Nejlevnější účty: i letos konkurenci válcuje mBank a menší banky

Nejlevnější účty: i letos konkurenci válcuje mBank a menší banky
Kdo hledá nejlevnější bankovní účet, měl by jít do malých bank, zjistil i letos průzkum serverů peníze.cz a bankovnipoplatky.com, který hledal nejvýhodnější účet pro běžného bankovního klienta. Velké banky opět propadly.

Až 150 korun za měsíc se dá ušetřit při dobré volbě běžného účtu. Zhruba takový je rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším účtem pro běžného drobného klienta českých bank. Stejně jako loni, je králem účtů mKonto od mBank. Poslední místo tentokrát obsadila Komerční banka s účtem Extra Konto. Jenže pokud by průměrný klient nesplňoval podmínky, při kterých některé banky své účty zlevňují, skončilo by na posledním místě Citikonto od Citibank a druhé nejhorší by bylo eKonto od Raiffeisenbank. Ukázal to letošní průzkum, který v bankovních sazebnících provedly servery Peníze.cz a bankovnipoplatky.com.

Jak vypadá běžný klient bank

Položka či transakcePočet za měsíc
Vedení účtu1
Papírový výpis z účtu1
Platební kartaneembosovaná
Přímé bankovnictvíANO
Příchozí platba na účet4
Vklad hotovosti na účet1
Zřízení trvalého příkazu4 za rok
Položka z trvalého příkazu na přepážce1
Položka z trvalého příkazu elektronicky3
Příkaz k úhradě na přepážce1
Příkaz k úhradě elektronicky4
Změna trvalého příkazu elektronicky2
Zřízení inkasa1 za rok
Uhrada SIPO1
Výběr z bankomatu vlastní banky2
Výběr z bankomatu cizí banky1
Platba kartou u obchodníků6
Poznámka: Profil běžného klienta byl sestaven na základě údajů bank o službách, které jejich klienti nejčastěji používají. Všechny platební příkazy směřovaly na účty v cizích bankách.

Průzkum hledal nejlevnější účet pro běžného bankovního klienta, jehož profil byl sestaven na základě průměrného počtu transakcí, které klienti českých bank měsíčně či ročně provádějí. Takový průměrný klient má jeden účet, k němu platební kartu, používá internetové bankovnictví, na účet mu chodí čtyři příchozí platby, z účtu mu odchází devět plateb z jednorázových a trvalých příkazů. Má zřízeno SIPO a vybírá dvakrát z bankomatu vlastní a jednou z bankomatu cizí banky. Soudě podle informací z bank průměrný klient vyhledává pobočky, na kterých jednou vkládá hotovost a podává jeden příkaz k úhradě.

Ze srovnání loňského a letošního průzkumu nelze jednoznačně říct, že by banky služby zlevňovaly, nebo zdražovaly. Pohyby byly oběma směry. Nejvíce běžný účet a navazující služby zlevnila LBBW Bank (loni BAWAG Bank). Ve srovnání s loňským IQ Kontem je letos vybrané konto 5 za 50 o 59 korun měsíčně levnější. Výhodnější je letos i Free Konto od Volskbank, které oproti loňsku stojí o 22 korun méně. V letošním průzkumu se levněji jeví i Osobní účet u České spořitelny, nicméně tento rozdíl vznikl tím, že letos byl za příkaz k úhradě podaný na přepážce započítán jen desetikorunový poplatek za jeho odevzdání. Loni se do celkové ceny promítl poplatek 45 korun za jeho okamžité zpracování.

O desetikoruny měsíčně ale řada účtů zdražila. Citikonto od Citibank je o 52 korun dražší. Průměrní majitelé účtu Mozaika od UniCredit Bank si letos připlatí oproti loňsku 49 korun. Dražší je i Extra Konto od Komerční banky či ČSOB Konto od ČSOB.

Tři banky klientům srovnávání balíčků a rozhodování o výběru účtu komplikují doplňujícími podmínkami, po jejichž splnění je výsledná cena za jejich účet nižší. Raiffeisenbank například u eKonta nabízí variantu Premium, pokud mimo jiné na účet každý měsíc přijde minimálně 25 tisíc korun. Pak eKonto stojí 80 korun. Bez splnění této podmínky přijde na 203 korun. Ještě přísnější podmínky nastavila GE Money Bank u účtu Genius Active. Pokud na něm má klient průměrný měsíční zůstatek 250 tisíc korun, banka mu odpustí poplatek za vedení účtu ve výši 119 korun. Pro takového průměrného klienta pak je tento účet rovněž za 80 korun. Nicméně nechávat si na téměř neúročeném běžném účtu čtvrt milionu korun kvůli úspoře 119 korun není právě nejvýhodnější. Zvýhodnění nabízí také Citibank. Pokud má průměrný klient v bance více než půl milionu korun, zaplatí za Citikonto 133 místo 432 korun.

Výsledky průzkumu jsou proto letos dvojí. První pořadí představuje účty, u nichž průměrný klient všechny doplňující podmínky splnil. Druhá tabulka ukazuje účty pro průměrné klienty, kteří na zvýhodnění nedosáhnou.

V obou případech letos, stejně jako loni, vyhrálo mKonto od mBank s cenou 50 korun. Při splnění zvýhodňujících podmínek se s cenou 80 korun podělily o druhé a třetí místo eKonto Premium a Genius Active. Čtvrtý nejvýhodnější účet pro průměrného klienta nabízí Fio za 102 koruny.

Pokud by ovšem průměrný klient na zvýhodnění účtů nedosáhl, měl by kromě mBank volit Fio (102 korun), LBBW s účtem 5 za 50 (108 korun) či Free Konto od Volksbank (113 korun). Potíž je v tom, že tyto malé banky nenabízejí příliš hustou pobočkovou síť, takže klient, který potřebuje s bankou komunikovat osobně, bude muset tu svou pobočku složitě hledat.

Tradiční velké banky, které klientům nabízejí pocit bezpečí pramenící z příslušnosti k velké a silné bance, hustou síť poboček či bankomatů, se podobně jako loni umístily ve druhé polovině tabulky. Cena za běžný účet včetně poplatků za transakce se za měsíc u průměrného klienta v těchto bankách vyšplhá v průměru ke 180 korunám.

Stejně jako loni i letos platí, že levnější účet lze sehnat u malé banky, nebo se klient musí vejít do podmínek, při nichž mu některé ústavy účet zlevní. Naopak nejdražší zůstávají tradiční velké banky, kde klienti v podstatě platí prémii za to, že svou banku najdou téměř všude.

Nejlevnější běžné účty pro průměrného klienta

Při splnění doplňujících podmínek
Při nesplnění doplňujících podmínek podmínek
PořadíPořadí 2008BankaNázev kontaCena / měsícPoznámka
11mBankmKonto50
24RaiffeisenbankeKonto - prémium80Při splnění kreditního obratu min. 25 000 Kč
22GE Money BankGenius Active80Při splnění podmínky průměrného zůstatku nad 250 tisíc je vedení účtu (119,-) zdarma
45Fioběžný účet102
59LBBW Bank CZkonto 5 za 50108
68VolksbankFree Konto113
76Poštovní spořitelnaProgram Plus123
83CitibankCiti konto133Při splnění podmínky průměrného zůstatku nad 500 tisíc je vedení účtu (299,-) zdarma
910ČSOBČSOB konto181
107UniCredit BankKonto Mozaika182
1112Česká spořitelnaOsobní účet-Standard II191
1211Komerční bankaExtra konto196

Zdroj: peníze.cz a bankovnipoplatky.com

Zítra: Nejlevnější účty při výhradním používání elektronického bankovnictví

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 9. 2009 13:55, V.Mlich

To by mne zajimalo, z ceho jste u FIO naskrabali 102 korun, kdyz ja platim akorat za vyber z bankomatu. To, ze na jednoho klienta pripadne jeden rucne podany prevodni prikaz jeste neznamena, ze takovou blbost delaji vsichni, kdyz je tu homebanking. Stejne tak pobocek FIO je dnes tolik, co byvalo RM-systemu.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak v metru najít „svůj“ bankomat

26. 8. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Jak v metru najít „svůj“ bankomat

Pražský dopravní podnik spolu s několika bankami pro cestující vydal přehledného průvodce po bankomatech umístěných v metru a jeho okolí. Cestující tak už nebudou muset složitě hledat... celý článek

Co letáky bank o kreditkách raději neříkají

17. 8. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Co letáky bank o kreditkách raději neříkají

Banky na letácích propagujících kreditní karty básní o bezstarostném životu a výhodách, které používání kreditky přináší. O poplatcích či výši úroků ovšem mlčí. Nevysvětlují ani podstatné... celý článek

Kdo má nejtučnější poplatky za expresní převod peněz

24. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Kdo má nejtučnější poplatky za expresní převod peněz

Za expresní převod peněz na účet do jiné banky naúčtuje LBBW Bank svým klientům 300 korun a Česká spořitelna dvě stovky. Poštovní spořitelna a Raiffeisenbank umí stejnou službu poskytnout... celý článek

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

14. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 24 komentářů

Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

Pro klienty, kteří nepotřebují bankovní pobočky, sestavila redakce Peníze.cz a server www.bankovnipoplatky.com žebříček nejlevnějších účtů pro elektronické bankovnictví. V průměru běžný... celý článek

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

12. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 61 komentářů

Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák České spořitelny

Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti... celý článek

Partners Financial Services