Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 12. 10. 2009 | 17 komentářů
Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce
Podle exekutorů spadnou lidé nejčastěji do dluhů kvůli své neuvážlivosti. Za dluh, který pro věřitele začne vymáhat exekutor, zaplatí dlužník navíc minimálně přes 7 tisíc korun. Pokud se exekuce vinou dlužníka prodlužuje, dluh naroste třeba až o 30 tisíc korun.

Každý, kdo nechá dojít dluh tak daleko, že ho pro věřitele začne vymáhat exekutor, zjistí, že se původní dlužná částka podstatně prodraží: o náklady za vymáhání dluhu včetně odměny exekutora (dle vyhlášky č. 330/2001 Sb.).„Obecně platí, že čím déle exekuce trvá a čím více úkonů musí exekutor učinit, tím bude dlužník muset zaplatit více. I při výši dlužné částky v řádech stokorun, je potřeba uhradit náklady exekuce, které se pohybují minimálně v řádech tisícikorun,“ přibližuje přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána.

Jaké položky může hradit dlužník, který zdržuje exekuci

Pátrání po dlužníkovi:

  • 5,50 Kč za jeden ujetý kilometr
  • 50 Kč za započatou čtvrthodinu pátrání
  • cena za případné využití služeb detektiva

Zabavování a prodej věcí:

  • výměna zámků, plus služba zámečníka
  • cena za stěhování zabavených věcí
  • cena za uskladnění věcí
  • cena za prodej věcí v dražbě

Další režijní náklady:

  • náklady na telefonování
  • náklady na doručování obsílek
  • další administrativní náklady

Exekutoři doporučují, aby dlužníci, kteří dostanou do schránky usnesení o exekuci a exekuční příkaz nestrkali hlavu do písku a co nejdříve vyrazili na exekutorský úřad. Pokud se s exekutorem domluví, že pohledávku vyrovnají například formou splátek nebo ji uhradí okamžitě celou, zajistí si, že se jejich dluhprodraží „nejméně“. Soudní exekutor jim vyměří tarifní odměnu ve výši 15 procent z vymožené částky, nejméně však 3 tisíce korun. Dále si exekutorský úřad naúčtuje paušál 3,5 tisíce korun za výdaje vynaložené na vymožení peněz pro oprávněného věřitele. Menší dluh do 20 tisíc se tak prodraží minimálně o 6,5 tisíce korun (bez DPH) a včetně 19procentní daně bude muset dlužník zaplatit navíc zhruba 7,7 tisíc korun.

Pokud ale dlužník s exekutorem nespolupracuje, bude do celé exekuční řízení stát více peněz. Dluh začne růst i o zdánlivě „zanedbatelné“ položky. Kupříkladu cesta za dlužníkem je zpoplatněna podle cestovního příkazu částkou 5,50 korun za jeden ujetý kilometr.
Čas zaměstnance exekutorského úřadu, který po dlužníkovi pátrá, přijde za každou započatou čtvrthodinu na 50 korun. Zkusit za sebou zamést stopy, přestěhovat se na druhý konec republiky a ztížit po sobě pátrání znamená vždy razantní zásek do dlužníkovy peněženky. Jestliže jsou s pátráním potíže, může si exekutor přizvat na pomoc soukromého detektiva, což pro dlužníka představuje zaplatit dalších několik tisíc korun.

Prodraží se i zabavení majetku. Do bytu či domku, ve kterém se dlužník prokazatelně zdržuje, si může exekutor sjednat přístup i bez jeho souhlasu.
V případě, že jsou dveře zamčené a nikdo neotevírá, rozlomí zámek přivolaný zámečník. Po zabavení věcí se byt opět uzamkne. Výměna zámků tak přijde minimálně na 2 tisíce korun, mnohdy ale musí zámečník přijet z velké vzdálenosti, což jeho službu zdraží.

Další peníze stojí samotné stěhování zajištěných věcí dlužníka. Soudní exekutor si zpravidla najímá k jejich odvozu stěhovací firmu, což představuje částku od několika stokorun až po několik tisíc korun podle množství věcí, vzdálenosti a stráveného času na místě odvozu.

Anketa

Držíte své dluhy na uzdě?

Než se dostanou zabavené věci do dražby, musí se skladovat. Podle sazebníku se účtuje skladné podle metrů čtverečních zabrané plochy v poměru k celkovému skladnému. Měsíčně tak vyjde skladování zabavených věcí na dalších pár set korun. Ani samotná dražba není zadarmo. Je třeba ji připravit, prezentovat, aby přišli zájemci, a zajistit ji organizačně. I když se společně draží vždy více položek, propočteno na dlužníka to přijde každého na dalších pár set korun.

Rovněž administrativa něco stojí a zadarmo nejsou ani opakované telefonické hovory a doručování poštovních zásilek. Jen jeden odeslaný doporučený dopis o hmotnosti 50 gramů stojí 30 korun, je-li v něm dokumentů víc, přijde zásilka zhruba na 34 až 37 korun. Podtrženo a sečteno. Konečný účet za to, že dlužník nemínil dostát svým závazkům a celé exekuční řízení zdržoval, se může prodražit o desítky tisíc korun. „Hotové výdaje spojené s exekucí mnohdy výrazně převyšující částku 10 tisíc korun, a to se ještě nemusela uskutečnit ani dražba movitých věcí. Výjimečné nejsou ani případy, kdy hotové výdaje dosahují částky 30 tisíc korun,“ uzavírá soudní exekutor Tomáš Vrána.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-56
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2010 12:03, X

Nebylo by od věci založit novou stranu, která by měla jediný programový bod - uzákonit právo na osobní obranu a likvidaci exekutorů pokud se chovají jako prasata.

+221
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 10. 2009 16:01, Lubik

Já jsem se ještě nesetkal (a mluvíme o tom třeba zaměstnání nebo v hospodě) s případem exekuce ze zapomenutí. Vždy se ukázalo, že dotyčný nepřebíral upomínky nejdříve od věřitele později od soudu a hrál mrtvého brouka (čímž netvrdím, že takové případy nemohou nastat). Samozřejmě, že příslušná legislativa není dokonalá, ale domnívám se, že v drtivé většině si za to může dlužník sám, velmi často nezodpovědnou půjčkou na zbytnou věc.

Zobrazit celé vlákno

-134
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dluh

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou.

30. 9. 2009 | Eva Sovová | 1 komentář

Půjčit příbuzným? Jedině s písemnou smlouvou.

Zkušenosti exekutorů potvrzují, že lidská důvěřivost a naivita bývá při půjčování peněz zneužívána nejčastěji v rodinách a mezi blízkými lidmi. Přinášíme pět rad jak si půjčky v rodině... celý článek

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

12. 5. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

Pokud dostanete výpověď a máte dluhy, jděte nejdříve do banky, radí odborníci na dluhové poradenství. Dá se tím předejít situaci, kdy nezaměstnanému dojdou peníze a nebude moci splácet... celý článek

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

3. 4. 2009 | Eva Sovová

O rady, jak řešit finanční potíže, žádá v krizi stále více lidí

Kvůli krizi začíná mít finanční potíže už i řada českých domácností. Bezplatné poradny hlásí zvýšený počet případů, kdy lidé již nedokážou sami řešit tíživou finanční situaci. Někteří... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Partners Financial Services