Exekutor radí: Pro neprávem zabavené věci si musíte dojet sami

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 11. 11. 2009 | 22 komentářů
Exekutor radí: Pro neprávem zabavené věci si musíte dojet sami
Alimenty, které se nestrhávají přímo ze mzdy, nemají přednost před ostatními pohledávkami. Nejen to se dozvěděli čtenáři, kteří v diskusích pod našimi články chtěli znát názor exekutora. Odpovídal soudní exekutor JUDr. Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.

Otázka: Dara
Potřebuji poradit. Jsem studentka a otec na mě neplatí alimenty. Podala jsem žádost o nařízení exekuce. Avšak bydlí u družky, a tudíž nemohlo dojít k žádnému zabavení majetku, protože splácí ještě další exekuční povinnost. Potřebovala bych vědět, zda je splácení vyživovací povinnosti prioritní oproti všem ostatním pohledávkám? Děkuji

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, určité zvýhodnění má pohledávka z výživného pouze v případě, že je dlužníkovi srážena ze mzdy. V ostatních případech jsou všechny pohledávky postaveny na stejnou úroveň.

Otázka: Eva Jánská
Exekutor odvezl z bytu věci, které byly v mém vlastnictví. Na základě vylučovací žaloby je bude muset vrátit zpět. Kromě toho, že je odmítá dovézt na vlastní náklady, zjistila jsem, že jsou věci poškozené. Jaké mám právo na náhradu nákladů na vlastní dopravu věcí a za poškození věcí? Po kom to mám žádat, po exekutorovi? Jeho pracovníci totiž tyto věci poškodili při přepravě? Děkuji moc za radu.

JUDr. Tomáš Vrána

  • Soudním exekutorem byl jmenován v roce 2001, předtím v justici působil jako advokát i soudce.
  • Za osm let se mu podařilo vybudovat jeden z největších úřadů v republice.
  • Jeho kancelář sídlí v Přerově, ale působí po celém území ČR.

Odpověď: soudní exekutor Tomáš Vrána
Dobrý den, k tomuto případu samozřejmě neznám podrobná fakta. Pro svoje věci si však musíte přijet sama, exekutor není povinen věci rozvážet ani vám hradit náklady s tím spojené. O poškození informujte exekutora nebo jeho zaměstnance. Pokud je tomu opravdu tak, pak se snažte poškození prokázat. Nejlépe fotodokumentací nebo videozáznamem pořízeného ze dne návštěvy exekutora.

Otázka: Tomas
Máme vlastní dům, jsme čtyři spolumajitelé, každý má jednu pětinu tohoto majetku. Na jednoho z mých sourozenců je dána exekuce. Na barák se byli již podívat odhadci a vyměřovali. Potřebujeme poradit, jak z této situace ven. Co máme dělat, dá se to ještě zachránit? Má ještě smysl něco dělat a kam se obrátit?

Odpověď: Tomáš Vrána
S největší pravděpodobností dochází k prodeji podílu nemovitosti, která je ve vlastnictví dlužníka. Pokud chcete prodeji předejít, pak je nutné, aby svůj dluh dlužník uhradil k rukám exekutora, který se exekucí zabývá. Pokud váš bratr s exekutorem nekomunikuje a zaplacení svých dluhů neřeší, pak se dražbě jistě nevyhnete.

Otázka: Kindl
Pěkný den. Potřebuji radu s mou dcerou. Po vystudování se chytla špatné party a to byl začátek konce. Již několikrát mi volal exekutor a jednou přišel až do mého domu, kde má dcera měla trvalé bydliště. Měl jsem štěstí, že jsem zrušil její trvalý pobyt na této adrese. Tento můj krok jsem vysvětlil exekutorovi, který přišel do mého domu. Po krátké dohodě odešel, ale nevěřím, že to bylo naposled, co jsem ho viděl. Je možné nějakým právním způsobem tuto situaci uzavřít? Máte pro mě radu? Můžete třeba jen nasměrovat moje úsilí na správný směr?

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, jestliže s vámi dcera nežije, pak jste odhlášením jejího trvalého pobytu z vaší adresy udělal krok správným směrem. Soudní exekutor však musí najít skutečné místo pobytu. Pokud o dceři máte nějaké informace, pak je exekutorovi sdělte, do té doby totiž jeho další návštěvu zcela nelze vyloučit.

Otázka: Lada Wiesnerová
Má právo exekutor vstoupit do bytu, který nevlastním, jen v něm žiji jako podnájemník? Veškeré movité věci jsou napsány na vlastníka bytu, který s exekucí nemá nic společného a má od veškerých věcí i doklady. Já jsem zde jen podnájemník, nic víc. Exekutor zde vstoupil a tvrdil mi, že mi odveze věci a vlastník bytu může jen podat žádost k soudu. Když jsem mu chtěla ukázat veškeré papíry, že tyto věci opravdu nevlastním, odmítl to. Postupoval i v tomto správně nebo překročil svou pravomoc? Děkuji moc za radu.

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, právo na to skutečně má. Zaměstnanci soudního exekutora nepřišly za účelem prodeje nemovitosti, ale za účelem prodeje movitého majetku. V tomto případě není podstatné to, kdo byt vlastní. Protože vás exekutor zastihl na adrese vašeho skutečného pobytu, mají se jeho zaměstnanci právo domnívat, že movitý majetek nelezený na této adrese je ve vašem vlastnictví. Pokud je vlastníkem třetí osoba, pak je nezbytné, aby tato osoba doložila průkazný materiál potvrzující její vlastnictví.

Otázka: rys
Kdo mi poradí? Za jak dlouho se promlčí exekuce? Například člověk nic nemá, exekutoři tak nemají co zabavit. Kdy se taková vykonatelná exekuce promlčí?

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, pokud již byla exekuce nařízena a exekuční řízení stále běží, dochází k přerušení běhu promlčecí lhůty. Jinak je standardně promlčecí doba 10 let.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2010 0:02, Hanka2

Exekutora je dobré uvítat bonbonem ... tím olověným. Nic jiného si totiž nezaslouží.

+134
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 6. 2012 16:59

Ano. A na vas bude prokazat, ze je to vase.

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

exekuce, exekutor

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutor radí: Zaplaťte dluhy a máte po problémech

10. 11. 2009 | Eva Sovová | 130 komentářů

Exekutor radí: Zaplaťte dluhy a máte po problémech

Dluhy a hrozba soudní exekuce je problém, který zajímá řadu našich čtenářů. Z četných dotazů, které jsme v redakci zaznamenali, vybíráme prvních osm. Na otázky čtenářů odpovídá soudní... celý článek

Jak v Česku probíhá exekuční řízení

21. 10. 2009 | Eva Sovová | 21 komentářů

Jak v Česku probíhá exekuční řízení

Přinášíme pohledy do zákulisí exekučního řízení včetně některých novinek. Exekuční dražby jsou nyní transparentnější, nově začal například fungovat veřejný Portál dražeb. Při výběru... celý článek

Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce

12. 10. 2009 | Eva Sovová | 17 komentářů

Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce

Podle exekutorů spadnou lidé nejčastěji do dluhů kvůli své neuvážlivosti. Za dluh, který pro věřitele začne vymáhat exekutor, zaplatí dlužník navíc minimálně přes 7 tisíc korun. Pokud... celý článek

Jak banka na věrného klienta poslala vymahače dluhů

14. 9. 2009 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Jak banka na věrného klienta poslala vymahače dluhů

Deset let má pan Patrik účty u Raiffeisenbank a na nich desetitisíce korun. Přesto mu banka naúčtovala neoprávněně poplatky za spořící účet a jejich zaplacení pak vymáhala prostřednictvím... celý článek

Partners Financial Services