Šest chyb, kterých se lidé dopouštějí v životním pojištění

Šest chyb, kterých se lidé dopouštějí v životním pojištění
Zájem o životní pojištění rok od roku roste, dle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven má životní pojistku již polovina dospělé české populace. Přesto dělají řadu chyb. I kvůli špatným radám prodejců pojištění.

Životní pojištění nemůže odvrátit úraz, nemoc či smrt. Může ale jejich finanční dopady výrazně zmírnit. Klient ovšem musí mít pokryta správná rizika na správné pojistné částky. A to dnes často nemají. Není to přitom jediná chyba, které se klienti dopouštějí. Přinášíme ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven přehled šesti hlavních chyb, kterých by se klienti měli vyvarovat.

Chyba 1 – Nezaměňujte životní pojištění se spořením

Životní pojištění je tu v první řadě od toho, aby vás finančně zabezpečilo v případě nenadálé a těžké situace a krylo vaše rizika, která se mohou v průběhu života objevit. Současný trh nabízí celou řadu produktů životního pojištění s možností spořit nebo investovat.

Pokud si sjednáváte životní pojištění, které spořící složku obsahuje, je důležité správně nastavit optimální poměr mezi složkou určenou na zhodnocení (tedy spoření) a složkou určenou výhradně ke krytí rizik. Jen ta vám totiž zajistí pojistnou ochranu v odpovídajícím rozsahu. Spoření či investování by mělo být vnímáno pouze jako sekundární efekt životního pojištění.

Z údajů České asociace pojišťoven vyplývá, že u většiny klientů je to přesně naopak. „Z pojistky průměrného českého klienta jde celých 75 procent pojistného na spoření a jen 25 procent na pojistnou ochranu. V případě pojistné události nekryje vyplacené pojistné plnění dostatečně potřeby pojištěného, což jej a jeho blízké často dostává do závažných finančních problémů,“ doplňuje Marcela Kotyrová, manažerka vzdělávání a komunikace České asociace pojišťoven (ČAP).

Chyba 2 – Pozor na podpojištěnost!

Před samotným sjednáním životního pojištění je třeba vyhodnotit, na jaké standardy jste zvyklí, jaké jsou vaše potřeby či závazky (např. zajištění rodiny, či krytí hypotéky). Pokud pojistnou částku sjednáte příliš nízkou, pak i pojistné krytí v případě pojistné události bude nedostačující. To je bohužel stále častým jevem, který může vést k nespokojenosti při likvidaci škodní události.

Pojistnou částku na smrt lze snadno odvodit z násobku výše vašeho ročního příjmu a měla by činit podle vašich možností jeho dvou až pětinásobek. Při měsíčním výdělku 20 000 Kč by tedy pojistná částka měla přibližně představovat 480 000 - 1 200 000 Kč.

Chyba 3 – Svou životní pojistku průběžně aktualizujte!

Nezapomeňte, že pokud jste si sjednali životní pojištění před několika lety, je více než pravděpodobné, že se změnily vaše příjmy i potřeby. K těmto změnám byste měli přihlédnout a jednou za čas svou pojistnou smlouvu aktualizovat. Zvolte jen ta připojištění, která skutečně potřebujete a zaměřte se zejména na dostatečnou výši jednotlivých pojistných částek.

Chyba 4 – Krátkodobé životní pojistky nejsou tak výhodné jako dlouhodobé.

Anketa

Na kolik jste pojištěni proti riziku smrti?

Životní pojištění je dlouhodobý produkt. Velmi často si lidé sjednají životní pojištění na dobu pěti let s tím, že až jim pojištění skončí, sjednají si nové. To ovšem není ideální strategie. Krátkodobá smlouva poskytne krátkodobou pojistnou ochranu a sjednání nové pojistné smlouvy je spojeno s novým zdravotním zkoumáním, jehož výsledek může mít dopad na cenu pojistného. Se sjednáním nové smlouvy také klient hradí vstupní poplatky a tzv. administrativní náklady spojené se zavedením smlouvy do systému.

Životní pojištění si sjednávejte alespoň na dobu deseti let. Kratší pojištění je vhodné pouze ke konkrétnímu krátkodobému účelu (např. k zajištění leasingu, úvěru). Platí, že čím déle pojištění trvá, tím delší je doba pojistné ochrany a zároveň tím vyšší bude šance na zhodnocení vložení finančních prostředků. U některých typů pojištění, s koncem platnosti po 60. roce věku, je možné dosáhnout též daňových odpočtů.

Chyba 5 – Životní pojištění se nevyplatí v každém věku!

Mladí lidé často argumentují tím, že životní pojistku nemají, vzhledem ke svému věku a nedomnívají se, že by je v životě mohlo něco zaskočit. Bohužel ani u mladých lidí nejsou úrazy, často i s trvalými následky, ničím neobvyklým. Proto je v duchu hesla „počítej s nejhorším, doufej v nejlepší“ vždy lepší si životní pojištění sjednat již v mladém věku a svá rizika zajistit. Volba pojištěných rizik závisí na tom, zda tito lidé žijí sami, nebo zda je na jejich příjmu závislá rodina. V prvním případě je důležitější pokrýt rizika výpadku příjmů kvůli úrazu či trvalé invaliditě. Ve druhém případě by mělo pojištění slušně pokrýt i riziko smrti.

Připojištění rizika invalidity nebo závažného onemocnění je finančně vždy výhodnější, pokud se sjednávají v rámci životního pojištění, než když se pojišťují samostatně. Na cenu úrazového připojištění mají vždy vliv i aktivity klienta, obzvlášť jedná-li se o vrcholově provozované sporty nebo rizikové sporty. Pokud má být tedy pojistná ochrana odpovídající vašemu životnímu stylu, měli byste provozované aktivity konzultovat s pojišťovnou při sjednání pojištění.

Chyba 6 – Na předčasném zrušení pojistné smlouvy neproděláte!

Kvůli hospodářské recesi se někteří klienti uchylují kvůli horší finanční situaci ke zrušení pojistné smlouvy. Vypovězení smlouvy v průběhu jejího trvání bývá však pro klienta vždy finančně nevýhodné. Kromě toho, že poměrně nevýhodně vyřeší finanční problém, přijde o pojistnou ochranu, která pro něj může být v případě pojistné události zásadní. Proto je v situaci, kdy nejste schopni splácet, vždy na místě zahájit jednání s pojišťovnou, u které je pojištění sjednáno. Požádejte o odklad plateb, snížení pojistného, přerušení placení pojistného nebo převedení pojištění do stavu bez placení pojistného, předejdete tak vymáhání dlužného pojistného.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+90
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2010 16:14, balu

Hm, tohle jsou spíše chyby, kterých se dopouštějí pojišťováci, nikoli klienti.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 2. 2010 11:56, Martin

FLEXI za natržení svalů a šlach samozřejmě plní !! podívejte se znovu do tabulky denního odškodného za úraz.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

životní pojištění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

30. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

Zrušit životní pojistku jen proto, že nemáte na splátky, nemusí být ta nejlepší volba jak ušetřit. Naopak na tom proděláte. Možností, jak nepříjemnou situaci řešit, je několik. Záleží... celý článek

Riziková životní pojistka s dividendou od Uniqa se k úvěrům vyplatí

20. 4. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Riziková životní pojistka s dividendou od Uniqa se k úvěrům vyplatí

Pojišťovna Uniqa vyvinula poměrně netradiční rizikové životní pojištění. Obsahuje nejen výhody klasických „rizikovek“, ale částečně i životních pojistek se spořící složkou. Patrně proto... celý článek

Životní pojištění BeneFIT: spíše dobré skupinové úrazové pojištění

15. 4. 2009 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Životní pojištění BeneFIT: spíše dobré skupinové úrazové pojištění

Nové rodinné rizikové životní pojištění BeneFIT od enerali se blíží spíše rodinnému úrazovému pojištění. Proti přirozené smrti příliš nezajistí, ale úrazy kryje slušně. Navíc při bezeškodním... celý článek

Koho dnes přitahuje rizikové životní pojištění

6. 4. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Koho dnes přitahuje rizikové životní pojištění

Rizikové životní pojištění existuje na českém trhu už dlouho. Navzdory tomu, že poměr ceny a výkonu u něj vychází mnohem lepší než u ostatních životních pojistek, sjednává si jej relativně... celý článek

Životní pojištění Patriot: jak utopit peníze na patnáct let

26. 3. 2009 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 11 komentářů

Životní pojištění Patriot: jak utopit peníze na patnáct let

Česká pojišťovna na trh přichází s novou životní pojistkou Patriot, kterou si mohou sjednat i důchodci. Pojišťovna ho nejspíš bude opět nabízet hlavně jako spořící produkt. Tomuto... celý článek

Partners Financial Services