Půjde o vyšší přídavky na děti žádat zpětně? Nikdo neví

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 28. 7. 2009
Půjde o vyšší přídavky na děti žádat zpětně? Nikdo neví
Kvůli nedávnému prezidentově vetu "protikrizového balíčku" se zatím nezvýší přídavky na děti.

Vyšší sociální podporu měly rodiny původně dostat už za červenec. Zároveň nedojde k mírnému rozšíření počtu rodin, které mají na přídavkynárok. Jisté zatím není ani zvýšení daňové slevy na dítě. Podle vetovaného zákona se přídavky na děti měly od července zvýšit o 50 korun měsíčně. Pro děti do šesti let tedy měly vzrůst na 550 korun, pro děti od 6 do 15 let na 660 korun a pro děti do 26 let na 750 korun.

Zároveň se měla zvýšit hranice příjmů pro nárok na tuto sociální dávku. Zatímco nyní dostávají rodičovský příspěvek rodiny s maximálně 2,4násobkem životního minima, od července se měla hranice mírně zvýšit na 2,5násobek. Zvýšení částky i limitu příjmů mělo být jen dočasné - do konce roku 2010.

Spočítejte si, co poslanci schválili a prezident nepodepsal

Po třech měsících nárok propadne

Poslanci mají o vetovaném zákoně znovu rozhodovat na nejbližší řádné schůzi sněmovny. Ta však začíná až 8. září, sociální demokraté proto pravděpodobně svolají mimořádnou schůzi už na srpen (schůzi svolává předseda sněmovny, nyní tedy zástupce ČSSD). K přehlasování veta je pak potřeba souhlasu nadpoloviční většiny celé sněmovny, tedy 101 poslanců.

Jestliže poslanci přehlasují prezidentovo veto a zákon schválí, nastane právě v oblasti přídavků na děti zajímavá situace. Jak vyplynulo z ankety Aktuálně.cz mezi navrhovateli z řad ČSSD i mezi úředníky ministerstva práce a sociálních věcí, zatím o ní prakticky nikdo netuší.

Část vetovaného zákona, týkající se zvýšení přídavků na děti, je totiž poměrně netypická výslovným určením období, od kdy se mají dávky snížit. Stanoví, že dávky se zvyšují od 1. července (počínaje dávkami za červenec), stejně jako se zvyšuje hranice příjmů pro jejich přiznání. Na rozdíl od většiny zbývajících ustanovení protikrizového balíčku tedy není účinnost změn určena ve stylu "první den kalendářního měsíce následujícího po vyhlášení zákona ve Sbírce zákonů", ale je dána napevno.

Poslanci přitom mohou vetovaný zákon přijmout jen v podobě, v jaké jej přijali původně - nemůžou v něm tedy dělat změny. Zvláště když zmíněné určení termínu (od 1. července) není uvedeno mezi závěrečnými či přechodnými ustanoveními zákona, ale přímo v jeho "těle".

Z odpovědi ministerstva práce a sociálních věcí vyplynulo, že úředníci si možné komplikace zatím neuvědomují. Mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová nicméně později doplnila, že "nárok na výplatu dávek státní sociální podpory zaniká uplynutím tří měsíců ode dne, za který dávky náleží".

Pokud by tedy poslanci zákon opakovaně schválili a začal být účinný od září nebo října, mohli by lidé žádat o výplatu vyšších dávek zpětně - ve znění zákona by totiž zůstal původní 1. červenec. Pravděpodobně by se ale o ně museli sami aktivně přihlásit, úřad by jim doplatek za červenec až září neposlal automaticky.

Vyšší slevy na daně? Času dost

Součástí vetovaného zákona je také zvýšení slevy na dítě u daně z příjmů fyzických osob. Ta měla jít uplatnit zpětně při podání daňového přiznání za rok 2009. Pokud by tedy poslanci schválili protikrizový balíček v září, lidé by oproti původnímu plánu o nic nepřišli, protože zvýšenou slevu za rok 2009 můžou stejně uplatnit až na konci března 2010.

Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/rodina/clanek.phtml?id=642654

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

přídavky na dítě

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek

7. 5. 2009 | Ludmila Řezníčková | 51 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Rodičovský příspěvek

Narození dítěte slušně provětrá peněženku. Druhá rána pro rodinný rozpočet přijde po skončení mateřské dovolené. Stát proto rodičům finančně pomáhá rodičovským příspěvkem. O něm je... celý článek

Partners Financial Services