Jak v metru najít „svůj“ bankomat

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 26. 8. 2009 | 5 komentářů
Jak v metru najít „svůj“ bankomat
Pražský dopravní podnik spolu s několika bankami pro cestující vydal přehledného průvodce po bankomatech umístěných v metru a jeho okolí. Cestující tak už nebudou muset složitě hledat „svůj“ stroj na peníze.

Cestující v pražském metru, kteří potřebují vybrat peníze z bankomatu a nechtějí platit desítky korun za použití bankomatu jiné než vlastní banky, mají užitečného pomocníka. V jednotlivých stanicích si lze bezplatně vzít brožuru, v níž najdou přehledně umístění všech bankomatů v metru i v jeho nejbližším okolí. Tento projekt Průvodce, aneb co cestující, to informovaný bankovní klient, inicioval Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky.com, vybrané banky a Dopravní podnik hlavního města Prahy.

„Společným jmenovatelem různých neřestí v oblasti správy financí je nízká bankovní gramotnost a malá informovanost klientů. Jeden příklad za všechny – výběr z bankomatu vlastní banky stojí zpravidla do 5 korun, ale výběr z bankomatu cizí banky v průměru přes 25 korun,“ upozorňuje i Dopravní podnik hlavního města Prahy na první straně nového průvodce. Cestující by proto měli vědět, kde se nacházejí bankomaty jejich banky, případně jaké podmínky jim v této oblasti jejich banka nabízí, dodává Dopravní podnik.

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Dopravní podnik hlavního města Prahy proto na základě podnětu Patrika Nachera připravil ve spolupráci s generálním sponzorem, bankou Raiffeisenbank, a několika dalšími bankami specializovaného průvodce. Ten má klientům tuzemských bank usnadnit nejen hledání bankomatů, ale i bankovních poboček v okolí stanic pražského metra.

Stručná a přehledná knížečka obsahuje vždy barevně odlišený přehled stanic metra, tak jak jsou cestující zvyklí už z městského značení tras. Linie A je tedy v zelené, linie B ve žluté a nejstarší trasa metra C klasicky v červené. U jednotlivých stanic metra je v brožurce přehled bankomatů, které jsou k dispozici už přímo ve vestibulu stanice a těch, které jsou v nejbližším okolí. Většina uvedených bankomatů se vyskytuje do vzdálenosti 100 až 200 metrů od metra a jen výjimečně jsou podle průvodce některé až půl kilometru. V druhé polovině brožurky je další přehled stanic metra, který zahrnuje seznam dostupných bankovních poboček včetně přesné adresy.

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Autoři průvodce pro cestující pražským metrem nezapomněli ani na slovníček pojmů souvisejících s využíváním platebních kareta to jak debetních, tak i kreditních. V přehledu jsou i doporučení, jak nejlépe při placení kartoua využívání bankovního účtu ušetřit. Nechybí ani kontakty na centra pro blokace karet podle kartových společností a desatero bezpečnosti při výběru z bankomatu.

Jednoduchá idea provozovatele portálu bankovnipoplatky.com Patrika Nachera je nápaditá a přitom výhodná pro všechny zúčastněné. Pro cestující je zdarma na stojanechtéměř ve všech stanicích pražského metra. Partnerské banky si zase do brožurky mohly dát i vlastní přehledy a mapky sítě všech bankomatů dostupných v okolí stanic metra a reklamní upoutávky.

Anketa

Kolikrát měsíčně vybíráte z bankomatu cizích bank?

„Oslovil jsem více bank a nápad se líbil čtyřem (vedle hlavního sponzora Raiffeisenbank tak i mBank, GE Money Bank a LBBW Bank), které se pak finančně podílely na vzniku této příručky,“ popisuje Nacher. Projekt lze podle něj využít i v jiných větších městech jako je třeba Brno či Ostrava. „Princip je postaven na tom, že dopravní podnik materiál na svých místech jen distribuuje, nestojí ho to ani korunu,“ dodává Nacher.

Jaké zkušenosti máte s hledáním bankomatu Vy osobně?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co letáky bank o kreditkách raději neříkají

17. 8. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Co letáky bank o kreditkách raději neříkají

Banky na letácích propagujících kreditní karty básní o bezstarostném životu a výhodách, které používání kreditky přináší. O poplatcích či výši úroků ovšem mlčí. Nevysvětlují ani podstatné... celý článek

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

5. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

Ne každá kreditní karta se hodí jako finanční rezerva pro případ nouze. U některých karet si banky účtují poplatky, i když se nepoužívají. To finanční rezervu prodražuje.

Nové kreditky učí utrácet

2. 4. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Nové kreditky učí utrácet

Počet kreditních karet v peněženkách Čechů roste. Přes dva miliony je už aktivně využívají a banky jim stále nabízí nové. Výhody nových „kreditek“ ovšem stojí nejvíce na slevách z nákupů.... celý článek

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

16. 1. 2009 | Věra Tůmová | 15 komentářů

Češi stále u karet i účtů podceňují ochranu hesel a PIN

Poznamenat si PIN do blízkosti platební karty či do mobilního telefonu je krátkozraké a může dotyčného přijít draho. Mnoho Čechů to ale ještě pořád často dělá, upozorňuje finanční arbitr... celý článek

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

26. 6. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

Body, slevy, pojištění či služby navíc nebo i podpora charity, to vše může souviset s vaší kreditní kartou. Některé výhody „kreditek“ se mohou vyplatit, jiné mohou být naopak zanedbatelné... celý článek

Partners Financial Services