Provize za penzijní připojištění: nejvyšší u nejslabšího fondu

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 12. 1. 2010 | 7 komentářů
Provize za penzijní připojištění: nejvyšší u nejslabšího fondu
Zájemci o penzijní připojištění mají už půl roku právo na informace o nákladech penzijního fondu a o výši provize, které za jejich smlouvu zprostředkovatel získá. Ta se pohybuje od dvou do pětinásobku měsíčního vkladu.

Za prodej penzijního připojištění, které klientovi vynáší nejméně ze všech penzijních fondů, dostane zprostředkovatel jednu z nejvyšších provizí. Řeč je o penzijním fondu AXA, který za poslední tři roky v průměru připsal klientům výnos 1,56 procenta za rok. Zprostředkovatel, který přemluví třicetiletého klienta, aby si spořil na penzi právě u AXA 450 korun za měsíc, vyinkasuje od fondu provizi 2 376 korun. To je více než pětinásobek měsíčního vkladu.

Ostatní penzijní fondy by u takového klienta vyplatily provizi kolem trojnásobku měsíční úložky. Nejnižší provizi uvedl penzijní fond Komerční banky. Nicméně téměř všechny fondy k částce provize uvedly, že její výše se může lišit podle toho, kdo smlouvu zprostředkovává. Penzijní fondy Allianza AEGONkonkrétní částku pro modelový příklad nespočítaly. Právě s odvoláním na různou výši provize u různých prodejních sítí.

Provizi se lze vyhnout u penzijního fondu ING. „V případě, že si klient zřídí smlouvu o penzijním připojištění přes internet, bude provize nulová,“ říká mluvčí ING Alexandra Gjurič. Jinými slovy takový klient nezvýší náklady fondu na získávání nových klientů. Čistě teoreticky, kdyby si penzijní připojištění od ING sjednávali klienti pouze přes internet, zbylo by fondu na konci roku více peněz, které jim může fond připsat na účty ve formě zhodnocení vložených prostředků. ( O nákladech penzijních fondů čtěte více v článku Jak si vybrat správný penzijní fond)

Kolik stojí penzijní připojištění

Provize z uzavření smlouvy o penzijním připojištění pro klienta ve věku 30 let s pravidelným měsíčním příspěvkem 450,- Kč.

Penzijní fondVýše provize v KčVýše provize v % měsíční úložkyPrůměrné roční zhodnocení za roky 2006 - 2008
AEGONLiší se podle distribuční sítě.--
AllianzV jednotkách tisíců, liší se podle zprostředkovatele.-3,05 %
AXA2 376,-528 %1,56 %
ČSOB1 687,50 (Základní výše. Může se lišit u jednotlivých zprostředkovatelů.)375 %1,57 % – 1,75 % (Podle typu fondu)
Generali1 485,- (Maximální provize. Její výše se liší podle zprostředkovatelů.)330 %3,28 %
ING1 350,- (U poradců ING)
0,- (Při nákupu přes internet.)
300 %
0 %
2,04 %
PF České spořitelnyLiší se podle distribuční sítě.-2,18 %
PF Komerční banky945,-210 %1,96 %
PF České pojišťovny1 080,- (Př. jednoho z největších zprostředkovatelů.)240 %1,96 %
Zdroj: penzijní fondy a produktovelisty.cz

Výši provize se od loňského léta dozví od prodejce penzijního připojištění všichni zájemci o sjednání tohoto produktu. Fondům a jejich zprostředkovatelům nařídil loni informování klientů zákon o penzijním připojištění. Kromě provize musí fondy potenciálním klientům ještě před uzavřením smlouvy sdělit písemně informace o poplatcích spojených s uzavření připojištění a další související náklady fondu. Fondy s vyššími náklady zpravidla připisují klientům nižší výnosy. A naopak, například penzijní fond Allianz má nejnižší nákladovost na trhu a v průměru dosahoval od roku 2006 do roku 2008 druhého nejlepšího zhodnocení.

Zájemce o penzijní připojištění musí mít dostatek času, aby se s informacemi o fondu seznámil, ještě před podpisem smlouvy. To nevylučuje, že například informace o provizi nemůže být součástí smlouvy, ale klient ji musí dostat v předstihu k prostudování, píše v úředním sdělení z loňského listopadu Česká národní banka (ČNB).

Většina fondů informuje klienty o způsobu výpočtu provize, a to v samostatném dokumentu. Přímo ve smlouvě má výši provize zakotven jen Penzijní fond České pojišťovny. Dodatkem ke smlouvě informuje klienty PF Generali. Ovšem jen do doby, než začnou penzijní fondy používat jednotný Informační list, na jehož podobě se dohodly v rámci Asociace penzijních fondů. Čeká se na vyjádření ČNB, která své stanovisko podle tiskového mluvčího Tomáše Zimmermana dokončuje. Pokud bude kladné, začnou fondy Informační list dávat potenciálním klientům.

V Informačním listu klienti najdou základní informace o penzijním fondu a o penzijním spoření. Součástí jsou i poplatky za převod prostředků do jiného penzijního fondu či poplatek za výplatu odbytného. Provize za zprostředkování je uvedena procentem ze skutečně zaplaceného měsíčního příspěvku. Ostatní náklady fondu by měly být uvedeny v přepočtu na jednoho klienta fondu.

Zveřejňování provizí a dalších údajů má zlepšit povědomí klientů o nákladnosti penzijního připojištění. Samy penzijní fondy jsou ovšem skeptické, že by pouhé zveřejňování provizí mohlo nějak výrazně snížit náklady fondů na nábor nových klientů. „Naopak zveřejňování odměn může u zprostředkovatelů s nižšími provizemi vyvolat tlak na jejich zvýšení,“ tvrdí Petr Brousil, tiskový mluvčí PF České pojišťovny. Podobný názor tlumočil i Jiří Cívka za PF Generali.

Ke snížení nákladů na získávání klientů mělo přispět i omezení přechodů klientů mezi jednotlivými fondy. V souladu se zákonem fondy za zrušení penzijního připojištění či přechod ke konkurenci v prvních pěti letech od podpisu smlouvy účtují klientovi sankční poplatek 800 korun. ( Více o sankčních poplatcích čtěte v článku Penzijní fondy stanovily sankční poplatky na 800 korun)

Trest za přestup ke konkurenci pro tisíce klientů

Kolik klientů už potrestaly penzijní fondy sankčními poplatky za předčasné zrušení připojištění, nebo za přechod ke konkurenci.

Penzijní fondPočet potrestaných klientů
AEGON778
AllianzŘádově stovky klientů
AXA1 300
ČSOBNeuvedl
Generali169
ING1 767
PF České spořitelny2 920
PF Komerční bankyNěkolik tisíc klientů
PF České pojišťovnyZhruba 7000
Zdroj: penzijní fondy

Penzijní fondy poplatek loni naúčtovaly několika tisícům klientů. Dodávají, že díky poplatku zaznamenaly citelný pokles žádostí o přestup ke konkurenci. Pouze fondy Allianz a AEGON tento efekt příliš nepocítily. „Po zavedení poplatků se přechody klientů krátkodobě omezily, nyní se situace vrátila k normálu,“ vysvětluje Ivana Křížková z PF AEGON.

Samotné zveřejňování provizí za prodej penzijního připojištění má své kritiky. Už loni v létě prohlásil například Jiří Šindelář z Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF),že zveřejňovat provizi pouze u penzijního připojištění je irelevantní. USF je podle něj pro rozkrytí nákladů a poplatků u všech finančních produktů. Podobně se nyní vyjádřili i zástupci PF AEGON. „Zveřejňování provizí není lékem na nešvary trhu, které chce stát odstranit. Navíc zavádění této povinnosti sektor po sektoru považujeme za nešťastný,“ tvrdí Křížková. Ministerstvu financí rovněž vytýká, že tento krok nepředcházela odborná debata, z níž by vyplynulo, co si od opatření slibuje a jak bude postupovat v podobných oblastech jinde.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 9. 2010 13:21, S-Dom

co napsat... tak koukám, že se každý připravuje na důchod... a na jednom se schodneme... čim dřív, tim líp :) ale kam spoříte vy?
Běžný bude penzijko :D kam si budu posílat 1.500,- měsíčně a čekat zhodnocení, který neni ani 4% co mi slibujou :)
1.500 za měsíc po 30 let je?............. 540.000,- a to je 18.000,- ročně :)
slíbí mi řekněme 1,5Milionu dobrý, ne? Za těch 30 let mi daj 1,5M, když to tam bude :) ale víme, že nebude :( a nebo rentu, která se odvíjí, jestli sem muž, nebo žena a protže se ženy dožívaj vyššího věku, tak maj míň... prostě se budu pohybovat kolem 6-7tisíce korun :( a nebo jim nebudu dávat peníze :) za tu rentu nevyžiju :( a když si vemu 1,5M, tak si koupim auto, vybavim kuchyň a pojedu na dovolenou a tim důchod končí :( tak co stim?
já si dávám 2.000,- měsíčně a na 20let 2.000,- měsíčně je po 20 letech?...........480.000,- a to je 24.000,- ročně :) skoro stejně to vypadá, ale rozdíl je jinde:) není to český a je tam zhodnocení kolem 12% když vemu v potaz krize a tak... je to jenom moje investice... můžu si dělat co chci a kdy chci a nikdo mi do toho nevidí, ani exekutor :) jenže háček je v otm, že tady mám za 20 let 3 miliony a nejspíš i víc, takže když si budu vybírat 20.000,- měsíčně... 3miliony (kde je 12% ročně, jako 30.000,- měsíčně) takže mi eště porostou, pro děti, aby pak měli na důchod....
P.S. 12% ročně je minimum... koukně se sami :)
http://fondsprofessionell.at/datenbank/detailed.php?ric_code=A0F6Y4.9&view=4&fp_company_id=79
pověste mi... kdo má něco lepšího? že bych si nechal poradit... :)
S-Dom@seznam.cz

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní reforma na kolenou. Slováci si na důchod už sami nenaspoří.

5. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 21 komentářů

Penzijní reforma na kolenou. Slováci si na důchod už sami nenaspoří.

Z dřívější slovenské chlouby, povinného soukromého pilíře důchodového systému, zůstala po pěti letech jen karikatura. Může za to sociálnědemokratická vláda strany Smer.

Neslavný konec ambiciózního plánu na reformu českých penzí

4. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 12 komentářů

Neslavný konec ambiciózního plánu na reformu českých penzí

Bez penzijní reformy si bude muset Česko už brzy na vyplácení důchodů půjčovat. Do roku 2050 si takto půjčí dva roční hrubé domácí produkty. Zatím poslední pokus o reformu důchodů z... celý článek

Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních

16. 12. 2009 | Věra Tůmová

Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních

Pojišťovny a penzijní fondy vždy před koncem roku upozorňují na produkty, díky nimž si lze snížit daně. Řada klientů nyní dostává dopis s informacemi, jaký je optimální doplatek, aby... celý článek

Poplatek za převod penzijního připojištění, je jako z doby kamenné

21. 9. 2009 | Jiří Šindelář | 7 komentářů

Poplatek za převod penzijního připojištění, je jako z doby kamenné

Od srpna dává zákon o penzijním připojištění možnost penzijním fondům zavést poplatek za odchod klienta ke konkurenci. Zavedly ho všechny fondy. Přitom jde o opatření, které jde proti... celý článek

Partners Financial Services