Při investování nesledujte jen výnos

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 11. 1. 2010
Při investování nesledujte jen výnos
Vysoký stabilní příjem z investic bývá zpravidla vyvážen vyšší kolísavostí hodnoty takové investice. Proto by investoři měli sledovat nejen výši slibovaného pravidelného příjmu, ale riziko, které je s investicí spojené.

Investoři, kteří hledají stabilní příjem, by se dnes dali přirovnat k pověstnému žíznivému muži na poušti, jemuž došla voda. Úrokové sazby se blíží k bodu mrazu, výnosy dluhopisů jsou prachbídné. Investoři do akcií, kteří sázejí na dividendy, trpí také, jak recese donutila mnoho firem dividendy snížit. A po loňském raketovém akciovém růstu je na trhu jen pár titulů, které slibují vysoký dividendový výnos, říká Christopher Davis, analytik společnosti Morningstar.

Strategie vyhledávající stabilní příjem z investic přesto je dlouhodobě rozumná. V minulosti se dividendy podílely na celkovém průměrném desetiprocentním ročním výnosu indexu S&P 500 z jedné třetiny, vypočítává Davis. V dobách, kdy trhy rostly pomaleji, váha dividend v celkovém výnosu stoupala. Mimoto příjem v podobě dividend či dluhopisových kuponů stabilizují portfolio.

Někdy by se ale mohlo zdát, že hon za co nejvyšším kuponovým nebo dividendovým výnosem může být chyba. Předně je třeba definovat, co je výnos, tvrdí Davis. Jednoduše řečeno, výnos (yield) představuje příjem, který investice či portfolio přináší za určitou dobu. Pokud má dluhopis hodnotu tisíc dolarů a za rok z něj investor dostane úrok sto dolarů, činí výnos deset procent.

Mnoho investorů ovšem zaměňuje tento kuponový nebo dividendový výnos za celkový výnos investice. Ten totiž v sobě zahrnuje ještě kapitálové zhodnocení neboli změnu ceny akcie či dluhopisu, vysvětluje Davis. Kdyby třeba ve výše zmíněném příkladu cena dluhopisu vzrostla na 1050 dolarů, dostane investor nejen kuponovou platbu, ale hodnota jeho investice vzroste ještě o dalších pět procent. Stejně to funguje i obráceně. Při poklesu ceny dluhopisu sice investor stále dostane svých sto dolarů, ale hodnota jeho investice klesne.

Výnos lze měřit různými způsoby. Běžně se uvádí výnos za posledních dvanáct měsíců, který vychází z částky, kterou firma či fond vyplatily za poslední rok. Druhou možností je měřit třicetidenní výnos, jehož výpočet je komplikovanější. U podílových fondů totiž vychází z předpokladu, že fond drží dluhopisy do splatnosti, což ovšem ve skutečnosti nebývá pravidlem. V každém případě oba způsoby měření výnosu vycházejí z minulosti a neříkají toho příliš o potenciálu pro budoucí výnos, upozorňuje Davis.

Sledovat výnos jako jediné kritérium pro výběr podílového fondu či investičního nástroje není nejvhodnější strategie, dodává Davis. Zejména proto, že vysoký výnos doprovází i vysoké riziko kolísání ceny, a tedy i hodnoty investice. Výsledkem sice může být zajímavý příjem z dividend či kuponů, ale ztráta značné části investovaných peněz.

Příkladem mohou být některé fondy, které investovaly do amerických dluhopisů měst a obcí. Sice v době konjunktury nesly jedny z nejvyšších výnosů ve své kategorii, ale jen za cenu vysokého rizika podpořeného vysokou finanční pákou. Když udeřila finanční krize, přišli investoři o polovinu svých peněz. Proto by se investor neměl při výběru investice ohlížet pouze na výši celkového výnosu. Naopak by měli fondy vybírat podle toho, jak rizikové mají portfolio. Ty s vysokým rizikem sice mohou po nějaký čas vyplácet slušný příjem, nakonec ale investor skončí chudší než na začátku investování, míní Davis z Morningstar.

Protikladem mohou být nejlepší dluhopisové fondy, které zpravidla ve výnosu za těmi nejvýnosnějšími výrazně zaostávají. Jenže investor má u nich slušnou jistotu, že jeho příjem bude stabilní a hodnota jeho investice příliš neklesne. Většinu celkového výnosu totiž tvoří příjem z kuponových plateb a nikoli z růstu ceny dluhopisů.

Navíc by se investoři měli kromě výnosů dívat i na náklady fondů. Zkušenosti společnosti Morningstar ukazují, že zejména u dluhopisových fondů s vyššími náklady jejich hodnota kolísá více než u těch méně nákladných. Důvodem je snaha portfolio manažerů vykompenzovat vyšší náklady investicemi do dluhopisů s vyššími výnosy, které však bývají rizikovější. Rada Morningstar proto zní: neinvestujte do dluhopisových fondů, jejichž sazba nákladů je vyšší než 0,75 procenta.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč investují ženy konzervativně? Hormony, ani výchova za tím nejsou.

6. 1. 2010 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Proč investují ženy konzervativně? Hormony, ani výchova za tím nejsou.

Ženy nejsou od přírody méně riskující investoři než muži. Jsou konzervativnější, protože musí hospodařit s menším majetkem, zjistili výzkumníci s berlínského národohospodářského institutu... celý článek

Kam by se měl schovat konzervativní investor

28. 12. 2009 | Roman Stuchlík

Kam by se měl schovat konzervativní investor

Během těch největších tržních poklesů ztratily korunové smíšené defenzivní fondy až na výjimky jen několik procent. Zajímavostí je, že nejlepší výkonnosti dosáhl ten nejdražší.

Podívejte se: Česko se za rok vrátilo v čase o tři roky

23. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Podívejte se: Česko se za rok vrátilo v čase o tři roky

Stačil jeden rok, aby se Česko v ekonomickém vývoji propadlo o tři roky zpět. Tuto ztrátu bude dohánět jen pomalu a na původní dráhu rychlého růstu se možná už nikdy nevrátí.

Občanské státní dluhopisy: Hrozba nebo příležitost pro drobné investory?

8. 12. 2009 | Martin Viktora | 11 komentářů

Občanské státní dluhopisy: Hrozba nebo příležitost pro drobné investory?

Již delší dobu plánuje stát emisi státních dluhopisů, která by byla určena pro drobné investory. Jenže zatím se o důležitých detailech nic neví. Pokud by měl stát uspět, nejspíš se... celý článek

Partners Financial Services