Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.

František Mašek | rubrika: Jak na to | 12. 4. 2010
Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.
Řadu věcí koupíte levněji v zahraničí. Od loňska máte i při těchto nákupech přes internet stejná práva, jako byste nakupovali v Česku. Pokud se při reklamaci dostanete do potíží, pomůže vám Evropské spotřebitelské centrum.

Od loňska jsou spotřebitelé, kteří nakupují online v zemích Evropské unie, lépe chráněni. Na zakoupené zboží a služby se vztahují stejná pravidla, jako by je koupili ve své domovské zemi. Pokud je znají, mohou se snáze dovolat svých práv.

Jestliže například činí lhůta pro vrácení zboží zakoupeného po internetuv Rakousku nebo na Slovensku sedm dní, pro Čechy se podle platných domácích zákonů prodlužuje na čtrnáct dnů. Výjimkou je zboží, které podléhá rychlé zkáze, opotřebení nebo zastarání, nebo dodaných audio- a videonahrávek a počítačových programů, v případech, kdy spotřebitel porušil jejich originální obal.

Zahraniční prodejce by měl také rozhodnout o reklamaci českého občana do třiceti dnů. Pokud přímo nabízí po internetuzboží českým spotřebitelům, je ze zákona povinen opatřit ho českým návodem. Když ho nedodá, může ho kupující požadovat. Stejně tak může žádat, aby měl v češtině k dispozici tzv. povinné informace, které se týkají způsobu uplatňování reklamace.

I tak zůstávají pro řadu Čechů strašákem reklamace. Zejména proto, že je lze řešit jen v zemi, kde bylo zboží zakoupeno, a mohou se protáhnout. Bezplatnou pomoc v nouzi nabízí Evropské spotřebitelské centrum (ESC). Díky napojení na síť podobných institucí v EU, v Norsku a na Islandu, může pomoci zjednat nápravu v případech, kdy prodávající se zákazníkem vůbec nekomunikuje, kdy vedou spor o oprávněnost reklamace, nebo když má spotřebitel pocit, že byl nějak poškozen.

ESC pomáhá jen spotřebitelům - fyzickým osobám, které si výrobek nebo službu koupily pro vlastní potřebu, nikoliv pro obchodní, podnikatelské, řemeslné, nebo pracovní účely.

Při žádosti o pomoc ESC by spotřebitel měl vyplnit elektronický formulář a přiložit k němu naskenované či ofocené dokumenty, týkající se reklamace(účet, záruční list, vyjádření prodejce, zamítnutí reklamace), tedy vše, co může dokazovat, že má spotřebitel právo na nápravu. Měl by také doplnit, v čem vidí problém a co již pro vyřízení reklamace či stížnosti podnikl.

Spotřebitel by měl centru dodat i fotografie vadného výrobku, záporné vyjádření prodávajícího k reklamaci či ke stížnosti, pokud již bylo zboží reklamováno, nebo když si spotřebitel na službu stěžoval, než požádal o pomoc ESC. Při vyřízení spotřebitelovy reklamace nebo stížnosti hraje důležitou roli hlavně jeho ochota spolupracovat, aby se vyřízení záležitosti zbytečně neprodlužovalo.

Potřebné dokumenty je možné poslat na mailovou adresu esc@coi.cz .

Právníci ESC posoudí, zda je spotřebitelv právu. V případě oprávněné reklamace kontaktují partnerské ESC v dané zemi, které na základě zaslaných dokumentů vyzve prodejce k nápravě nezákonného chování.

„Češi využívají hlavně e-shopy s elektronikou, zejména na Západ od nás,“ říká ředitel ESC Tomáš Večl. V zahraničí nejčastěji nakupují letenky a právě elektroniku, ze služeb je to hlavně ubytování v Alpách a u moře. Velký zájem je nadále o nákup vozidel, hlavně z Německa. Objevují se i některé specifické online služby, jako jsou seznamky, nebo databáze poezie. V příhraničních regionech spotřebitelé běžně uzavírají i smlouvy o dílo, například si objednají výrobu kuchyňské linky, stavbu domu, nebo třeba i hrobky.

Loni řešilo ESC podle Večla 400 stížností českých občanů, téměř o sto procent víc než v předchozím roce. Častý problémem je chybné dvojí zaplacení daně z přidané hodnoty při nákupu nových automobilůz Německa. V Estonsku zase například lidé často využívají služeb autopůjčoven, jichž se pak týká i většina stížností. Řada sporů se řeší mimosoudní cestou, nejčastěji to bylo v případě zboží z Německa, Itálie a Rumunska.

Na ESC se obrací řada spotřebitelů i se žádostí o radu. Řadu užitečných rad je možné najít na serveru www.coi.cz/esc v článku Praktický průvodce nakupování v Evropě. Na serveru je také přístupný systém Howard, který umožňuje ověřit důvěryhodnost internetových obchodníků v zemích Evropské unie. Letos na jaře má být podle Večla k dispozici česká verze tohoto programu.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neuznali vám reklamaci? Obraťte se na znalce.

24. 2. 2010 | František Mašek | 27 komentářů

Neuznali vám reklamaci? Obraťte se na znalce.

Při rozhodování o oprávněnosti reklamací na rozlepené boty, vady textilu, nebo jiných výrobků, vám může pomoci soudní znalec. Za posudek musíte zaplatit, ale při úspěšné reklamaci se... celý článek

Reklamovat můžete i zboží z podomních prodejů

19. 2. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Reklamovat můžete i zboží z podomních prodejů

Reklamace vadného zboží mohou být v době recese, kdy řadě prodejen výrazně klesl obrat, snazší. Spotřebitelům nahrává i silná konkurence a možnost řešit spory mimosoudní cestou.

Internetová populace pomalu mění zvyky při nakupování

19. 2. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Internetová populace pomalu mění zvyky při nakupování

Nákupy na internetu jsou pro Čechy stále ještě exotické. Z celé populace se k nim odhodlá jen zlomek obyvatel, a když už, platí dobírkou. Platby kartou jsou pro obchodníky kvůli bankám... celý článek

Partners Financial Services