Od ledna budou v Česku tři druhy invalidních důchodů

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 5. 11. 2009 | 38 komentářů
Od ledna budou v Česku tři druhy invalidních důchodů
Invalidní důchody se v Česku od ledna změní. Nově se zavádí tři druhy invalidních důchodů namísto současných dvou. Třístupňové členění má více rozlišovat, na kolik klesla schopnost člověka pracovat v případě vážné choroby, úrazu či postižení.

Kvůli vážné nemoci nebo následkům po trvalém úraze je v Česku v částečném nebo plném invalidním důchodu přes půl milionů lidí. Do částečného invalidního důchodu jdou lidé, kterým například pro vážnou nemoc nebo úraz klesla schopnost pracovat o minimálně 33 procent. Pokud práceschopnost poklesla o 66 procent, má dotyčný nárok na trvalý invalidní důchod.

Nový způsob posuzování invalidity

Platnost od 1. ledna 2010

  1. stupeň = částečná invalidita: při poklesu pracovní schopnosti o 35 až 49 procent
  2. stupeň = částečná invalidita: při poklesu pracovní schopnosti o 50 až 69 procent
  3. stupeň = trvalá invalidita: při poklesu pracovní schopnosti nejméně o 70 procent

Zdroj: MPSV, vyhláška č. 359/2009 Sb.

Od 1. ledna 2010 se tato pravidla mění. Namísto dvoustupňové invalidity se zavádí stupně tři. Změnu přináší nový právní předpis (vyhláška č.359/2009 Sb.) a je součástí 1. etapy důchodové reformy. „Obdobný třístupňový model funguje například v sousedním Německu nebo ve Francii. Naproti tomu ve Švýcarsku mají dokonce pět stupňů invalidity,“ přibližuje Alena Zvoníková, odbornice Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Částečné invalidní důchody budou mít od ledna 1. a 2. stupeň, u trvalého půjde vždy o 3. stupeň invalidity,“ říká vrchní ředitelka České správy sociálního zabezpečení Jiřina Ramiaová. Jak vysvětluje, člověku, kterému poklesne pracovní schopnost nejméně o 35 a nejvíce o 49 procent, zařadí posudková komise ČSSZ do 1. stupně částečné invalidity. Při poklesu pracovní schopnosti o 50 procent až 69 procent půjde o 2. stupeň částečné invalidity. Nejtěžší 3. stupeň invalidy se bude týkat osob, kterým poklesla pracovní schopnost o nejméně 70 procent.

Nejčastější příčiny plné a částečné invalidity

  • postižení nosného a pohybového systému
  • onkologická postižení
  • kardiovaskulární postižení
  • poruchy duševní a poruchy chování
  • postižení nervové soustavy

zdroj: ČSSZ

Podle vyjádření Heleny Trnkové, specialistky MPSV, dosahuje průměrná výše částečného invalidního důchodu v Česku nyní 6067 korun. Trvalé invalidní důchody jsou vyšší, v průměru činí 9666 korun.

Od ledna 2010 se budou invalidní důchody stejně jako ostatní důchody nadále skládat ze základní a procentní výměry. Zhruba o třetinu poklesne procentní výměra u invalidního důchodu v 1. stupni invalidity. Pokles však pocítí jen invalidní důchodci, kterým bude tento invalidní důchod přiznán až od 1. ledna 2010. Ve 2. stupni částečné invalidity zůstanou všechny invalidní důchody na současné úrovni, tedy v průměru okolo 6067 korun. Na stejné úrovni, v průměru okolo 9666 korun, zůstanou rovněž trvalé invalidní důchody ve 3. stupni.

Stávající invalidní důchodci, kteří již částečný nebo plný invalidní důchod letos pobírají, mohou zůstat v klidu. „Do 31. ledna 2010 jim Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) pošle dopis s rozhodnutím, do jakého stupně invalidity jsou nově zařazení. Pokud se dostanou do 1. stupně invalidity, jejich částečného invalidního důchodu se to nedotkne, nadále budou pobírat stejnou výši jako dosud,“ říká vrchní ředitelka Jiřina Ramiaová z ČSSZ.

Podle nové právní úpravy budou posudkoví lékaři od ledna 2010 posuzovat každou žádost o přiznání invalidního důchodu objektivněji a komplexněji než dosud. Od ošetřujících lékařů budou vyžadovat více informací o zdravotním stavu žadatele. „Vždy půjde o celkové posouzení, jaký má choroba či úraz vliv na funkčnost a práceschopnost člověka a jaká je prognóza, že by se míra práceschopnosti mohla změnit.

U 1. a 2. stupně je předpoklad, že se člověk vrátí ke svému zaměstnání. U 3. stupně invalidity půjde vždy o případy, kdy tito lidé mohou pracovat, ale jen za mimořádných podmínek, třeba s pomocí asistenta nebo tehdy, pokud jim zaměstnavatel upraví pracoviště,“ přibližuje Jiřina Ramiaová. Možnost přivýdělku k invalidnímu důchodu se nadále od 1. ledna 2010 nijak neomezuje, záleží především na zdravotním stavu jedince.

O přiznání nároku na invalidní důchod bude rozhodovat kromě zdravotního stavu člověka nadále i to, zda žadatel splní potřebnou dobu důchodového pojištění (zaměstnání, podnikání nebo náhradní doby). „Potřebná doba důchodového pojištění se zjišťuje z období před vznikem invalidity, a jde-li o pojištěnce ve věku nad 28 let, z posledních deseti roků před vznikem invalidity,“ vysvětluje Ramiaová. Tyto doby pojištění zůstanou po 1. lednu pro jednotlivé věkové kategorie pojištěnců prakticky stejné jako dosud. Například u člověka ve věku 26 až 28 let musí být doba pojištění čtyři roky. „Nově platí, že u pojištěnce staršího 38 let se podmínka potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod považuje též za splněnou, byla-li tato doba získána v období posledních dvaceti letech před vznikem invalidity. Potřebná doba pojištění činí deset roků,“ říká Jiřina Ramiaová.

Další novinkou je, že žadatel o invalidní důchod, který nebude spokojený s rozhodnutím posudkové komise, se může odvolat v námitkovém řízení ke speciální komisi zřízené při ČSSZ. „To dosud nebylo možné, protože podobný institut zatím neexistoval. Pokud občan vznese námitky, komise případ nezávisle přezkoumá a nově rozhodne,“ poznamenává Ramiaová. Změna nastane i v tom, že invalidním důchodcům se bude po dosažení 65 let nově transformovat invalidní důchod ve starobní důchod.

Nejčastější příčinou, pro kterou lidé odcházejí do částečného nebo trvalého invalidního důchodu, je podle České správy sociálního zabezpečení postižení nosného a pohybového aparátu, onkologická onemocnění, kardiovaskulární choroby, duševní poruchy a nervová postižení.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 6. 2017 20:54, Tundzher Ibryamov 44let Plzeň

Podle vyjádření Heleny Trnkové, specialistky MPSV:Trvalé invalidní důchody jsou vyšší, v průměru činí 9666 korun........

Dobrý den,
o jaky 9666 Kč mluví paní Heleny Trnkové, specialistka MPSV??Když mám odpracování 22 let v ČR plus v zahraničí. a jsem dostal v ČR 4770Kč za polní invalidní duchod třetí stupeň 70%.Je to smutné ale je fakt. A teď ani nejsem moc schopněj pracovat kvůli potíže, který mám a taky mě odmítají zaměstnavateli, když im řeknu, že mám invalidní důchod třetí vstupen 70% . Na Úřadu práce nedostanu soc.pomoc tam úřednice mi řekla ať podám rozvod s manželkou, která bydlí v cizine aby jsem něco dostal na bydlení.To jsou s prominutím " magoři"Ale podám rozvod a uvidím co mi řeknou potom.Ten systém je začarovaný kruh a máš svazání ruce. v Česko říkáte" Nikdy neříkej nikdy " a ti, který vymýšlejí zákoni, pravidla ať viději jak to je , když vám nefungou všech končetin v pořádku a můžou mluvit potom. Děkuji.
mobil:776323603

+100
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2017 15:42, Milada

Taky se jdu zabít,přišel mi nový posudkový závěr od komise která nejen že není z našeho města ale rozhodla o mně beze mne.Ani nevím jak ta paní vypadá a už se to nikdy nedozvím....

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

důchody

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

21. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

Evropané chtějí po svých vládách, aby nalily více peněz do důchodových systémů. Přitom tuší, že ty si to v budoucnu nebudou moci dovolit. A sami nebudou chtít vyšší výdaje na důchody... celý článek

Důchod již není pro některé jen almužnou

20. 7. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Důchod již není pro některé jen almužnou

Počet českých důchodců se za deset let zvýšil o téměř 220 tisíc. Průměrný důchodce pobírá od státu necelých 10 tisíc korun, přes 670 tisíc lidí má důchod vyšší. Skoro 80 procent pracující... celý článek

Češi na rozdíl od Francouzů s důchodem vystačí

10. 9. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi na rozdíl od Francouzů s důchodem vystačí

Pracující v Česku spoří na důchod o 12 let dříve než začali nynější penzisté a o tři roky později než je světový průměr. Čeští důchodci jsou po Japoncích nejpracovitější na světě. Vyplývá... celý článek

V Česku budou žít tři miliony důchodců

9. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 13 komentářů

V Česku budou žít tři miliony důchodců

Za padesát let bude v Česku na jednoho důchodce připadat jeden a půl pracujících. Dnes přispívá na důchodové a zdravotní náklady starším lidem skoro pět pracujících. O něco lépe na... celý článek

Partners Financial Services