Česku státní bankrot nehrozí

Jan Stuchlík | rubrika: Rozhovor | 10. 9. 2009 | 10 komentářů
Česku státní bankrot nehrozí
Schodek státního rozpočtu na příští rok sice bude velký, ale státní bankrot kvůli němu Česku nehrozí. Dluh ale bude dražší, říká Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank. Zítra si přečtete druhou část rozhovoru o daních a sociálním státu.

V souvislosti s výší deficitu státního rozpočtu na příští rok se hodně mluví o možnosti státního bankrotu. Opravdu Česku takový scénář hrozí?
V žádném případě. Státní bankrot nastane, když věřitelé přestanou být ochotni státu půjčovat. To se může stát zemi s vysokým i nízkým zadlužením. Nelze říct, kde je hranice. Rekordmanem v zadlužení mezi vyspělými zeměmi je Japonsko, kde je veřejný dluh na úrovni 190 procent HDP. A nevypadá to, že by Japonsko směřovalo k bankrotu. Na druhou stranu pobaltské státy měly dlouho vzornou rozpočtovou politiku, veřejné dluhy tam byly v rozměru 10 až 20 procent HDP, ale kvůli jiným velmi špatným ukazatelům se tyto státy ocitly v situaci, kdy bez pomoci Mezinárodního měnového fondu a dalších institucí a zemí by nepřežily.

Ve velkém se zadlužují i jiné evropské země. Nemůže Česko doplatit na to, že investoři raději nakoupí dluhopisy důvěryhodnějších zemí?
Česká ekonomika je naštěstí jedna z důvěryhodných zemí, i když určitě existují i důvěryhodnější státy. Hned za hranicemi jsou třeba Němci, kteří budou mít příští rok také deficit veřejných rozpočtů na hranici sedmi procent. Česko patří, pokud jde o důvěryhodnost, do jakési druhé ligy, když v té první je jen pár těch nejvyspělejších zemí. Řada států je na tom ale hůře, když se podíváme na základní strukturální ukazatele, jako třeba vývoj platební bilance, devizových rezerv či stav bankovního sektoru. Česko je na tom v mezinárodním srovnání velmi dobře i v úrovni zadlužení, i přes výrazné zhoršení v letošním a příštím roce.

Takže vyschnutí zdrojů Česku nehrozí?
Investoři nám půjčovat budou, ale bude to dráž než méně rizikovým zemím. Tato riziková přirážka se bude zvyšovat, pokud se hospodaření České republiky nezlepší. Zdražování bude souviset i s rychlým růstem nabídky vládních dluhopisů ve světě. OECD předpovídá, že zadlužení jejích členů vzroste od roku 2007 do 2010 ze 73 na 100 procent HDP, což je obrovský skok. Takže výnosy u státního dluhu půjdou všeobecně nahoru.

Co by mělo investory v tomto přetlaku motivovat ke koupi českých dluhopisů?
Pořád je tady dobrá naděje na splácení a zajímavý výnos. Scénář, že by Česko najednou přestalo splácet dluh je pro ně spíše nereálný. Navíc bude i silná domácí poptávka po státních dluhopisech. Především pro banky je to nyní výhodný způsob investování ve srovnání s půjčkami podnikům, kde marže dnes nejsou tak vysoké, aby vyvážily podstatně vyšší riziko.

Kdo hlavně financuje český dluh – domácí banky, nebo zahraniční investoři?
To se nedá úplně přesně zjistit. Třeba zahraniční investoři mohou držet české dluhopisy prostřednictvím českých subjektů. Ale dá se říct, že většinu dluhopisů vydaných v českých korunách drží české instituce. Těchto dluhopisů je stále většina.

Jak moc je Česko závislé na ochotě zahraničních investorů dluh financovat?
Je to důležitý zdroj peněz. Krátkodobě by asi české banky i díky atraktivitě státních dluhopisů nově vzniklý český dluh byly schopny pokrýt, ale dlouhodobě by to možné nebylo. A ani by to nebylo zdravé.

Co by se stalo, kdyby banky ve velkém státní dluhopisy nakupovaly?
Vytěsnilo by to půjčovaní firmám a domácnostem. To by podvázalo ekonomický vývoj. Projevilo by se to nízkým tempem růstu ekonomiky či nízkou zaměstnaností.

Státy se v recesi ohánějí tím, že vyššími výdaji, a tedy i deficity, podporují návrat k ekonomickému růstu. Je ten efekt dostatečně silný, aby vyvážil případná rizika vytěsnění úvěrů pro firmy a domácnosti?
V Česku určitě není. Takzvaný multiplikační efekt veřejných výdajů není vysoký. Velká část z nich jsou penze, což jde na nákupy běžného spotřebního zboží či nájmů. Ta část, z níž vláda platí třeba stavbu infrastruktury, kde se každá utracená koruna v ekonomice několikrát obrátí, je 10 možná 15 procent celkového státního rozpočtu.

Ministr financí rovněž hovoří o hrozbě snížení ratingu pro Českou republiku. Co by to znamenalo kromě dalšího zdražení státního dluhu?
Jiné důsledky by to nemělo. Navíc hrozba snižování ratingu se netýká jen Česka.

Nemůže to zhoršit třeba stav penzijních fondů, které ve velkém investují do českých státních dluhopisů?
Ne. To by se rating musel snížit o několik úrovní na hranici spekulativních investic. To se stalo třeba Rusku či Ukrajině, ale Česku to nehrozí.

S odkladem předčasných voleb vzniká riziko, že Česko nebude mít schválený rozpočet na příští rok a bude muset hospodařit podle rozpočtového provizoria. Co by to ve skutečnosti znamenalo?
Důsledky jsou přímo úměrné délce provizoria. Pokud by trvalo do jednoho měsíce, nestane se nic vážného. Pokud by trvalo více než dva měsíce, byl by to problém velmi vážný. V režimu rozpočtového provizoria například platí, se na výdaje může vynaložit jen dvanáctina výdajů předchozího rozpočtu. Což nevadí u pravidelných výdajů, jako jsou důchody, ale třeba v oblastech, kde se platí faktury čtvrtletně, se to projeví negativně. To by se dotklo zejména investičních výdajů.

Takže občan by provizorium nepoznal?
Pokud by takový občan pracoval ve stavební firmě, která by kvůli provizoriu přišla o zakázku, tak by to poznal.

Může provizorium odradit zahraniční investory od nákupu českých dluhopisů?
Zase záleží na jeho délce. Na druhou stranu třeba Spojené státy jsou známy tím, že rozpočtová provizoria tam mají poměrně často, protože parlamentu trvá dlouho, než rozpočet schválí. Patří to k americkému koloritu a nikdo to nepovažuje za nic vážného. V Česku si osobně pamatuji tři provizoria. Až na to první, které trvalo déle, všechna trvala několik týdnů. Toho si investoři ani nevšimli.

Všimnou si toho tentokrát?
Když bude po volbách jasné, že na schválení rozpočtu je politická shoda, ale vlastní hlasování se uskuteční až po všech běžných povolebních procedurách, tak to problém nebude. Pokud ale bude špatná politická situace, kdy se politici nedohodnou rychle na funkční vládní koalici a na rozpočtu, tak to bude špatné.

Pokračování zítra: Pavel Mertlík o špatné skladbě českých daní a nákladnosti sociálního státu

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2009 15:13, Supa

panebože co je to za debila,další co ve čtvrté třídě nepochopil zákon zachování hmoty a energie, nenaučil se počítat s úroky a náhodou vystudoval ekonomku ....
pokud vezmu ,že je konečné množství reálných peněz a všechny státy se zadlužují v současnosti neuvěřitelným tempem, dříve nebo později objem dluhů (dluhopisů) převýší množství reálných peněz s kterým stát je vůbec schopen disponovat (státní příjem z daní apod.) a nebude čím splácet, v současnosti se to řeší tím,že tiskárny jedou na plné obrátky a množství té jejich slavné likvidity se zvětšuje ,ale to znamená,že přijde dříve nebo později hyperinflace a peníze ,potažmo dluhopisy se promění v to,co jsou ,hromadu bezcenných papírků a spolu s celou světovou ekonomikou zkrachují i jednotlivé státy včetně Čech.....
problém se tu řeší tím,že se tisknou dluhopisy (papírky) a směňují se za jiné papírky (peníze),přitom je každému, kromě ekonomů ,jasné,že je třeba začít šetřit ,začít efektivně hospodařit se státními penězi a dělat pouze to co je pro stát a jeho fungování nutné, omezit zbytečnou byrokracii a buzeraci občana !!
tím,že vytisknu dluhopisy ,prodám je a výdělek hodím do bezedné státní správy se dostaneme pouze ke státnímu krachu,nikam jinam ta cesta nevede!!!!

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy může stát vyhlásit bankrot

23. 10. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Kdy může stát vyhlásit bankrot

Aby stát uhradil závazky, na které nemá ihned peníze, vydává dluhopisy. Dokud jsou investoři ochotni je kupovat, je vše v pořádku. Pokud o ně zájem ztratí a stát přestane splácet své... celý článek

Island stojí před bankrotem

8. 10. 2008 | Jan Stuchlík | 4 komentáře

Island stojí před bankrotem

Islandské banky nadělaly při expanzi do zahraničí dluhy ve výši devíti islandských HDP. Teď kvůli finanční krizi přestaly mít přístup k penězům na financování těchto úvěrů. Do propasti... celý článek

Argentinská krize a poučení pro Českou republiku II.

2. 11. 2004 | Pavel Kohout

Argentinská krize a poučení pro Českou republiku II.

Hrozí České republice krize veřejných financí do takové míry, aby se opakovala zkušenost Argentiny se státním bankrotem? Může se stát, že vláda nebude mít dostatek prostředků, aby mohla... celý článek

Argentinská krize a poučení pro Českou republiku I.

1. 11. 2004 | Pavel Kohout

Argentinská krize a poučení pro Českou republiku I.

V první polovině 20. století patřila Argentina k nejbohatším zemím světa. Hospodářskou výkonností se řadila na úroveň Kanady. Během 20. století byla ovšem postižena neuvěřitelnou sérií... celý článek

Partners Financial Services