Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti

Jan Stuchlík | rubrika: Analýza | 14. 9. 2009 | 9 komentářů
Pád Lehman Brothers: Co poslalo svět do finanční propasti
Před rokem, v neděli 14. září odpoledne, zkrachovala jednání o záchraně investiční banky Lehman Brothers. Tento největší bankrot v dějinách Spojených států pak na dlouhé měsíce uvrhl svět do největší bankovní a finanční krize za posledních několik desítek let.

„Nejhorší je už za námi,“ pochvaloval si na začátku roku 2008 Richard Fuld, šéf americké investiční banky Lehman Brothers. Tu už několik měsíců sžírala krize na trhu s podřadnými hypotékami, které banka balila do nepřehledných balíků a prodávala dál jako prvotřídní cenné papíry. O pár měsíců později sice padla kvůli hypoteční krizi konkurenční Bear Stearns, se sebedůvěrou Lehman Brothers to však nehnulo. Dokonce se jí povedlo do léta dvakrát navýšit kapitál. Řada analytiků proto tvrdila, že Lehman Brothers je v daleko lepší kondici než Bear Stearns a není důvod se o její osud bát. Bankaměla více hotovosti i kapitálu.

Přesto se už v červnu 2008 objevovaly hlasy, které poukazovaly na skutečnost, že vedení banky nejspíš nemá úplně jasno, na jak rizikových aktivech sedí. Navíc šlo o nejmenší a nejslabší ze zbylé investiční bankovní čtyřky. Její aktiva se také hodně podobala těm v držení Bear Stearns. Celkem jich Lehman Brothers měla za 600 miliard dolarů, zatímco vlastní jmění činilo jen 30 miliard. Pokles ceny aktiv o pár procent by tak vymazal vlastní kapitál a poslal banku do bankrotu.

Skeptici měli pravdu. Ztráty Lehman Brothers rostly, prodeje aktiv vázly a potenciální strategický partner byl v nedohlednu. V pondělí 15. září v devět hodin se svět na chvíli zastavil. Lehman Brothers požádala o ochranu před věřiteli. Po 158 letech existence zkrachovala.

Lehman Brothers doplatila na propad cen na trhu nemovitostí a na následnou krizi spojenou s nesplácením rizikových hypoték. Cesta do záhuby začala v roce 2004, kdy banka koupila kalifornskou společnost BNC Mortgage, jednoho z velkých poskytovatelů hypoték pro nejméně solventní klienty. Lehman Brothers si tím zajistila trvalý přísun úvěrů, které mohla zabalit do cenných papírů, jež pak s velkým ziskem prodávala dál. K BNC Mortgage si banka pořídila ještě firmu Aurora Loan Sevices, která poskytovala hypotéky bez doložení příjmu. Výsledek byl na první pohled úžasný: banka vykazovala historicky nejvyšší příjmy a zisky.

Past sklapla na začátku roku 2007. Ceny nemovitostí v Americe začaly výrazně padat, počet lidí, kteří nedokázali platit drahé rizikové hypotéky, stoupal. Přesto banka pokračovala ve vydávání cenných papírů zajištěných hypotékami. Jenže jejich hodnota prudce klesala a Lehman Brothers místo pohádkových zisků začala vykazovat rekordní ztráty.

Kdo byla Lehman Brothers

Dnešní banku Lehman Brothers založili v roce 1850 tři židovští přistěhovalci z Německa, Henry, Emanuel a Myer Lehmanové, pod názvem Alabama Cotton Treader. Před vyhlášením bankrotu byla čtvrtou největší investiční bankou a obchodníkem s cennými papíry v USA. Zaměsnávala téměř 26 tisíc lidí v 61 pobočkách po celém světě. Ještě v roce 2007 se banka umístila na prvním místě žebříčku Nejobdivovanějších investičních firem, který sestavuje časopis Fortune.

Další hřebík do rakve si banka zatloukla svou aktivitou na poli komerčních nemovitostí. Ještě v polovině roku 2007 investovala do výstavby komerčních skladů 1,85 miliardy dolarů. Kromě úvěrů v nově zřízené firmě měla ještě podíl osmdesát procent. Jenže sklady jsou životně závislé na úspěchu maloobchodu, na který začala dopadat nastupující finanční krize. Když pak Lehman Brothers potřebovala hotovost, nikdo od ní tyto úvěry a podíly nechtěl koupit. Nebyl to přitom zdaleka jediný projekt. V polovině roku 2008 měla v různých projektech vázáno skoro čtyřicet miliard dolarů. „Chovali se jako blázni. V podstatě dali peníze komukoli, kdo si o ně řekl,“ popsal praxi Lehman Brothers pro stanici CNBC nejmenovaný realitní agent.

Narůstajícím ztrátám se banka snažila na jaře 2008 čelit dvojím zvýšením kapitálu. Podařilo se jí prodat akcieza deset miliard dolarů. Ještě v létě se chystala prodat divizi asset managementu. Výnos z této transakce měl pokrýt ztráty za třetí čtvrtletí, které analytici odhadovali na 2,5 miliardy dolarů. Dalším plánem na záchranu bylo vyvedení rizikových úvěrů a špatných aktiv do samostatných firem. Tím by si sice banka vyčistila účetnictví, ale na obchodu by ztratila miliardy dolarů, které by stejně musela odepsat jako ztrátu, poukazovali už tehdy na rizika analytici citovaní CNBC.

Když všechny pokusy selhaly, obrátilo se vedení Lehman Brothers na stát. Chtělo po centrální bance (FED), aby Lehman Brothers povolilo transformaci na komerční banku. Tím by mohla získávat vklady klientů a zároveň by dosáhla na finanční pomoc, kterou FED nabízel. Banka rovněž žádala FED, aby rozšířil okruh zástav, za které byl ochoten bankám půjčovat. FED odmítl. Přitom pár dnů po krachu Lehman Brothers FED vše, o co banka žádala, povolil zbylým investičním gigantům Goldman Sachs a Morgan Stanley, stěžoval si v říjnu 2008 v americkém Kongresu Richard Fuld, bývalý šéf banky.

Místo státní pomoci svolala vláda na víkend od 13. do 14. září do newyorského sídla FEDu šéfy největších amerických bank. Zástupci vlády chtěli banky přesvědčit, aby vytvořily z vlastních peněz fond, který špatná aktiva Lehman Brothers vykoupí a zdravou banku prodá. V době, kdy všem zúčastněným už teklo finančně do bot, takový návrh neprošel. Zkrachovala také jednání o převzetí Lehman Brothers bankou Bank of America. Naděje Fulda a dalších se upínaly k britské bankovní trojce Barclays Capital. Ta byla ochotná Lehman Brothers koupit, ovšem jen s podmínkou, že se americká vláda zaručí za špatná aktiva padlé banky. Tehdejší ministr financí Henry Paulson byl proti. V neděli odpoledne proto zástupci státu doporučili vedení Lehman Brothers, aby se začalo připravovat na bankrot.

V pondělí ráno Lehman Brothers požádala o ochranu před věřiteli. Během hodiny spadly akciové trhytak, že z portfolií všech investorů smazaly více než 300 miliard dolarů. Za celý den spadl index Dow Jones o 500 bodů. Z trhu tak zmizelo přes 700 miliard dolarů. Úrokové sazby na mezibankovním trhu vystřelily vzhůru a trh s mezibankovními úvěryse téměř zastavil. V tomto kómatu světové bankovnictví zůstalo ještě několik měsíců.

Z pádu Lehman Brothers se nakonec přece jen mohla radovat britská Barclays. Několik dnů po vyhlášení bankrotu Britové koupili za 1,75 miliardy dolarů severoamerickou investiční divizi zkrachovalé banky. Přitom 1,5 miliardy z této ceny stálo její newyorské sídlo. A za první pololetí 2009 se tak mohla pochlubit zdvojnásobením zisku z investičního bankovnictví.

Po zkušenostech s Lehman Brothers si však žádný z renomovaných bankéřů zatím nedovolil říct, že „to nejhorší je už za námi“.

Bylo správné, že stát nepomohl Lehman Brothers? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 9. 2009 13:04, ondra.novacisko.cz

A jaký podle vás má americký zlatý poklad význam z hlediska placení nekrýtým dolarem? Není to spíš ten hon na čarodějnice? Honit FED k zodpovědnosti v USA začne mít význam až v okamžiku, kdy dojde k hyperinflaci, nebo deflaci. Sám FED na krizi nemá takový podíl (myslím přímý). Krize vznikla zejména z důvodu obrovského množství "virtuálních peněz" (tzv. quasi-money), za to si mohou banky sami, tím, že si řetězově věřili bezcené papírky. V okamžiku, kdy cena těhle bezcených papírku skutečně klesla k nule, každý v řetězu najednou dlužil, kam se podíval.

Jesli FED za něco může tak za to, že neudržel stabilní měnu a velice rychle zatrhl svou expanzivní politiku po roce 2000. Bohužel veškeré závazky ostatních bank a dlužníků byly tak našponované, že nevydržely nárust úroků a praskly. Ale není to jen chyba FEDu, rozumný člověk prostě nežije "na doraz". Rozumný člověk není ten, co je na sociální podpoře a žije ze dne na den. Tam hledejme příčinu krize ... ta krize nás v Evropě ještě čeká, ale nezpůsobí jej centrální banka, ale přemíra sociálních programů socialistické Evropy.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Island stojí před bankrotem

8. 10. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Island stojí před bankrotem

Islandské banky nadělaly při expanzi do zahraničí dluhy ve výši devíti islandských HDP. Teď kvůli finanční krizi přestaly mít přístup k penězům na financování těchto úvěrů. Do propasti... celý článek

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík

Jatka dorazila do Evropy, čtyři banky zachraňuje stát

Daňoví poplatníci musí hasit požár i v evropských bankách. Jejich peníze zachránily čtyři velké peněžní ústavy. V Americe se mezitím schyluje k dramatu - Kongres neschválil předjednaný... celý článek

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

30. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Americký masakr: Dow Jones padl o 778 bodů, nejvíce v historii

Neúspěšné hlasování o americkém záchranném balíku pro tamní banky srazil americké burzy za jeden den o hodnoty, které investoři nepamatují po několik desetiletí. Za den ztratily americké... celý článek

Lehman Brothers: investoři za hodinu zchudli o 300 miliard dolarů

16. 9. 2008 | Jan Stuchlík | 5 komentářů

Lehman Brothers: investoři za hodinu zchudli o 300 miliard dolarů

Z Wall Street zmizely dvě obří investiční banky. Lehman Brothers požádala o bankrotovou ochranu. Banku Merrill Lynch koupila Bank of America. Světové akciové trhy se propadly. Na trhu... celý článek

Partners Financial Services