Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 17. 9. 2009 | 6 komentářů
Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.
Tisíce nemocných včetně dětí se již přehouply přes ochranný limit, který je chrání před nadměrnými výdaji za zdravotní péči a léky. Několik lidí dostalo zpět částky v rozpětí 10 až 21 tisíc korun. Peníze zpět mohou dostat i ti, za které hradil poplatky kraj.

Dubnové změkčení podmínek pro vracení regulačních poplatků za zdravotní péči a léky a zavedení dvou ochranných limitů ve výši 5 a 2,5 tisíce korun (u dětí a seniorů nad 65 let) chrání nyní před nadměrnými výdaji mnohem více pacientů než loni. V letošním prvním pololetí se přes ochrannou hranici přehouply již tisíce lidí. Zatímco minulý rok, kdy platil jeden pětitisícový ochranný limit pro všechny, se přes něj v pololetí dostalo jen pár stovek těžce nemocných pacientů.

Anketa

Máte přehled, kolik jste letos zaplatili na poplatcích a doplatcích

„Ke konci letošního 1. pololetí se nad ochranný limit dostalo 12 591 pojištěnců, což je u VZP zhruba 17krát více než v loňském 1. pololetí,“ potvrzuje Jiří Rod, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která je největší v zemi. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) hlásí překročení ochranných limitů v 1. pololetí u 2166 pojištěnců, což je o 2004 klientů více než v loňském 1. pololetí. Nejčastěji překračují ochrannou hranici onkologičtí pacienti, lidé trpící sklerózou, celiakií (alergií na lepek), děti s alergií nebo pacienti trpící psychiatrickými onemocněními. Peníze klientům zatím nemusela vracet v 1. pololetí jedině nejmladší pojišťovna Média, která začala fungovat letos v březnu.

Mnoho chronických a těžce nemocných, včetně rodin s vážně nemocnými dětmi, tak letos ušetří. Za zdravotní péči a léky nebudou muset vydat stovky až tisíce korun ze své kapsy jako vloni. Jestliže roční ochranný limit přesáhnou, dál sice poplatky a doplatky hradí, peníze nad limit jim ale pojišťovny vrátí. A to i těm pacientům, za které je v lékárnách hradil kraj. „Jestliže pojištěnec překročí částku 5000, nebo 2500 korun, pojišťovna je povinna mu přeplatek vrátit. Nejsme schopni rozlišit, zda některým klientům přispěl na poplatky kraj," potvrzuje Jiří Rod.

Počty lidí, které limit do konce roku ochrání, začnou nyní podle odhadů zdravotních pojišťoven razantně přibývat. „Ke konci září limit nejspíš překročí 35 tisíc klientů a do konce roku zhruba 100 tisíc lidí,“ potvrzuje Jiří Rod, mluvčí VZP. „Předpokládáme, že do konce září ochrání limit kolem čtyř tisíc našich klientů a do konce roku pomůže celkem asi devíti tisícům pojištěncům,“ říká Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Pojišťovny hlásí, že některým klientům vracejí i poměrně značné částky. Tři nejvyšší vrácené částky se pohybovaly v rozmezí 10 až 14 tisíc korun,“ přibližuje Kadečková. Všeobecná zdravotní pojišťovna vracela jednomu pojištěnci téměř 21 tisíc korun. „Ke konci 1. pololetí klienti platili na poplatcích nebo doplatcích započitatelných do limitu v průměru 364 koruny na pojištěnce,“ poznamenává mluvčí VZP, která má přes 6,4 milionů klientů.

Všechny platby za regulační poplatky a doplatky na léky, které musí lidé hradit ze svého, se však do limitu nezapočítávají. Mezi ně patří například devadesátikorunové poplatky za ošetření na pohotovosti, či šedesátikorunový poplatek za hospitalizaci nebo pobyt v léčebně. U léků předepsaných na recept se započítává většinou jen doplatek, který odpovídá nejlevnějšímu léčivému přípravku se stejně účinnou látkou. Seniorům nad 65 let se ale od letošního dubna započítávají do ochranného limitu i doplatky za doplňky stravy na podpůrnou léčbu.

Každý pojištěnec má právo požádat pojišťovnu jednou za rok o bezplatné zaslání výpisu svého osobního účtua zkontrolovat si, kolik stála jeho zdravotní péče včetně zaplacených poplatků a doplatků. Podle pojišťoven je o zaslání výpisů rostoucí zájem a každoročně se o něj hlásí tisíce lidí. „Optimální je požádat o výpis na jaře, kdy už je ukončeno vyúčtování předchozího roku,“ doporučuje Jiří Rod z VZP.

Zdravotní pojišťovny jako třeba Média nebo Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, umožňují klientům nahlížet do osobních účtů prakticky kdykoliv prostřednictvím internetu. „Pokud klient zjistí nějaké nesrovnalosti, například neoprávněné účtování výkonů zdravotním zařízením, měl by se obrátit na svoji pobočku zdravotní pojišťovny a nejlépe písemně požádat o revizi reklamovaných nesrovnalostí,“ doporučuje Jiří Rod.

Jaké máte zkušenosti s ochranným limitem na zdravotnické poplatky? Napište svůj názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 9. 2009 23:35, Anton

V rámci onemocnění diabetes melitus mám postižený periferní nervový systém. Což se projevuje mimo jiné dvojitým viděním. Neurolog mi doporučil lék "Thioctacid 600 HR" který není hrazen ze zdravotního pojištění. Jenom náklady na tenhle lék mě měsíčně vycházejí na 469,- Kč. Když připočítám léky na srdíčko plus náklady na diabetes tak si kladu otázku, proč jsem celý život platil zdravotní pojištení? Hledal jsem náhradní řešení ale nenašel. Navíc se to ani nezapočítává do limitů 5000,-Kč Takže takhle to ve skutečnosti funguje, slušné slovo na to nelze nalézt a jako důchodce nemám finance nazbyt.
A pokud by autorka článku měla zájem tak ji můžu poskytnout odpověď ( blábol) ministerstva zdravotníctví na můj problém.

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

pojišťovny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chirurg bere na hodinu méně než průměrný vysokoškolák

13. 8. 2009 | Eva Sovová | 26 komentářů

Chirurg bere na hodinu méně než průměrný vysokoškolák

Lékaři si vydělávají v průměru měsíčně 45 781 korun hrubého. Jenže jen za cenu dlouhých přesčasů. Aby si vydělali tolik jako jiní vysokoškoláci, musí pracovat zhruba jedenapůlkrát déle. celý článek

Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví

2. 3. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

Kdo a jak ušetří od dubna na poplatcích ve zdravotnictví

Od dubna přestávají děti i někteří senioři platit 30 korun u lékaře či zubaře a ochranný limit se jim snižuje na 2,5 tisíce korun. Nově všichni ušetří na předepsaných lécích. Přinášíme... celý článek

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

14. 7. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

Léčba speciální dietou je pro zdravotní pojišťovny výhodná. Pacienti si ji hradí celou sami. Ročně je stojí desítky tisíc korun, jen aby mohli vůbec fungovat a nemoc se nezhoršovala.... celý článek

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

7. 4. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Další pacienti mohou kontrolovat lékaře přes internet

Už šest let mohou pojištěnci VZP a lékaři využívat elektronické zdravotní knížky, které obsahují údaje o léčbě či předepsaných lécích. Systém by měl pomoci šetřit miliardy. Nyní se... celý článek

Partners Financial Services