Stát nově přispěje jen na výměnu oken v bytech a domcích

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 24. 8. 2009 | 2 komentáře
Stát nově přispěje jen na výměnu oken v bytech a domcích
Dosáhnout na státní dotaci z programu Zelená úsporám je od 17. srpna 2009 výrazně snadnější. Dotace až čtvrt milionu lze dostat už třeba na výměnu oken v rodinném domku, při výměně oken v bytě až 54 tisíc korun.

Cesta k dotaci na zateplování a zvyšování energetické účinnosti rodinných domů z programu Zelená úsporám je zase o něco jednodušší. O státní příspěvek už je možné požádat i na jen jeden druh zateplení. Ministerstvo životního prostředí si od tohoto opatření slibuje, že o dotaci konečně začnou žádat tisíce domácností.

U rodinných domků lze nově lze získat dotaci jen na jedno dílčí zateplení. Majitel se může rozhodnout například jen pro výměnu starých oken za nové nebo pouze pro zateplení fasády či střechy. U velkého rodinného domu s obytnou plochou přesahující 350 metrů čtverečních může rodina od státu nyní získat například až 297,5 tisíc korun, pokud se výměnou starých oken za nová sníží potřebná energie na vytápění o 30 procent (850 Kč/m² krát 350 m² = 297,5 tisíce Kč) . Dosáhne-li žadatel 20procentní úsporu tepla, dostane od státu až 227,5 tisíce korun (650 Kč/m² krát 350 = 227,5 tisíce Kč).

Anketa

Podáte si nyní žádost o dotaci?

Při celkovém zateplení rodinného domu lze získat dotaci podle dosažené úspory buď 1550 Kč/m² nebo 2200 Kč/m². Výše dotace je omezena maximální rozlohou podlahové plochy domu (350 metrů čtverečních). Žadatel, který provede více opatření, například rodinný domek celkově zateplí a pořídí si i nový kotel, získá navíc bonus 20 tisíc korun.

Dotacena výměnu kotle je nyní u rodinných domků odstupňována podle toho, jak účinný zdroj vytápění lidé zvolí. Nejvýše lze získat 95 tisíc korun, pokud majitel investuje do kotle na biomasu se samočinným dávkováním paliva. Na kotle s ručním dávkováním a na tepelná čerpadla vzduch-voda stát nyní přispěje například částkou 50 tisíc korun. Za instalaci solárního kolektoru pro ohřev vody může žadatel získat příspěvek ve výši 55 tisíc a jestliže bude kolektor sloužit i pro přitápění, dostane majitel domku od státu 80 tisíc korun.

Při výměně kotle nebo na dílčí zateplení rodinného domu může žadatel nově dostat také dalších 5 až 10 tisíc korun na zpracování projektové dokumentace a výpočet úspory tepla. Dotaci až ve výši 40 tisíc korun mohou získat na vypracování projektové dokumentace i bytové domy a lidé, kteří staví energeticky úsporný rodinný dům v pasivním standardu. Dotace na vypracování projektu jsou ale omezené, je na ně vyčleněno celkově 50 milionů korun a získá je odhadem 2 až 3 tisíce nejrychlejších žadatelů.

U bytových domů se dotace na zateplení poskytuje nejvýše na 120 metrů čtverečních na bytovou jednotku. Příspěvek je zde rovněž odstupňovaný podle toho, jakou úsporu energie se podaří investicí dosáhnout a pohybuje se v rozpětí 450 Kč/m² do 1500 Kč/m². Na výměnu oken, kdy se podaří snížit v bytě roční měrná spotřeba tepla o 20 procent, může třeba majitel velkého bytu o 120 metrech čtverečních získat příspěvek 54 tisíc korun (dotace 450 Kč/m² krát 120 m²= 54 tisíc Kč).

Jestliže majitelé bytových domů vymění neekologické vytápění za nové, pohybuje se dotace v rozpětí od 15 do 25 tisíc korun na bytovou jednotku podle zvolené účinnosti nového vytápění. Na solární kolektor pro ohřev teplé vody lze na jeden byt získat dotaci ve výši 25 tisíc korun a 35 tisíc korun v případě, že solární systém umožní byt i přitápět.

Na výstavbu nového energeticky úsporného rodinného domku se nyní poskytuje dotace 250 tisíc korun. Stejnou částku může nově získat i majitel na přestavbu stávajícího rodinného domku na energeticky pasivní dům.

V samotném mechanismu podávání žádostí se nic nemění. Nadále se žádosti podávají buď před samotnou realizací projektu nebo zpětně po jeho dokončení. Vždy ale musí jít o investici, kterou majitelé rodinných domů a bytů uskutečnili po 1. dubnu 2009, kdy byl program Zelená úsporám odstartován. Detailyo výši podpor u rodinných domků a bytových domů jsou zveřejněny na webové adrese programu Zelená úsporám.  Zde žadatelé najdou i stručný a přehledný návod, jak o dotaci požádat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

Zelená úsporám

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zelená úsporám: zatím jen šest žadatelů o dotaci

28. 5. 2009 | Eva Sovová | 17 komentářů

Zelená úsporám: zatím jen šest žadatelů o dotaci

O dotaci z programu Zelená úsporám požádalo dosud jen šest uchazečů. Do zateplování domů a koupě nového kotle se domácnosti zatím nejspíš nehrnou. Ministerstvo životního prostředí chce... celý článek

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

6. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 6 komentářů

Dotace na opravy paneláků jsou díky krizi štědřejší

Letos stát vyčlenil na dotace na opravy panelových domů celkem 4,1 miliardy korun. Navíc bude vláda brzy jednat o změnách v poskytování dotací, které by ještě letos podporu na některé... celý článek

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

17. 2. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

Snaha ušetřit na pojištění domácnosti za každou cenu se může vymstít. Stejně tak nechat si zastaralou pojistnou smlouvu či nepřečíst si pojistné podmínky. Zní to jako banální rady,... celý článek

Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt

31. 1. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Rekonstrukce paneláku za méně než 1 800 korun na byt

Komerční úvěry na opravy a celkovou revitalizaci chátrajících obytných domů jsou jedním z řešení, jak si nenechat spadnou panelák na hlavu. Platit za byt do fondu oprav zhruba 1 040... celý článek

Partners Financial Services