Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 7. 1. 2010 | 5 komentářů
Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho
Jestliže se na běžném účtu dostanete do mínusu a nemáte zřízen kontokorent, může vás to přijít zbytečně draho. Počítejte s tím, že za svou nepozornost bance zaplatíte minimálně pár desítek, či spíše stovek korun.

Stačí několik plateb kartou v kombinaci s malým zůstatkem na běžném účtu a je zaděláno na malér. Pokud obchodníci nevidí ihned, že na účtu peníze chybí, platbu kartou přijmou. Banka jim peníze vyplatí, ale klient se dostane do mínusu. Pokud nemá sjednán kontokorent, půjde o tzv. nepovolené přečerpání, za které zaplatí tučné úroky a poplatky. Banka mu navíc může účet zrušit.

Za nepozornost s přečerpaným účtem si banky účtují sankční úroky z dlužné částky od 18 do 30 procent p.a. a jednorázové poplatky zpravidla v řádech stokorun. Obojí se připočítává k dlužné částce, aniž by se majitel účtu o prohřešku hned dozvěděl. Ne každá bankaklienta na přečerpání upozorní.

V Raiffeisenbank, kde si za nepovolené přečerpání účtu účtují jednu z nejvyšších sankčních sazeb ze všech oslovených tuzemských bank, klienta na skok do mínusu podle mluvčího banky Tomáše Kofroně nijak neupozorňují. Kdo se v Raiffeisenbank dostane do nepovoleného debetu, musí počítat s tím, že se mu dlužná částka bude od prvního okamžiku až do splacení úročit speciální sankční roční úrokovou sazbou 29 procent. Současně s tím banka klientovi také účtuje dvousetkorunový poplatek za vznik nepovoleného debetu. „V případě vymáhání pak mohou být klientovi účtovány poplatky související s vymáháním dluhu,“ dodává Kofroň.

V jiných tuzemských bankách jsou na klienty mírnější a o případném nepovoleném přečerpání účtu jim prý dávají brzy vědět. Přesto shodně všichni zástupci bank uvádějí, že si stav na účtu musí klient hlídat sám. Česká spořitelnaklienta na přečerpání upozorní ve třech písemných upomínkách a pak jej kontaktuje telefonicky. Každá upomínka vyjde na 300 korun plus poštovné. Opačný postup volí Oberbank, kde nejdříve telefonují a teprve potom posílají upomínky. I v této malé bance si účtují za písemnou upomínku dvě stě korun.

Anketa

Už jste někdy přečerpali nepovoleně účet?

Písemně na vznik nepovoleného přečerpání účtu upozorňuje rovněž Komerční banka, která takovouto první upomínku posílá pátý den trvání nepovoleného debetu. Poplatek za první upomínku zde vyjde na 20 korun. Zaslání další upomínky po třiceti dnech nesplacení dlužné částky už přijde na 500 korun.

ČSOBkaždý nově vzniklý nepovolený debet úročí na denní bázi. Klient za třicetikorunový poplatek obdrží nejprve žádost o vyrovnání debetního zůstatku. Pak následuje upomínka za sto korun.

Klienti, kteří na upomínky banky nereagují, mohou očekávat, že do několika týdnů je banka vyzve k vyrovnání debetního zůstatku. A jestliže částku neuhradí, musí počítat s tím, že banka podnikne další kroky. Podle Moniky Heiserové z oddělení vývoje produktů v Oberbankbanka s největší pravděpodobností nejprve klientovi zablokuje kartu a pro odchozí platby zablokuje účet. Problém může nastat i u klientů s kontokorentem, který přečerpali a nesplácejí jej. V jejich případě se může podle Kofroně z Raiffeisenbanknapříklad stát, že banka limit kontokorentu takzvaně „zesplatní“, což znamená, že jej zruší. O tom bude banka klienta informovat. Konečnou možností, jak se banka domůže svých peněz, je klasické vymáhání dluhu.

Situace, kdy dojde k nepovolenému přečerpání účtu je podle Pavly Renčínové z mBankspíše výjimečná a může nastat třeba při platbě u obchodníků pomocí imprinterů (takzvaných žehliček pro snímání reliéfního písma z embosovaných karet). Klára Pačesová z České spořitelnypřipomíná, že do mínusu se klient dostane hlavně tehdy, pokud je jeho platba zaúčtována se zpožděním jako to bývá u některých plateb kartou (offline platby).

Jednou z možností, jak se ochránit proti nepovolenému mínusu na účtu, je ponechání určité minimální rezervy na účtu. Pokud někdo nevstupuje do internetového bankovnictví pravidelně či si zůstatek na účtu nehlídá jinak, třeba přes bankomat či dotazem na pobočce, může si nechat od banky zasílat SMS či emailovou zprávu o zůstatku. V případě, že rezerva na účtu klesne pod 500 korun, obdrží o tom ihned textovou zprávu a může na účet vložit či převést peníze včas. Další možností je zřízení kontokorentu, tedy povoleného debetu k účtu. I u toho je však třeba hlídat, aby klient nepřekročil sjednanou hranici.

Kolik zaplatíte za nepovolené přečerpání účtu

BankaSankční úroková sazba (p.a.)PoplatkyJak banka klienta upozorní
Česká spořitelna25 %300 Kč + poštovnéPosílá postupně 3 upomínky poštou, poté klienta kontaktuje telefonicky.
ČSOB30 %Zvláštní poplatek není účtován.
Banka účtuje až za žádost o vyrovnání zůstatku (30 Kč + poštovné) a za upomínku (100 Kč + poštovné)
U SME jsou poplatky vyšší.
S přihlédnutím k výši debetního zůstatku (DZ) a počtu dní, kdy DZ trvá, se automaticky generuje Žádost o vyrovnání DZ dle nastavených parametrů. Není-li DZ uhrazen do 14 dnů, je registrován dalších 10 dnů a poté je automaticky generována Upomínka k Žádosti o vyrovnání DZ. Není-li DZ uhrazen do 35 dnů, je uveden do souboru běžných účtů, které jsou individuálně posouzeny k možnému ukončení smluvního vztahu.
Komerční banka25 %1.upomínka – vznik nepovoleného debetu – 20 Kč (5. den trvání nepovoleného debetu).

2. upomínka – výzva k úhradě nepovoleného debetu – 500 Kč (30. den trvání nepovoleného debetu).
Při přečerpání prostředků na účtu je celá částka záporného zůstatku úročena úrokovou sazbou pro nepovolený debet, a to od data přečerpání limitu povoleného debetu.

V případě nepovoleného debetu je klient bankou písemně (nebo bankovním poradcem) vyzván k vyrovnání debetního zůstatku.
mBank22 %Poplatek za vymáhání pohledávky 50 Kč,
1.upomínka 150 Kč,
2.a další upomínka 500 Kč
Banka neuvádí.
Oberbank20 %Telefonická výzva 50 Kč
Písemná výzva 200 Kč
Klient je upozorněn telefonicky, když nereaguje nebo je nedostupný, posílá banka postupně 3 písemné upomínky. Banka klientovi blokuje kartu a případně i účet pro debetní položky.
Poštovní spořitelna30 %100 Kč - avízo
400 Kč - upomínka
Raiffeisenbank29 %200 KčBanka na nepovolené přečerpání účtu klienty neupozorňuje.
UniCreditBank20 %I. upomínka 350 Kč
II. upomínka 500 Kč
Od určité částky banka klienta kontaktuje (písemně, telefonicky) a snaží se s ním dohodnout splátkový kalendář. Částka nepovoleného debetu se ihned každý den úročí ve výši úroku pro nepovolený debet – dle Všeobecných obchodních podmínek banky.
Sazba úroků z prodlení pro pohledávky v české měně je stanovena ve výši pětinásobku sazby vyhlašované ČNB jako lombardní sazba pro českou měnu.
Volksbank18 %200 Kč za upomínkuPokud klient zůstatek účtu nevyrovná během několika dnů, je mu zaslána upomínka
(upomínka je klientovi zasílána nejpozději do 30 dnů s ohledem na výši nepovoleného přečerpání účtu - bližší parametry jsou však interní záležitostí banky)

Jaké máte zkušenosti s přečerpáním účtu vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

banky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik osobních bankrotů bylo vloni v Česku vyhlášeno?

6. 1. 2010 | Věra Tůmová

Kolik osobních bankrotů bylo vloni v Česku vyhlášeno?

Ekonomická recese a její důsledky se projevují i ve zvyšujících se počtech domácností, které mají finanční potíže. Víte, kolik bylo vloni v Česku vyhlášeno osobních bankrotů? Tipněte... celý článek

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

29. 12. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

Spořicí účty bank už nenabízejí zdaleka takové zhodnocení jako na začátku roku. Sazby klesly potichu téměř všude, nejvíce pak kolem Štědrého dne.

Znáte svá práva při jednání s bankou? Otestujte se

11. 11. 2009 | Věra Tůmová

Znáte svá práva při jednání s bankou? Otestujte se

Četli jste na Peníze.cz pozorně články o tom, jak se vás dotknou změny související s novým zákonem o platebním styku, který v Česku platí od 1. listopadu 2009? Vyzkoušejte si své znalosti... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

9. 11. 2009 | Věra Tůmová

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

Změnit banku můžete nyní podstatně snadněji než dříve. A to minimálně u dvanácti tuzemských bank. Stačí si otevřít nový účet a říct nové bance, aby za vás převedla z původního účtu... celý článek

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

15. 9. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

Recese dlužníkům nepřeje. I ti poctiví, kteří se nyní mohou dostat do potíží se splácením kvůli ztrátě zaměstnání či nemoci. Banky navíc přestávají být benevolentní a s vymáháním neotálejí.... celý článek

Partners Financial Services