SCHVÁLENO: Jak se změní daně a dávky příští rok

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 29. 9. 2009 | 23 komentářů
SCHVÁLENO: Jak se změní daně a dávky příští rok
Vyšší daně, nižší nemocenská či mateřská. Taková je výsledná podoba úsporného balíčku, který sníží deficit státního rozpočtu na příští rok z 230 na 162 miliard korun. Přinášíme přehled změn a kalkulačky, na kterých si spočítáte jejich dopad na váš rodinný rozpočet.

Po dvoudenním dohadování schválili poslanci pozměněný úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Z původního návrhu nakonec vypadlo progresívní zdanění příjmů fyzických osob, snížení rodičovského příspěvku, přídavků na děti a příspěvku na péči. Další změnou je menší zvýšení spotřební daně z cigaret a tabáku.

Ministr financí po konečném poslaneckém hlasování prohlásil, že s pozměněným balíčkem bude moci předložit na příští rok návrh státního rozpočtu s deficitem 162,8 miliardy korun, což je 5,2 procenta českého HDP. Bez úspor a zvýšení daní by deficit činil více než 230 miliard korun.

Přinášíme vám přehled změn a kalkulačky, na kterých si dopad některých opatření na váš rodinný rozpočet můžete spočítat.

Peněžitá pomoc v mateřství – o dost nižší než letos

Co se změní
Příjmy matky do 786 korun za den se do vyměřovacího základu nebudou započítávat sto procenty, ale jen 90 procenty, což celkový vyměřovací základ sníží. Z něj pak peněžitá pomoc v mateřství nebude činit 70, ale 60 %.

Co to přinese státnímu rozpočtu či obecním rozpočtům
Celkem na snížení mateřské stát ušetří 1,56 miliardy korun.


Peněžitá pomoc v mateřství 2011

Nemocenská – stejná nemocenská bez ohledu na délku choroby

Co se změní
Nemocenská se bude jednotně vypočítávat jako 60 % z vyměřovacího základu. Dnes se tato procentní výměra zvyšuje s délkou pobírání nemocenské. Ve druhém měsíci činí 66 % a ve třetím a dalším měsíci 72 % vyměřovacího základu. Komu začne nemocenská před koncem roku 2009 a bude pokračovat i v roce 2010, bude pobírat nižší dávky až od 1.1. 2010.

Co to přinese státnímu rozpočtu či obecním rozpočtům
Nižší nemocenská bude znamenat úsporu 2,4 miliardy korun.

Nárok na nemocenské dávky

 Kč

Nárok na nemocenské dávky pro OSVČ

 Kč
 Kč

Podpora v nezaměstnanosti – zruší se prodloužení schválené v rámci boje s recesí

Co se změní
V září poslanci schválili prodloužení pobírání podpory v nezaměstnanosti o měsíc. V prvních dvou měsících měli lidé bez práce navíc pobírat místo 65 procent předchozí čisté mzdy, 80 procent mzdy. Tato opatření se zruší.

Co to přinese státnímu rozpočtu či obecním rozpočtům
Výdaje státu se v roce 2010 sníží o 2,7 miliardy korun a v roce 2011 o 1,8 miliardy korun.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti

Daň z nemovitostí – zaplatíte dvakrát víc

Co se změní
Sazby daně z pozemků a z nemovitostí se zdvojnásobí. Například u pozemků se ze zastavěné plochy nebude v roce 2010 platit 0,10 Kč za metr čtvereční, ale 0,20 Kč. U obytných domů se sazba daně zvýší z 1 Kč na 2 Kč za metr čtvereční zastavěné plochy. Majitelé rekreačních chat a chalup zaplatí místo dnešních 3 Kč za metr čtvereční zastavěné plochy 6 Kč. Vlastník garáže nebude z metru čtverečního odvádět 4 Kč, ale 8 Kč.

Co to přinese státnímu rozpočtu či obecním rozpočtům
Díky tomuto zvýšení se celkem na této dani vybere o 4,4 miliardy korun více.

Daň z příjmu – nižší paušály pro některé podnikatele

Co se změní
Sníží se výdajové paušály, které si mohou podnikatelé odečítat od příjmů, pokud nevykazují výdaje spojené s podnikáním. Změna se týká podnikatelů kromě zemědělců a živnostníků. Nově si budou moci od příjmů odečíst 40 % výdajů, dosud si mohli příjmy snížit o 60 %. Ministerstvo financí navíc chce, aby toto pravidlo platilo už pro sestavování daňového přiznání za letošní rok.

Návrh na zvýšení daně z příjmů přesahujících 190 600 korun měsíčně neprošel.

Spotřební daně – dražší benzín, nafta, cigarety i alkohol

Co se změní
Spotřební daň z litru benzínu a nafty se zvýší o 1 Kč. U benzínu z 11,84 na 12,84 Kč za litr a u nafty z 9,95 na 10,95 Kč za litr. Z půllitru piva se daň zvýší o 4 haléře. Spotřební daň u jedné cigarety bude místo nynějších 1,92 koruny minimálně činit 2,01 koruny. Krabička dvaceti cigaret tak minimálně podraží o 1,80 koruny. Kilo tabáku ke kouření bude dražší o 60 Kč.

DPH – všichni zaplatí o procento víc

Co se změní
Sazby daně z přidané hodnoty vzrostou o jeden procentní bod. Základní sazba se zvýší z 19 na 20 %, snížená sazba poroste z 9 na 10 %. Zda se toto zvýšení projeví i v cenách výrobků a služeb, bude záviset především na jejich prodejcích. Při vyúčtování dodávek elektřiny, vody či tepla, kdy zúčtovací období bude zahrnovat i část roku 2010, se vyšší sazba bude účtovat u té části těchto služeb poskytnutých v roce 2010.

Co to přinese státnímu rozpočtu či obecním rozpočtům
Vyšší DPH se zvýší příjmy rozpočtů o 17,8 miliardy korun.

Sociální pojištění – vyšší maximální odvody pojistného

Co se změní
Maximální vyměřovací základ, ze kterého se ještě platí pojistné, se zvýší ze 48 na 72násobek průměrné mzdy. Zaměstnavatelé budou i v roce 2010 platit za zaměstnance nemocenské pojistné ve výši 2,3 % z hrubé mzdy.

Co to přinese státnímu rozpočtu či obecním rozpočtům
Celkem všechna opatření v oblasti sociálního pojištění obohatí rozpočty o 31 miliard korun.

Zdravotní pojištění – vyšší maximální odvody

Co se změní
Maximální vyměřovací základ pro výpočet pojistného se zvýší ze 48 na 72násobek průměrné mzdy.

Co to přinese zdravotním pojišťovnám
Výběr pojistného se díky tomuto opatření zvýší o zhruba 1,4 miliardy korun.

 

Co se změnit mělo, ale zůstane při starém

Z původního Janotova úsporného balíčku po jednání poslanců vydalo progresívní zdanění příjmů, snížení rodičovského příspěvku a přídavků na děti. Pro přehlednost proto uvádíme výši těchto dávek, které platí nyní a budou platit i příští rok.

Rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvekVýše příspěvku
Zvýšená výměra (na 2 roky)11 400,-
Základní výměra (na 3 roky)7 600,-
Snížená výměra (na 4 roky)3 800,-
Nižší výměra3 000,-

Původně navrženým snížením rodičovského příspěvku o deset procent chtěl ministr financí Eduard Janota ušetřit státnímu rozpočtu 2,8 miliardy korun v roce 2010 a 257 milionů korun v roce 2011

Příjmy rodiny po narození dítěte

Přídavky na děti

Dál platí změna schválená v rámci protikrizových opatření. Nárok na přídavek bude mít dítě, jehož rodina má příjmy nižší než 2,5násobek životního minima. Tato úprava, stejně jako výše dávek, ovšem přestane platit na konci roku 2010. Výše dávek bude následující:

Věk dítěteDo konce roku 2010Od začátku roku 2011
do 6 let550,-500,-
od 6 do 15 let660,-610,-
od 15 do 26 let750,-700,-
Hranice rozhodného příjmu rodiny pro nárok na dávku2,5násobek životního minima2,4násobek životního minima

Vrácením podmínek nároku i výše přídavku na původní hodnoty před přijetím protikrizových opatření chtěl ministr financí ušetřit v roce 2010 580 milionů korun, v roce 2011 53 milionů korun.

Výpočet přídavků na děti

Počet členů rodiny

(studující)

(Průměrný měsíční příjem)

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2009 10:43, darina

No jistě,zaměstnancům se sníží nemocenská,ale naši zákonodárci si budou dál užívat nemocenské v plné výši platu, jak jinak. Obereme chudáky,ale hlavně ať my se máme dobře! Opět ničím nepřekvapili.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 9. 2009 12:41, Jahoda František

Obávám se, že 170 000 Kč (Vaše náklady na otěhotnění) porodné nikdy nebude. Myslím ale, že jste si pořídili děti, abyste měli děti, a nikoliv kvůli porodnému anebo státním příspěvkům. Kupodivu jsou na světě země, kde žádné porodné či příspěvek v rodičovství nemají, placená mateřská dovolená je velmi krátká a přesto se tam děti rodí (tuším, že například USA).
Od tří let můžete dát dítě do školky, jako pracující matka budete mít při přijímacím řízení prioritu. Možná budete úrovní některých školek (i státních) velmi příjemně překvapena.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

PŘEHLEDNĚ: Co vám vezme Janotův úsporný balíček

23. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 42 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Co vám vezme Janotův úsporný balíček

Zvýší se daně a sníží se některé sociální dávky a podpory. Platit nebude ani část z opatření na podporu boje s recesí, která poslanci schválili navzdory prezidentovu vetu. Tak vypadá... celý článek

Stát chystá pro rodiny novou daň. Za neekologické kotle.

18. 9. 2009 | Pavel Baroch | 6 komentářů

Stát chystá pro rodiny novou daň. Za neekologické kotle.

Domácnosti, které topí ve starých neekologických kotlích a znečišťují okolní ovzduší, by za pět let měly platit novou daň. Počítá s tím návrh zákona o ochraně ovzduší, které ministerstvo... celý článek

Ve které zemi rodiče nejvíce pojišťují své děti?

17. 9. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Ve které zemi rodiče nejvíce pojišťují své děti?

Pojišťovny v řadě zemí cílí na rodiče malých dětí kvůli pojištění jejich ratolestí. Ne všude jim to ale vychází. Víte, ve které zemi rodiče nejvíce pojišťují své děti? Tipněte si a... celý článek

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

17. 9. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

Tisíce nemocných včetně dětí se již přehouply přes ochranný limit, který je chrání před nadměrnými výdaji za zdravotní péči a léky. Několik lidí dostalo zpět částky v rozpětí 10 až... celý článek

Partners Financial Services