Armáda nezaměstnaných roste. Podívejte se, kde nejvíc.

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 11. 9. 2009 | 2 komentáře
Armáda nezaměstnaných roste. Podívejte se, kde nejvíc.
Vlna propouštění se v Česku ve 4. čtvrtletí zvedne. O práci přijdou další stovky lidí. Propouštět se bude téměř ve všech odvětvích. Pracovních míst neubude jen v zemědělství a lesnictví. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Manpower.

V Česku chce ve 4. čtvrtletí letošního roku propouštětzaměstnance celkem sedm procent firem, což je o dvě procenta více než ve 3. čtvrtletí. Nabírat nové pracovníky plánují jen tři procenta zaměstnavatelů a stejné procento firem zatím neví, zda budou kvůli dopadu krize nuceni k propouštění nakonec přistoupit. Celkem 87 procent zaměstnavatelů žádné změny nechystá, “ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower.

Kde je v Česku nejvíce nezaměstnaných


Průzkum Čistého indexu trhu práce, kterým společnost Manpower pravidelně zjišťuje, zda chtějí zaměstnavatelé měnit počty svých pracovníků, přináší pro nadcházející čtvrtletí pesimistické zprávy.

Čistý index trhu práce, tedy rozdíl mezi procentem zaměstnavatelů, kteří plánují nábor a procentem zaměstnavatelů, kteří budou propouštět, dosahuje pro 4. čtvrtletí 2009 za celé Česko hodnoty minus 4. Podle Rezlerové jde o špatnou zprávou, protože záporná čísla říkají, že v Česku převládá podíl firem, které se chystají propouštět nad těmi, které plánují nábor pracovníků. „Průzkum kopíruje vlnu nálady v české ekonomice,“ míní Rezlerová. V průběhu října až září se proto v Česku zvýší počet nezaměstnaných.

Kde se od října do prosince sežene nejhůře práce

OdvětvíČistý index trhu práce
Ubytování a stravování- 15
Doprava, skladování logistika- 11
Stavebnictví- 6
Finance, pojištění, nemovitosti a další služby- 4
Velkoobchod a maloobchod- 4
Těžba nerostných surovin- 3
Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody- 3
Zpracovatelský průmysl- 2
Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov0
Záporné hodnoty čistého indexu trhu práce vypovídají o nejhorších vyhlídkách!
zdroj: Manpower

Nejhorší situacenastane v odvětvích ubytování a stravování, kde chtějí zaměstnavatelé nejvíce propouštět. Čistý index trhu práce zde dosahuje dokonce minus 15 bodů a oproti 3. čtvrtletí poklesl o 17 bodů. Razantní propouštění nastane rovněž v odvětví doprava, skladování a logistika (index minus 11 bodů) a dále ve stavebnictví (minus 6 bodů), ve kterém se ale v závěru roku odráží sezónní pokles pracovních příležitostí.

Průzkum Manpower překvapivě naznačil, že propouštět se bude i v oboru maloobchod a velkoobchod. „Čtvrté čtvrtletí přitom bývá pro obchodníky nejsilnějším obdobím, kdy zaměstnavatelé potřebují nové pracovní síly, aby zvládli předvánoční nákupní vlnu,“ říká Rezlerová. Úbytek pracovních míst a tempo propouštění se zrychlí v posledním kvartále rovněž v bankách, pojišťovnách a realitních kancelářích. Dobrou zprávou naopak je, že klíčový sektor zpracovatelského průmyslu je sice stále v záporných číslech minus dvě procenta, tempo snižování počtu zaměstnancův porovnání se 3. čtvrtletí zde zpomalí o pět procentních bodů.

Sehnat práci v Praze začne být nyní podstatně složitější než dříve, což je další překvapivý výsledek průzkumu. Vyhlídky na zaměstnání zde budou v průběhu října až prosince 2009 vůbec nejhorší v České republice (index minus 7 bodů). „ Krize v Praze začíná doléhat na velké firmy,“ poznamenává Rezlerová.

Deset nejžádanějších profesí

  1. řemeslník
  2. technik-strojař
  3. obchodní zástupce
  4. šéfkuchař, kuchař
  5. řidič
  6. mechanik
  7. lékař a zdravotní personál
  8. IT pracovník
  9. projektový manažer
  10. manažer
    zdroj: Manpower

Na Moravě a v Čechách bude převládat rovněž procento zaměstnavatelů, kteří budou snižovat počty pracovních míst (index minus 4 bodů), propouštění v závěru letošního roku však nebude v obou regionech tak dramatické jako v hlavním městě.

Průzkum Manpower zároveň naznačil, že se lidé začínají ucházet o práci v profesích, na kterou nemají potřebné vzdělání a zkušenosti. „Zhruba třetina zaměstnavatelů tvrdí, že mají problém najít zaměstnance se správnou kvalifikací. Školství a systém vzdělávání pokulhává za potřebou trhu práce,“ podotýká Rezlerová.

Největší poptávka je nyní například po kvalifikovaných řemeslnících, šéfkuchařích, obchodních zástupcích, lékařích a zdravotnickém personále nebo po zkušených manažerech.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

Manpower

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

21. 7. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Evropané chtějí vyšší důchody, ale nemíní si je zaplatit

Evropané chtějí po svých vládách, aby nalily více peněz do důchodových systémů. Přitom tuší, že ty si to v budoucnu nebudou moci dovolit. A sami nebudou chtít vyšší výdaje na důchody... celý článek

Češi se krize bojí jen na oko. Jejich dluhy rostou.

17. 6. 2009 | Jan Stuchlík

Češi se krize bojí jen na oko. Jejich dluhy rostou.

Banky by se měly připravit, že letos poměrně výrazně vzroste počet úvěrů, které české domácnosti nebudou schopny splácet. Ty se přitom navzdory obavám z recese dál zadlužují, i když... celý článek

Rodinný rozpočet: Proč je nutné si vést rodinný rozpočet

10. 6. 2009 | Luboš Smrčka | 3 komentáře

Rodinný rozpočet: Proč je nutné si vést rodinný rozpočet

Dvě třetiny domácností jsou rády, když všechny výdaje pokryjí jejich příjmy. Přitom by bylo žádoucí, aby hospodařily s přebytky, které by si ukládaly na pozdější použití. Bez důkladné... celý článek

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

12. 5. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

Pokud dostanete výpověď a máte dluhy, jděte nejdříve do banky, radí odborníci na dluhové poradenství. Dá se tím předejít situaci, kdy nezaměstnanému dojdou peníze a nebude moci splácet... celý článek

Partners Financial Services