídelníčku zařadit zeleninové porce
  • Jíst minimálně 5-6x denně menší porce

Podle plánu bych první měsíc měla dvakrát týdně zhruba hodinu cvičit v posilovně kruhový trénink na strojích doporučených trenérkou a potom jít na 30 minut do takzvané kardiozóny, kde jsou rotopedy a pásy. Tam teprve tělo hubne, pokud si udržím správnou tepovou frekvenci pro spalování . V mém případě musí srdce bít v rytmu 115 až 130 tepů za minutu. Později mohu cvičení ve fitku kombinovat s nejméně hodinovými aktivitami venku jako je kolo, běh či rychlá chůze. Při ní by se mělo dát ještě hovořit.

Prvotní investice za permanentku do smíchovského Holmes centra vychází na necelých 1500 korun. Je v tom nevratný 450korunový registrační poplatek a tisícikoruna, z níž se budou odčítat poplatky za využité služby. Vstupné se pohybuje zhruba od 140 do 210 korun. První hodinová konzultace s trenérkou je v ceně permanentky.

Jak můžete například sportovat mimo fitness centrum a ušetříte

(Sportovní aktivity, které vás stojí jen vybavení nebo půjčovné)

  • Choďte (tempo, kdy se dá ještě mluvit)
  • Běhejte
  • Běžkujte
  • Nordic walking (severská chůze)
  • Jezděte na kole či rotopedu
  • Jezděte na In – lines bruslích
  • Skákejte přes švihadlo
  • Hrajte badminton
  • Jezděte na lodi (veslování či pádlování)

Trenérka se mne nejprve asi dvacet minut vyptává na úrazy, problémy se srdcem či jiné zdravotní potíže. V dotazníku pokračuje po chvíli na životní styl. Zajímá ji moje profese, fyzická aktivita, životospráva, kvalita spánku i moje sportovní historie. Před tím než vyrazíme „na stroje“ chce ještě znát mé cíle a motivaci. Zhubnout do plavek a zlepšit kondici, zní moje odpověď. To je prý dobrá motivace. Když se budu držet tréninkového plánu, můžu toho dosáhnout docela snadno. (Spočítejte si, zda se vám vyplatí dát za hubnutí peníze nebo jít raději na plastiku)

Příkladem mi mohou být dvě dámy (64 a 55 let), které začaly do fitka chodit vloni na podzim. Obě si již výrazně zlepšily kondici a zhubly. Po úvodní konzultaci se rozhodly kombinovat přirozený pohyb mimo posilovnu s poslední fitness novinkou, takzvaným Power Plate, na kterém cvičení trvá půl hodiny. Vyhnuly se tím jednorázové větší investici do permanentky a hradí si jen samostatné lekce jako nečlenky sportovního klubu vždy za 250 korun. Za měsíční cvičení dají tisícikorunu.

Přístroj Power Plate prý pomáhá zlepšovat kondici, tvarovat postavu, redukovat hmotnost a díky nestabilní plošině výrazně zlepšuje koordinaci a stabilitu. Člověk si stoupne na jakýsi zvýšený talíř s držadlem pro ruce a podle pokynů trenéra se pokouší udržet balanc navzdory tomu, že se s ním vše otřásá. Takovýto trénink využívají například vrcholoví sportovci ale i lékařská zařízení pro rehabilitaci. Cvičení může využít téměř kdokoliv bez omezení věku či úrovně kondice. Je ale třeba vždy konzultovat zdravotní stav s trenérem i lékařem. Kontraindikací může být mimo jiné těhotenství, kardiovaskulární choroby (kardiostimulátor), nedávná operace či těžká epilepsie a někdy i umělé klouby.

Anketa

Jak hubnete do plavek vy?

Podobně, ale bez vibrací, lze posilovat stabilitu a třeba i klouby, cvičením i na klasických balančních fyzioterapeutických pomůckách. Většinou mají podobu plastových či dřevěných točen či polovičních míčů s plastickým povrchem. Abyste ale věděli, jak s těmito pomůckami správně zacházet, je třeba se poradit se specialistou, nejlépe fyzioterapeutem. Také jeho konzultace ale něco stojí. Cvičení vyjde levněji než u moderních fitness novinek. Ceny pomůcek se na internetu pohybují od 500 korun výše.

Permanentky do fitness center je lepší kupovat na delší dobu. Jednak tento jednorázový výdaj motivuje k poctivému cvičení, jednak při pravidelné docházce vyjde levněji než jednorázové vstupy.

Například brněnské Fitness centrum má speciální Fit balíček v ceně 1600 korun, který zahrnuje měsíční vstup do aerobního sálu (rotopédy, pásy pro běh atd.), nebo aqua aerobic či vstup do fitka, návrh stravovacího cvičebního programu a kyslíkovou kůru. Samostatná permanentka na 10 vstupů vyjde na 1100 korun, měsíční na 1350 korun. Jednotlivý vstup na 1,5 hodiny je za 120-150 korun dle denní doby.

Ve fitku SC Ostrava jeden vstup stojí 80 korun, zvýhodněná karta na více vstupů je za tisícikorunu. Fitcentrum Relax v Ostravě Porubě je ještě levnější. Jednorázový vstup v týdnu stojí 60 korun, o víkendu 49 korun. Permanentka na 10 vstupů je za 545 korun, neomezená měsíční stojí 655 korun.

Tříměsíční členství ve speciálním pražském fitku jen pro ženy Contours sice stojí 2990 korun, ale při třech návštěvách týdně jedno cvičení vychází na 69 korun včetně služeb trenérky. Společnost dává čas od času měsíc či více cvičení zdarma, když si zaplatíte členství na delší dobu.

Ceny za vstupné do fitness center jsou zpravidla nejvyšší ve velkých městech. V malých městech bývají možnosti cvičení omezenější. Trenérka Bičíková jejich obyvatelům doporučuje, naučit se alespoň sérii základních 5 až 6 cviků na střed těla, od kterého se veškeré další cvičení odvíjí. Může to být třeba sada cviků na břicho a záda. K tomu je dobré přidat, co nejvíce přirozeného pohybu, ideálně chůze či běhu. Kdo tvrdí, že nemá na cvičení čas, tak se prý většinou vymlouvá. Ti, kdo si najdou správnou motivaci a opravdu chtějí cvičit, si totiž čas na cvičení najdou vždy, říká Bičíková a dodává: „U nás například nejvíce lidí chodí cvičit ráno už od 7 hodin před tím, než jdou do práce. A to je ideální.“

Žena nad 60 let, nikdy necvičila
Žena po mateřské
Muž, 40 let, dosud minimum pohybu
Motivace
  • zlepšit kondici, zdraví, zhubnout

Doporučený cvičební plán
  • min. 1x týdně cvičení se zaměřením na koordinaci a stabilitu a zpevnění středu těla.
  • co nejvíce přirozeného pohybu

Na kolik vyjde plán ve fitku (Kč /za měsíc)
Praha (Holmes)
  • Power plate 1 000 Kč
Brno (Fitness centrum Brno)
  • Fit Balíček 1 600 Kč
  • permanentka 1 350 Kč

Kolik dáváte do pravidelného sportování vy? Podělte se o zkušenosti s ostatními čtenáři.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 4. 2010 9:12, benzin

No tak da se dost dobre hubnout a setrit na tom. Tento system se mi osobne nejvice osvedcil. Popoctete deni davku kaloriji a zivin a podle ni si pripravte jidelnicek na tyden dopredu. Nakupte suroviny (na dve osoby a tyden to nepresahne petset korun) a pak jezte presne podle toho jidelnicku a presne podle neho si vytvarejte jidla. Protoze sebou nepotrebujete nosit penize (vsechny vydaje mate predem planovane) tak si ani nemuzete nic koupit a doma je v lednici jen to co potrebujete na pristi obed a veceri, takze si to nesmite snist mimo poradi, jinak dalsi dny nejite.

Timto postupem se nam podarilo nejen zhubnout (od prosince ze 133 na 108 a moje partnerka z 107 na 93), ale take sme oproti predchozimu usetrili cca 4000 mesicne za potraviny. A to varime jenom z cerstve zeleniny a z cisteho masa (zadne uzeniny, nebo krechcene smejdy). V jidelnicku mame divocaka, danka, kralika, krutu, kure, lososa, tresku, pstruha, sivena, hovezi i libove veprove a obcasne i dalsi druhy masa. A jako prilohy si obcas udelame i testoviny nebo knedlik (vzdy s prvotnich surovin, nikdy z polotovaru). Btw. i chleba peceny doma (v obycejne troube, zadna pekarna) je hotovy za chvili a pritom chutnejsi a o polovinu levnejsi (vcetne energie) nez nejlevnejsi sumavan.

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak zhubnout do plavek: zdravější jídelníček se prodražit nemusí

15. 4. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak zhubnout do plavek: zdravější jídelníček se prodražit nemusí

Na únavu i mírnou nadváhu lze vyzrát nejen sportováním, ale i změnou stravovacích návyků. Zdravější jídelníček přitom nemusí být nutně dražší než ten původní.

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

2. 4. 2010 | Věra Tůmová | 34 komentářů

Jak si vyjednat nižší sazbu na hypotéku. Zkusili jsme to za vás.

Desítky tisíc lidí letos čeká změna úrokové sazby u hypotéky. Na vlastní kůži jsme vyzkoušeli, jak se dá vyjednat výhodnější sazba. Byly to docela nervy.

Nebuďte tlustí! Kila navíc vám prodraží životní pojistku

22. 3. 2010 | František Mašek

Nebuďte tlustí! Kila navíc vám prodraží životní pojistku

Cenu životní pojistky ovlivňuje věk, pohlaví klienta či délka pojištění. O desítky i stovky korun za měsíc ji může prodražit taky obezita, zvyšující zdravotní rizika.

Kolik v Česku stojí vylepšení očních víček chirurgem?

13. 11. 2009 | Eva Sovová

Kolik v Česku stojí vylepšení očních víček chirurgem?

Plastické operace již nejsou jen výsadou celebrit a známých tváří z obrazovky. Víte, kolik zhruba stojí estetická operace horních a dolních očních víček? Tipněte si a dozvíte se víc. celý článek

Jak sbalit holku za pár korun? Třeba razítkem.

10. 11. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak sbalit holku za pár korun? Třeba razítkem.

Balit holky se dá i na razítka. Má to jen jeden háček. Slečnu musíte vzít do speciálního obchodu, z něhož dýchají staré časy. Takového, který je v newyorské East Village a vede ho šedesátiletý... celý článek

Partners Financial Services