Nejbohatší ženy světa: 7 knih a 6 filmů za miliardu dolarů

Věra Tůmová | rubrika: Seriál | 6. 8. 2009
Nejbohatší ženy světa: 7 knih a 6 filmů za miliardu dolarů
Světu boháčů dominují sice muži, ale magazín Forbes dokázal vloni napočítat i 99 miliardářek. Jen malá část z nich se ale ke jmění dopracovala vysloveně vlastním úsilím. Tak jako autorka knih o Harry Potterovi, Joanne K.Rowlingová.

Stačil jeden telefonát a její život se navždy změnil. Z nemajetné rozvedené matky samoživitelky na sociálních dávkách se do pěti let stala slavnou britskou spisovatelkou. Nyní, po sedmnácti letech, dokonce možná i nejslavnější světovou autorkou současnosti. V srpnu roku 1996 Joanne K. Rowlingové konečně zavolal literární agent, aby jí oznámil, že nakladatelství Bloomsbury se rozhodlo vydat její první knihu. Na tuto zprávu čekala nekonečných dvanáct měsíců od dopsání poslední kapitoly. První agent, kterému ukázku z knihy poslala, se ani neobtěžoval požádat ji o zbytek. Celou tu dobu doufala, že někdy přijde okamžik, kdy se psaním uživí. Zatím si na život vydělávala jako učitelka.

Závěrečnou kapitolu knihy Harry Potter a kámen mudrců dopsala až šest let poté, co Rowlingové poprvé vytanul na mysli obraz rozčepýřeného brýlatého kluka s čarodějnickými schopnostmi. Mnohokráte během psaní musela přestat a mnohokráte prý knihu i zatracovala, aby se k práci na příběhu o čarodějnickém učni mohla zase s radostí vrátit. Mezitím ji potkalo pár zásadních životních karambolů, díky nimž potom pracovala na knize o to houževnatěji. Kritizovali ji rodiče, zemřela jí matka, měla za sebou neúspěšné manželství s Portugalcem a po návratu zpět na ostrovy byla s malou dcerou Jessicou i nějakou dobu nezaměstnaná.

Nápad s Harrym a jeho světem se jí v hlavě zrodil, když v roce 1990 cestovala z Manchesteru zpět na londýnské nádraží King´s Cross, kde se před lety seznámili rodiče Rowlingové a odkud Harry Potter v knize odjíždí do čarodějnického světa. Vlak měl čtyři hodiny zpoždění a budoucí slavná spisovatelka u sebe neměla nic na psaní. Bylo jí trapné požádat někoho o psací potřeby a tak si příběh sumírovala jen v hlavě. To jí prý ostatně pomohlo si detaily promyslet mnohem více, než kdyby vše začala okamžitě psát, uvádí často v publikovaných rozhovorech autorka. Psát prý začala ještě týž večer a pokračovala i po přestěhování do Manchesteru. Různých literárních útvarů do té doby napsala od dětství sice bezpočet, nikdy jí ale žádný literární motiv tak silně nechytl. Psala ve všech volných chvílích. Velká neplánovaná přestávka se objevila až v závěru roku 1990, kdy jí den před Silvestrem zemřela matka.

Kde se vzal Potter?

Jako malé si například se sestrou hrávaly s dětmi ze sousedství komplikované a dlouhé hry podle Joannina scénáře. V době, kdy začala potterovská mánie, se v tisku opakovaně také tvrdilo, že už tehdy to byly hry na čaroděje a kouzelníky, ale Rowlingová to na svých oficiálních webových stránkách vyvrací. To, že si ovšem nejvíce hrávaly s bratrem a sestrou Potterových, nepopírá a naopak přiznává, že se jí jejich jméno už tenkrát líbilo mnohem více než její vlastní příjmení.

Zdroj: Bloomsbury

Pobyt v Portugalsku, kde učila angličtinu, ji pak měl přinést klid a čas na dokončení rozepsaného příběhu. Rowlingová také sama přiznává, že do psaní se jí zde výrazně promítly i pocity související se smrtí matky, zvláště v částech, kdy Harry vzpomíná na své zemřelé rodiče. Návrat do Británie s malou dcerou a polovinou kufru příběhů o Harrym pro ni znamenal jen vstup do další obtížné životní etapy.

Poměrně nepříznivá situace rozvedené matky na sociálních dávkách ale Rowlingovou přivedla k urychlenému dokončení prvního dílu Potterovského příběhu. Chtěla začít učit ve škole francouzštinu a obávala se, že při takové práci by už knihu nikdy nedokončila. Jakmile se jí to podařilo, poslala první tři kapitoly v plastikových deskách literárnímu agentovi. Ten je ovšem poslal obratem zpět, a to snad ještě týž den, kdy je obdržel. Rowlingová proto poslala ukázku dalšímu agentovi.

Ten si kapitoly o čarodějnickém učni nejen přečetl, ale vyžádal si k posouzení rovnou celou knihu. Zaujala ho natolik, že ji vydržel neúnavně nabízet všem možným nakladatelstvím celý další rok. Nabídku na vydání získal až teprve v srpnu před třinácti lety. Šťastnou volbu i pro sebe tehdy učinilo poměrně mladé nakladatelství Bloomsbury. V obavě z nízkého prodeje knihy si ovšem vymínili, aby křestní jméno autorky bylo uvedené jen v iniciálách tak, aby nebylo zřejmé, že knihu psala žena (jen z příjmení to v angličtině nelze poznat). Tehdy Joanne přidala ke jménu Kathleen podle své babičky. První vydání knihy se objevilo v červnu roku 1997 a během nadcházejících dvou let přineslo autorce řadu literárních ocenění. Druhý díl vyšel v roce 1998.

Ani s nabídkou od Bloomsbury by se ovšem Rowlingová nemohla živit pouze psaním. Klid na práci na dalších knihách získala nejprve díky grantu Skotského uměleckého výboru (Scottish Arts Council), a hlavně když práva na vydání knihy koupil americký vydavatel a pro zfilmování se rozhodlo studio Warner Bros. Prodej filmových práv k prvním dvěma dílům Harryho Pottera vynesl Rowlingové sedmimístnou sumu. Splnil se jí tak celoživotní sen – živit se psaním jako spisovatelka. Za sedmnáct let vydala postupně sedm dílů Harryho Pottera a tři doplňkové knihy, z nichž dvě pod pseudonymem. Práci na dalších dílech série zbrzdily koncem devadesátých let soudní spory Rowlingové s Nancy Stouferrovou, která spisovatelku obvinila z plagiátorství. Soud v roce 2004 ovšem žalobu zamítl.

Za celkovým úspěchem britské spisovatelky stojí podle jejího českého překladatele Pavla Medka kvalita a krása jazyka. „Je rozená vypravěčka, její jazyk je velice přirozený, plynulý, hezky se to čte. Řekl bych, že marketing se na tom podílel až druhotně, když první díly se prosadily samy svou kvalitou," uvedl Pavel Medek v loňském rozhovoru pro ČT24.

Nepochybně se však na fenomenálním úspěchu podílel i způsob, jakým Rowlingová čtenáře napínala ohledně dalšího osudu postav a jak knihy uváděla na trh. Před dalším vydáním nového dílu knihy fanoušci po celém světě dokázali stát nekonečné fronty na nové pokračování. Detaily příběhu si autorka hlídala dokonce natolik, že pokud se někde objevily dříve než v den oficiálního vydání knihy, posílala žaloby. O sto milionů amerických dolarů se tak například soudila s New York Daily News, kde část pátého dílu vyšla před oficiálním uvedením, a to navzdory tomu, že redaktor novin knihu koupil od prodavače knihkupectví.

Joanne Rowlingová vydělala psaním miliony amerických dolarů především díky tomu, že její fantazijní příběhy nadchly miliony lidí na celém světě. Její knižní potterovské série se údajně prodalo přes půl miliardy kopií. Už tak veliké jmění se mnohokrát znásobilo, když byly podle knih o Harry Potterovi natočené i filmy, jak podotýká Dennis Neil, hlavní editor časopisu Forbes. Na základě knih Rowlingové byly dosud natočeno šest filmů. Od třetího dílu se na přípravě filmů podílí i sama Rowlingová. Stála za změnou režiséra, výrazně ovlivňuje i volbu herců a celé filmové zpracování.

Znáte i vy nějakou úspěšnou ženu, jejíž příběh stojí za přečtení? Podělte se o svůj tip či její příběh s ostatními čtenáři.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejbohatší ženy světa: Moderátorka, která hýbe světem

13. 7. 2009 | Věra Tůmová

Nejbohatší ženy světa: Moderátorka, která hýbe světem

Ačkoli světu boháčů dominují muži, magazín Forbes dokázal vloni napočítat i 99 miliardářek. Zhruba jen desítka z nich se ale ke svému jmění dopracovala vlastním úsilím. Přinášíme nyní... celý článek

Ženám škodí recese jinak než mužům

13. 5. 2009 | Alexandra Jachanová Doleželová | 1 komentář

Ženám škodí recese jinak než mužům

Nynější recese dopadá na ženy hned z několika úhlů. Firmy ruší programy, které ženám mají pomoci sladit kariéru a rodinný život. Oproti mužům však mají jednu „výhodu“. Jsou ochotné... celý článek

Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.

11. 5. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Žena a investorka? Asi bude nějaká divná, říkají muži.

Ženy většinou investují s větším rozmyslem než muži a dávají přednost jistotě před vyšším výnosem. Liší se i v dalších ohledech svého investičního chování. Nejen v zahraničí, ale už... celý článek

Návod pro investorky jako Sex ve městě

5. 8. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Návod pro investorky jako Sex ve městě

Mnoho dnešních žen se vůbec nedokáže orientovat ve světě financí. Jsou často při rozhodování závislé nejen na manželovi. Když se pak ocitnou samotné, nedokáží se o sebe a své finance... celý článek

Jaké jsou ženy investorky

1. 4. 2008 | Lucie Tóthová | 6 komentářů

Jaké jsou ženy investorky

Když se řekne investorka, jen málokdo si dokáže představit, jaká taková žena je a jak investuje. Podle některých studií tak činí sama a konzervativně, ale s vyšším výnosem než muži.... celý článek

Partners Financial Services