Exekutor radí: Zaplaťte dluhy a máte po problémech

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 10. 11. 2009 | 130 komentářů
Exekutor radí: Zaplaťte dluhy a máte po problémech
Dluhy a hrozba soudní exekuce je problém, který zajímá řadu našich čtenářů. Z četných dotazů, které jsme v redakci zaznamenali, vybíráme prvních osm. Na otázky čtenářů odpovídá soudní exekutor JUDr. Tomáš Vrána z Exekutorského úřadu Přerov.

Otázka: Zdenka
Dobrý den. Poraďte, jak lze řešit následující problém. Exekutor obstavil mému známému účet a vyměřenou část peněz na splacení dluhu mu začal strhávat zaměstnavatel. Můj známý žije sám, z účtu vybírat nemůže. Je nyní nemocný, již měsíc bez finančních prostředků a nemá ani na léky. Když jsem volala na exekutorský úřad, řekli mi, že dokud nezaplatí pohledávku, účet mu neodblokují. A aby si vzal půjčku. Jak se dá takový problém ředit. Děkuji za odpověď.

JUDr. Tomáš Vrána

Soudním exekutorem byl jmenován v roce 2001, předtím v justici působil jako advokát i soudce. Za osm let se mu podařilo vybudovat jeden z největších úřadů v republice. Jeho kancelář sídlí v Přerově, ale působí po celém území ČR.

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, nemohu vám poradit v tom, jak vyřešit danou situaci, protože neznám potřebná fakta. Pokud však nedojde k zaplacení pohledávky, pak nelze očekávat odblokování účtu. Je to daný postup, který exekutor nemůže obejít. Vašemu známému bych skutečně radil, aby si na zaplacení svých dluhů vzal půjčku a snažil se své závazky umořit co nejdříve.

Otázka: Jarka
Dobrý den, chci se zeptat, můj syn má po létech drogové závislosti nějaké dluhy. U mě má jen doručovací adresu pro příjem příspěvku v hmotné nouzi. Není zde léta ani hlášený k trvalému či přechodnému pobytu. Někdy zde syna nechám přespat. Exekutor mně ale vyhrožuje, že mi odveze lednici a další věci, když syn nezaplatí. Syn platit chce, chce žít normálně. Já mám strach, že mi exekutor něco zabaví, i když s tím nemám co dělat. Mám se bát? Děkuji

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, pokud má váš syn zájem platit své dluhy, jak tvrdíte, pak se soupisu movitého majetku nemusí obávat. S exekutorem se snadno dohodne na umoření pohledávky zaplacením nebo formou splátek. Je však důležité kancelář soudního exekutora kontaktovat. V případě, že by k zajištění majetku mělo dojít, pak je podstatné to, kde se dlužník zdržuje.

Otázka: Jan Horák
Chtěl jsem exekutorovi zaplatit dluh v hotovosti, včetně dalších nákladů spojených s exekucí. Peníze ode mne ale nepřijal a v nejbližších dnech má dojít k zabavení části mého majetku. Má na to právo?

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, není mi zcela jasné, proč od vás exekutor nepřijal finanční hotovost. K tomu, abych mohl adekvátně posoudit váš případ, bych musel znát podstatně více konkrétních informací.

Otázka: Jan
Dobrý den. Prosím Vás o odpověď. Žiji u přítelkyně, nejsem u ní trvale hlášený, chodí mi tam ale pošta. Čekám exekutora. Může zabavit věci mé přítelkyně? Děkuji

Odpověď: Tomáš Vrána
Chcete-li tomuto případu předejít, pak se snažte domluvit na zaplacení dluhu s exekutorem dříve, než dojde k postihu movitého majetku. Nemůžete si být totiž jistý tím, že se tomu vyhnete. Pokud by došlo k zajištění majetku patřící třetí osobě, pak tato osoba může prokázat vlastnictví přímo exekutorovi, který věc ze soupisu může vyloučit. Třetí soby však musí disponovat jasně průkazným materiálem, který vlastnictví věci potvrzuje.

Otázka: Saša
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli může exekutor sáhnout na účet a vzít peníze, které nejsou moje. Jsem sice majitelkou účtu, ale moje peníze to nejsou. Děkuji za odpověď.

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, v tomto případě je jednání soudního exekutora zcela v pořádku. Exekutor blokoval a následně zajistil finanční hotovost z vašeho účtu. Oprávněně se tedy domníval, že se jedná o vaše peníze. Jelikož se jednalo o váš účet, pak nelze předvídat, že by na účtu měl peníze někdo jiný.

Otázka: comment
Je smutné, že proti exekutorovi se nedá prakticky nic dělat. Neprotestuji proti tomu, že má mít exekutor pravomoci – je jasné, že kdo nadělal dluhy, nesmí být před věřiteli v bezpečí. Vadí mi ale, že nemá vůbec žádnou zodpovědnost za svoje akce, což by měl mít právě jako protiváhu pravomocem. Pokud k vám exekutor přijde omylem, a to svojí vlastní chybou (a takové případy se stávají častěji, než by člověk čekal), nemáte vlastně vůbec žádnou možnost, nejen jak exekuci zabránit, ale ani jak se domoci nějakého odškodnění. Nejhorší, co můžete exekutorovi udělat, je stěžovat si na něj u exekutorské komory, což je samozřejmě naprosto k ničemu. Co s tím?

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, s tímto výrokem nemohu souhlasit. Stížnostmi i žalobami se zabývá nejen exekutorská komora, ale i ministerstvo spravedlnosti. Pokud mám mluvit za nás, pak jsme plně odpovědni za námi odváděnou práci, kterou vykonáváme v souladu s platnými zákony. Navíc je v současnosti práce soudních exekutorů natolik sledována, že není možné, aby nějaké pochybení zůstalo bez povšimnutí.

Otázka: Klauzová
Dobrý den. Mám velký problém s exekutorem, neboť si myslím, že se choval velmi špatně. Mám tři děti ve věku 16, 10 a 5let. Chce mi odebrat lednici a pračku, což si, myslím, nemá právo, neboť to jsou základní věci pro potřebu rodiny. Děkuji za radu.

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, exekutor skutečně postupoval dle platných zákonů, pračku i lednici smí pojmout do soupisu movitého majetku. Nejedná se totiž o nezbytné vybavení domácnosti.

Otázka: Janek
Dobrý den, mám takový dotaz. Jaké je číslo zákona, ve kterém se uvádí, jak se má exekutor chovat k dlužníkovi?

Odpověď: Tomáš Vrána
Dobrý den, obecný postup při exekuci včetně jednání exekutora je zřejmý z jednotlivých ustanovení exekučního řádu, což je zákon č. 120/2001 Sb.

Zítra si přečtete druhou část odpovědí.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-86
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 130 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 2. 2014 23:58, Jakub Koutský

Prej profesionálně vedené dražby???Kde to jsme...Jak může být zbavení člověka majetku,důstojnosti a veškeré šance vést normální život(protože se zablokovaným účtem a holou podlahou to asi moc nejde že??)vedeno profesionálně??....Jano H. vážně perlíte

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2011 18:47, Jana H.

Dobrý den pane Vráno,
jezdím na občas dražby a mohu říct, že obdivuji jak ty Vaše jsou profesionálně vedené, většina českých exekutorů se od Vás má co učit, exekuce je velmi nepříjemná záležitost, ale pro dlužníka i věřitele je jistě lepší, když se majetek prodá v krátké době za přijatelnou cenu, než když se draží až po několika letech, kdy je cena například elektroniky již mizivá.Přeji Vám hezký den.

-238
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (130 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

exekuce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nové kreditky učí utrácet

2. 4. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nové kreditky učí utrácet

Počet kreditních karet v peněženkách Čechů roste. Přes dva miliony je už aktivně využívají a banky jim stále nabízí nové. Výhody nových „kreditek“ ovšem stojí nejvíce na slevách z nákupů.... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

16. 7. 2008 | Eva Sovová | 30 komentářů

Osobní bankrot: nesmyslně vysoké zálohy na oddlužení

Žadatelé o osobní bankrot často nemají desetitisíce na zaplacení insolvenčního správce, který dohlíží na jejich oddlužení. Rýsuje se ale, že soudy se sjednotí a na zálohách pro správce... celý článek

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

30. 5. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Osobní bankrot: jak se vyvarovat nejčastějších chyb

Soudy přijímají jen bezchybné návrhy na oddlužení. Lidé bez právního vzdělání mají s vyplněním žádosti potíže. Aby soud žádost nezamítnul pro formální nedostatky, je užitečné obrátit... celý článek

Partners Financial Services