Banky půjčí na zateplení domu, dokud majitel nedostane státní dotaci

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 25. 8. 2009 | 1 komentář
Banky půjčí na zateplení domu, dokud majitel nedostane státní dotaci
Výměna starých oken za nové přijde u rodinných domů zhruba na 100 až 350 tisíc korun. Na tuto investici do zateplení nově přispívá stát z programu Zelená úsporám. Zvýhodněné úvěry na dobu, než přijde od státu dotace, poskytnou i banky.

Dosáhnout na dotaci z programu Zelená úsporám je nyní snadnější. Tisíce domácností mohou od 17. srpna získat státní příspěvek i na menší projekty. O dotaci se mohou ucházet například majitelé rodinných domů, kteří chtějí vyměnit pouze stará okna za nová. Tato investice přijde podle velikosti domku podle odborníků zhruba na 100 až 350 tisíc korun.

U malé rodinné vilky například s obytnou plochou 100 m² lze nyní získat od státu na výměnu oken příspěvek ve výši 65 tisíc nebo 85 tisíc korun (sazba 650 Kč/ m² při 20procentní úspoře roční měrné spotřeby tepla, sazba 850Kč/ m² při 30 procentní úspoře). Velký rodinný dům o obytné ploše 350 m² a více dosáhne na strop dotace a dostane na pokrytí nákladů na výměnu oken 227,5 tisíce při 20procentní úspoře energie nebo až 297,5 tisíce korun při 30procentní úspoře měrné roční potřeby tepla.

Banky zapojené do programu Zelená úsporám

  • Česká spořitelna
  • ČSOB /Hypoteční banka /Poštovní spořitelna
  • Komerční banka/Modrá pyramida 
  • LBBW Bank Cz
  • Unicredit Bank

Spočítejte si RPSN

Zateplit dům výměnou oken musí ale majitelé rodinných domů stihnout do 18 měsíců od získání dotačního příslibu a teprve pak jim banka zapojená do programu Zelená úsporám peníze vyplatí. Na výplatu státní dotace tak může žadatel čekat pár měsíců i 1,5 roku podle toho, jak rychle stihne projekt realizovat. Lidé, kterým chybí hotovost, si mohou na zateplení domu vypůjčit. Banky zapojené do projektu připravily speciální zvýhodněnou produktovou nabídku.

Půjčku 100 tisíc korun za zvýhodněných podmínek a sníženou úrokovou sazbu lze získat v České spořitelně, ČSOB, Poštovní spořitelně, Komerční bance a UniCredit Bank. LBBW Bank zatím speciální nabídku nemá, poskytne jen klasickou osobní půjčku. Úvěry se liší splatností. Nejdelší až desetiletou splatnost má ČSOB a Poštovní spořitelna, v České spořitelně lze splácet 100tisícový úvěr až sedm let, v Komerční bance (KB) šest let a UniCredit Bank a LBBW Bank poskytne půjčku nejvýše na čytři roky. Podle zvolené délky splatnosti se pak úrokové sazby pohybují v širokém rozpětí od 5,51 procent (KB) do 15,28 procent (LBBW Bank).

Úvěr prodraží poplatky. Poplatek za vyřízení sto tisícové půjčky si neúčtuje pouze KB, u ostatních bank činí zpravidla tisíc korun. Další poplatek si banky účtují za správu a vedení účtu. Nejdráž spravuje úvěrový účet Komerční banka, kde klient zaplatí 80 korun měsíčně. Nejlevněji, na 49 korun za měsíc, přijde úvěrový účet u České spořitelny. Ostatní banky si účtují za vedení úvěrového účtu 50 korun za měsíc.

O těchto dalších nákladech vypovídá sazba RPSN, která zahrnuje jak úroky, tak i všechny další poplatky. Tento údaj musejí banky klientovi sdělit předem, před uzavřením úvěrové smlouvy. Je to v podstatě procentní podíl z dlužné částky, který je klient povinen zaplatit bance za období jednoho roku. Vždy je ale nutné porovnávat RPSN u stejně vysoké půjčky a se stejnou délkou splatnosti. Například u stotisícového úvěru se splatností na sedm let dosáhne klient České spořitelny na RPSN 8,7 procenta a měsíčně bude splácet 1565 korun. U Poštovní spořitelny dosahuje při sedmileté splatnosti stotisícového úvěru RPSN 8,56 procent a měsíčně bude klient splácet 1 505 korun.

Při rozhodování, u kterého bankovního domu si půjčit, je dobré přihlížet i k tomu, zda banka umožňuje splatit úvěr předčasně a bez poplatků. Po vyplacení státní dotace je tak možné podstatnou část dluhu smazat bez jakékoliv sankce, což půjčení peněz zlevní. Předčasné splacení úvěru až do výše dotace nezpoplatňuje ČSOB. V Poštovní spořitelně, UniCredit Bank, KB a LBBW Bank lze bez sankce splatit úvěr jak z vyplacené dotace, ale i formou další mimořádné splátky. Česká spořitelna naopak jakoukoliv předčasnou splátku zpoplatňuje, účtuje si čytři procenta z výše mimořádné splátky, minimálně 500 korun a nejvýše 5 tisíc korun.

Vyřízení půjčky je vcelku rychlé, v České spořitelně půjčují prakticky na počkání, v Komerční bance a ČSOB do 24 hodin a v dalších bankách do dvou až čtyř pracovních dnů. Vždy se předkládá jeden až dva průkazy totožnosti a většinou také potvrzení o příjmech. V UniCredit Bank chtějí i doklad o úspěšném zaregistrování žádosti o dotaci.

Bez jakékoliv záruky poskytne stotisícový úvěr ČS, ČSOB, LBBW bank a KB. UniCredit Bank půjčuje opatrněji, klienti, jejichž historii banka nezná, musejí ručit biancosměnkou. Jednoho ručitele musí mít i klient, který si chce půjčit v Poštovní spořitelně, o úvěr spolu s ním ale mohou požádat až dva další spolužadatelé.

Za jakých podmínek půjčí banky 100 tisíc korun na výměnu oken

Česká spořitelna
ČSOB
Komerční banka
Poštovní spořitelna
LBBW BANK
UniCredit Bank
  • úvěrový produkt: Hotovostní úvěr
  • úroková sazba: od 8 %
  • možná splatnost: až 7 let
  • poplatky: 49 Kč měsíčně za vedení účtu a jednorázový poplatek za poskytnutí a posouzení žádosti o úvěr (vybírá si při podpisu úvěrové smlouvy) ve výši 0,8 % z požadované hodnoty úvěru, minimálně 400 Kč a nejvýše 7 tisíc Kč.
  • podmínky předčasného splacení: Jen za poplatek ve výši 4 % z výše minimální splátky, minimálně 500 Kč a nejvýše 5 tisíc Kč.
  • ručení: ne

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

Zelená úsporám

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Stát nově přispěje jen na výměnu oken v bytech a domcích

24. 8. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Stát nově přispěje jen na výměnu oken v bytech a domcích

Dosáhnout na státní dotaci z programu Zelená úsporám je od 17. srpna 2009 výrazně snadnější. Dotace až čtvrt milionu lze dostat už třeba na výměnu oken v rodinném domku, při výměně... celý článek

Složité podmínky dotací blokují miliardy korun pro rodiny

10. 7. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Složité podmínky dotací blokují miliardy korun pro rodiny

Banky jsou již připraveny vyplácet dotace na zateplování a ekologické vytápění. Kde chybí žadatelům hotovost, lze si vzít i výhodnější úvěry. O program Zelená úsporám je ovšem stále... celý článek

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

6. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

Letos stát vyčlenil na dotace na opravy panelových domů celkem 4,1 miliardy korun. Navíc bude vláda brzy jednat o změnách v poskytování dotací, které by ještě letos podporu na některé... celý článek

Partners Financial Services