Občanské státní dluhopisy: Hrozba nebo příležitost pro drobné investory?

Martin Viktora | rubrika: Komentář | 8. 12. 2009 | 11 komentářů
Občanské státní dluhopisy: Hrozba nebo příležitost pro drobné investory?
Již delší dobu plánuje stát emisi státních dluhopisů, která by byla určena pro drobné investory. Jenže zatím se o důležitých detailech nic neví. Pokud by měl stát uspět, nejspíš se bude muset uchýlit k praktikám, které mohou privátní instituce vnímat jako nefér.

O státních dluhopisech pro drobné investory, o jejichž vydání uvažuje ministerstvo financí, se mluví hodně. Jenže detailů, které jsou pro posouzení celého projektu klíčové, na veřejnost zatím neprosákly skoro žádné. Jen z výroků ministra financí Eduarda Janoty, několika expertů a informací médií můžeme začít opatrně skládat informační puzzle. S jistotou víme jen to, že stát se snaží zalepit díry ve vlastním hospodaření vydáním dluhopisů. A tentokrát se obrací na drobné střadatele, kde se stát rozhodl konkurovat privátním bankám, fondůmči pojišťovnám.

Profesionální investoři, kteří české státní dluhopisy dříve houfně kupovali, totiž stát „prokoukli“ a požadují – vzhledem k žalostnému stavu českých veřejných financí – při vyšším kreditním riziku státu vyšší úroky. A umí si také na trhu najít zajímavější alternativy, které jim nabízí vyšší výnos se stejným rizikem nebo stejný výnos s nižším rizikem (podle některých agentur je pravděpodobnost státního bankrotu v ČR 6,9 procenta v horizontu pěti let). Drobný investor k těmto alternativám nemá přístup a tak stát vidí šanci, jak si od něj relativně levně půjčit, když se jinde začínají kohoutky pomalu přiškrcovat.

Letos se již těchto státních dluhopisů nedočkáme. Objevily se informace, že na trh dorazí v lednu, nebo později. Půjde nejspíš o desetileté státní dluhopisy. A výnos? Dnes vynáší desetiletý státní bond (nabízený profesionálním investorům) zhruba 4,1 procenta p.a. Vzhledem k úmyslu financovat státní dluh levněji než prodejem profesionálům, můžeme u emise pro drobné investory očekávat ještě nižší výnos. Dále se mluví o záhadném poplatku 10 procent za správu celého systému. To už jsme na výnosu kolem 3,7 procenta.

Investor by měl mít možnost zbavit se dluhopisu i dříve než za oněch deset let a získat zpět minimálně původně investovanou částku, spekuluje se o záměrech ministerstva. To bude zase něco stát (cena tzv. prodejní opce). Časopis Fondshop tuto cenu odhadl při prodeji v prvním roce na 8,5 procenta. To se dostáváme se na výnos necelá 3,4 procenta. Z něj se ještě bude muset zaplatit daň 15 procent. Takže celkový roční výnos bude do 2,9 % při zpětném prodeji dluhopisu hned první rok (nebo 3,14 procenta bez prodejní opce).

O riziku státního bankrotu víme, za zmínění určitě stojí riziko inflace. Odhad inflace Ministerstva financí ČR pro rok 2010 je 0,9 procenta. Pro další roky experti varují před skokovým nárůstem. Ale to je možná to, s čím stát při emisi dluhopisů počítá a s čím také počítají profesionální investoři, kteří od státu požadují již dnes vyšší výnosy. Ale nemusí s tím počítat běžný drobný investor. (Spočítejte si, co s vašimi úsporami udělá inflace)

„Občanské“ dluhopisy zřejmě nebudou žádné investiční terno. Navíc si připočtěme administrativní překážky, ke kterým patří například nutnost založení účtu ve Středisku pro cenné papíry. Svoje kupce si však i tyto dluhopisy zřejmě najdou.

Janotovy dluhopisy evidentně míří proti bankovním termínovaným vkladům. Jednoduché to nebudou mít ani podílové fondy, zvláště ty, které investují velmi konzervativně (fondy peněžního trhu a fondy zaměřené na české státní dluhopisy).

Janota plánuje vydat tyto dluhopisy v objemu kolem 20 miliard korun, což by celkově nemělo výrazně ohrozit žádnou finanční instituci (minimálně na spořících účtech jsou úroky již dnes zajímavé a mohou pružně teoreticky růst při růstu inflace, navíc jsou do 50 tisíc eur za zákona pojištěné).

Jsem k investičnímu nápadu „kup si desetileté státní dluhopisy“ velmi skeptický (inflace, výnosy alternativních investic – zvláště akcií na delším horizontu) a považuji Janotovy plány v tomto směru za těžko splnitelné. Pokud ovšem stát nepřikročí k dalším praktikám, které by mohly zavánět nekalou státní konkurencí (inzerce dluhopisů za státní peníze, distribuce s pomocí státních podniků, které nemusí dosahovat zisku (Česká pošta), ad hoc úpravy zákonů, které distribuci státních dluhopisů umožní za jiných podmínek, než za kterých mohou podobné nástroje na trhu dnes prodávat privátní finanční instituce, mírnější regulace při prodeji těchto dluhopisů).

Dalším důležitým faktorem neúspěchu by mohla být slabá distribuce. Privátní instituce se silnou sítí poboček a vybudovanou další nutnou infrastrukturou (hlavně IT a lidské zdroje) jsou z distribuce vyškrtnuty. V sítích nezávislých finančních poradců a finančně poradenských firem se tyto dluhopisy také asi nepodaří prodávat. Jednak s tím stát nepočítá a jednak není prostor pro výplatu odměny za distribuci, která by byla konkurenceschopná vzhledem k dalším (snad i pro klienta zajímavějším) produktům. Kdo se vlastně postará o proškolení lidí, kteří budou Janotovy dluhopisy prodávat? Nějaký nový úřad?

Pokud si stát musí půjčovat, ať k tomu využije existující kanály, postavené zejména na profesionálním investorovi a kapitálovém trhu. Stát by se neměl snažit konkurovat soukromému businessu. Jednak je to nefér (sám jej reguluje a žije z jeho daní) a jednak na to – při vší úctě k pracovitým úředníkům - bez nefér postupů a bez cenového dumpingu za státní peníze prostě nemá. A navíc: celá záležitost je velmi riskantní experiment, který se státu v případě neúspěchu (neupsání plánovaných 20 miliard korun) opravdu nevyplatí. Neúspěch by byl dalším negativním signálem, který by Česká republika kinvestorům (věřitelům) na kapitálovém trhu vyslala.

Autor je zakladatel serveru www.poradci-sobe.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 12. 2009 11:05, Leo Jaroš

Bezva, Martine, chválím....

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 12. 2009 9:58, Mr. R.

Výnos zajímavý není. Např. WPB nabízí termínovaný vklad na 5 let s úrokem 5,3% (při částce 50-299 tis.). Je to administrativně jednodušší a hlavně prakticky bez rizika (vklad do 50 tis. euro je 100%-ně pojištěný ). Částky nad 300 tis. jsou úročeny ještě lépe - http://www.wpb.cz/sporeni-na-dalku/

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Berete si dnes hypotéku? Za pár let se vám kvůli státu může pořádně prodražit

2. 12. 2009 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Berete si dnes hypotéku? Za pár let se vám kvůli státu může pořádně prodražit

Dluh českého státu rychle roste. Pokud s tím politici v dohledné době nic neudělají, odnesou to třeba lidé, kteří si dnes berou hypotéky za slušné úrokové sazby. Za pár let budou platit... celý článek

Fondy, které umí ochránit majetek i v krizi

16. 11. 2009 | Roman Stuchlík | 10 komentářů

Fondy, které umí ochránit majetek i v krizi

Nejúspěšnější korunový smíšený neutrální fond dokázal za uplynulý rok uchránit portfolio před ztrátou a skončil mírně v plusu. Polovina fondů je v zisku i na 5 letech.

Od dluhopisů v budoucnu porážku akcií nečekejte

28. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Od dluhopisů v budoucnu porážku akcií nečekejte

V minulosti dokázaly dluhopisy porazit ve výnosnosti akcie. Tentokrát je situace jiná. Nízké úrokové sazby a výnosy amerických dluhopisů dobré vyhlídky na tučné zisky nevytvářejí, upozorňují... celý článek

Dluhopisové fondy táhnou dolů české a firemní dluhopisy

12. 6. 2009 | Richard Siuda

Dluhopisové fondy táhnou dolů české a firemní dluhopisy

Dluhopisovým fondům se nedaří, přestože recese by měla dluhopisům nahrávat. Díky nízké inflaci a klesajícím úrokovým sazbám by měly růst jejich ceny. Jenže pro české dluhopisy to zatím... celý článek

Partners Financial Services