Chirurg bere na hodinu méně než průměrný vysokoškolák

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 13. 8. 2009 | 26 komentářů
Chirurg bere na hodinu méně než průměrný vysokoškolák
Lékaři si vydělávají v průměru měsíčně 45 781 korun hrubého. Jenže jen za cenu dlouhých přesčasů. Aby si vydělali tolik jako jiní vysokoškoláci, musí pracovat zhruba jedenapůlkrát déle.

Vloni pobírali lékaři měsíčně v průměru 45 781 korun hrubého. V soukromých zdravotnických zařízeních a nemocnicích jsou lékařské platy oproti nemocnicím, které zřizují kraje a obce, o zhruba dva tisíce korun nižší. Z těchto čísel by to mohlo vypadat, že čeští lékaři si žijí velmi dobře. Jenže to platí až do okamžiku, než se jejich výdělek přepočte na hodinovou mzdu. Relativně vysoký měsíční plat je totiž vykoupený desítkami hodin přesčasové práce.

Anketa

Kolik hodin týdně přetahujete v zaměstnání pracovní dobu?

„Průměrný hodinový úvazek lékaře je 160 hodin, k tomu odpracuje dalších 80 i více hodin přesčas. Své výdělky dosahují lékaři v nemocnicích za 1,5 až 1,7 úvazku,“ přibližuje Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Svazu českých lékařů „Pokud je na oddělení nedostatek specialistů, musí lékař české nemocnice odpracovat 120 až 130 hodin přesčas, tedy téměř 16 pracovních dnů v měsíci navíc. Příjmy z přesčasové práce činí někdy až 50 procent hrubého příjmu lékaře,“ doplňuje místopředseda LOK Lukáš Velev. „Hodinová mzda lékařů, kteří jsou nuceni pracovat přesčas, se pohybuje na úrovni středoškoláka. Lékař přitom musí absolvovat jednu z nejtěžších škol a celoživotně se dále vzdělávat,“ poznamenává Engel.

V některých nemocnicích, v nichž je nedostatek specialistů, lékaři v práci stráví měsíčně 240 i 280 hodin. Při průměrném výdělku ve výši 45 781 korun hrubého měsíčně tak za hodinu práce dostávají v rozmezí od 164 korun do 190 korun. Jejich hodinový příjem je tak zhruba na úrovni středoškolsky vzdělaného zaměstnance:

  • 45 781 Kč děleno 240 hodinami práce=190,70 Kč/hod.
  • 45 781 Kč děleno 280 hodinami práce=163,50 Kč/hod.

Přesčasová práce je vážným problémem českého zdravotnictví, LOK na to upozorňuje již několik let. Měsíční platy lékařů sice rostou, často ale na vrub jejich přetíženosti. Nedostatek kvalifikovaných specialistů se řeší v nemocnicích přesčasy a dalšími úvazky lékařů. „Mzda lékařů by neměla být navyšována na úkor přesčasové práce,“ říká předseda LOK Martin Engel.

Oficiální údaje, které zveřejňuje Informační systém o průměrných výdělcích (ISPV), ale uvádějí, že v exponovaných lékařských oborech jako jsou chirurgové, anesteziologové či revizní lékaři, pracují tito specialisté v průměru 181 hodin měsíčně. Na hodinu si vydělají zhruba 238 korun, což je o 46 korun méně než je celorepublikový průměr vysokoškolsky vzdělaného zaměstnance (284 Kč/hod.). V porovnání například s generálním ředitelem velké firmy (938 Kč/hod.) pobírá chirurg na hodinu čtyřikrát méně a dvojnásobně méně než vydělává třeba ekonomický ředitel (471 Kč/hod.). Ve srovnání například s letci, kteří mají na hodinu 1343 korun a odpracují měsíčně 159 hodin, je hodinový výdělek chirurga či anesteziologa dokonce 5,6krát nižší.

Hodinové výdělky podle vzdělání ve firmách (za 1. čtvrtletí 2009)

VzděláníPrůměr v Kč/hod.Struktura zaměstnanosti v procentech
Základní a nedokončené94,288
Střední bez maturity110,9642,9
Střední s maturitou152,6332,9
Vyšší odborné a bakalářské177,592,1
Vysokoškolské283,9911,8
Neuvedeno125,92,3
Celkem145,38100
zdroj: ISPV

V Česku si zaměstnaní lidé vydělávali v 1. čtvrtletí letošního roku v průměru 145 korun na hodinu. Hodinové výdělky se v zásadě liší s dosaženým stupněm vzdělání. Podle ISPV pobírají zaměstnanci se základním a nedokončeným vzděláním na hodinu nejméně, v průměru 94 korun. U středoškolsky vzdělaných lidí, kterých je co do počtu nejvíce a tvoří téměř 75 procent pracující populace, se hodinové platy pohybují kolem 110 až 152 korun.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 8. 2009 15:41, Pobavený čtenář

Chcete-li dokonale oblnout čtenáře používejte průměr bez další informací, pokud chcete poskytnou seriózní údaje používejte medián (ale to bohužel většina novinářů neví co to je :o). Takže hurá paní Sovová do dalších článků ve stylu bulváru.
Proč někdo nenapíše za jaké peníze žijí lidé v dělnických povoláních a jak s touto částkou musí vyžít, nebo je snad většina národa povoláním lékař?

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2009 16:05, Bonifác

Byl jsi někdy u doktora nebo přímo v nemocnici? Zodpovědnost by sice měli mít, ale málokdo z nich se jí příliš zatěžuje. Když k něčemu dojde, vždycky u nich ruka ruku myje a vrána vráně oči nevyklove. Za ty prachy bych klidně na pracovišti spal, pokud tě to zajímá. Já si musím své peníze vydělat prací a dokonce bez ohledu na odpracované hodiny, jen s ohledem na výsledek a ne spaním. Realita zdravotnictví a reklamní řeči do novin a televize jsou něco zcela jiného.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

práce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Média: Pacientům ukážeme, kolik stojí zdravotní péče

14. 5. 2009 | Eva Sovová | 26 komentářů

Média: Pacientům ukážeme, kolik stojí zdravotní péče

Od března funguje v Česku nová zdravotní pojišťovna. Do roka musí mít 50 tisíc klientů, jinak přijde o licenci. Láká je na preventivní programy a lepší komunikaci o nákladech na zdravotní... celý článek

VZP: Pojišťovny tu nejsou kvůli lékařům, klíčový je občan

10. 4. 2009 | Eva Sovová | 8 komentářů

VZP: Pojišťovny tu nejsou kvůli lékařům, klíčový je občan

Všeobecná zdravotní pojišťovna testuje ve čtyřech krajích již čtvrt roku nový program péče o pacienty nazvaný Akord. Ten šetří jejich čas a má napravit i deformované odměňování lékařů,... celý článek

Zdravotní pojišťovny už osekávají bonusy pro klienty

18. 3. 2009 | Eva Sovová | 3 komentáře

Zdravotní pojišťovny už osekávají bonusy pro klienty

Zdravotní pojišťovny omezí lákavé preventivní programy a přesunou část rezerv na péči o pacienty. Stát začne za státní pojištěnce platit pojišťovnám měsíčně o 50 korun víc. Protikrizová... celý článek

Z čeho žijí praktičtí lékaři

10. 6. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Z čeho žijí praktičtí lékaři

Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které... celý článek

Partners Financial Services