Jak si podnikatelka může zajistit nejvyšší mateřskou

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 1. 7. 2009 | 17 komentářů
Jak si podnikatelka může zajistit nejvyšší mateřskou
Podnikatelky, které plánují dítě, by měly na nemocenské pojištění platit alespoň 450 korun měsíčně. Pojistné lze před nástupem na mateřskou i razantně zvýšit nebo doplatit a dosáhnout tak na nejvyšší mateřskou ve výši okolo 29 tisíc korun měsíčně.

Podnikatelky a ženy ve svobodných profesích jako jsou novinářky na volné noze, advokátky, lékařky nebo herečky, které plánují založení rodiny, by si měli začít včas platit dobrovolné nemocenské pojištění. Jinak nebudou mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jejíž maximální výše dosahuje zhruba 29 tisíc korun měsíčně.

Co by měly podnikatelky vědět při plánování mateřství

  • Peněžitá pomoc v mateřství (PPM), tzv. mateřská, se vyplácí po dobu 28 týdnů při porodu jednoho dítěte a 37 týdnů při porodu dvou a více dětí.
  • Nárok na PPM má žena (OSVČ), pokud její účast na nemocenském pojištění trvala v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství alespoň po dobu 270 kalendářních dnů. Zároveň musí být účastna pojištění jako OSVČ po dobu alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku podpůrčí doby.
  • Pokud žena vykonává samostatnou výdělečnou činnost, může začít čerpat mateřskou nejdříve 8 týdnů před očekávaným termínem porodu. Potvrzení jí vystaví gynekolog, který na formuláři vyplní pravděpodobný den porodu.
  • Podpůrčí doba u PPM začíná nástupem na PPM dnem, který si pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu. Pokud si pojištěnka tento den neurčí, začíná podpůrčí doba od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu.
    Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

Pro přiznání mateřských dávek je potřeba splnit dvě základní podmínky. „V posledních dvou letech před nástupem na mateřskou musí být nemocensky pojištěné alespoň po dobu 270 dnů a zároveň v posledním roce alespoň 180 dnů,“ upozorňuje Alena Fraňková z České správy sociálního zabezpečení.

Jestliže porodí dítě podnikatelka, která neplatí nemocenské pojištění, nebo nesplňuje základní podmínky pro vznik nároku, mateřskou nedostane. Od státu jí ale bude náležet státní sociální podpora v podobě rodičovského příspěvku.

„Letos se na nemocenské pojištění, ze kterého vzniká nárok jednak na mateřskou a v případě onemocnění také na nemocenské dávky, platí v případě osob samostatně výdělečně činných nejméně 56 korun měsíčně. Horní hranice pro odvod omezená není a záleží na podnikatelce, kolik si chce platit,“ říká Alena Fraňková. Žena, která si zvolí příliš nízké pojistné, musí počítat s tím, že se bude pobírat jen nízkou peněžitou pomoc v mateřství a při narození dítěte pocítí značný propad příjmů. ( Spočítejte si, co udělá s rodinnými příjmy narození dítěte)

„Pokud by si podnikatelka platila po celý letošní rok například jen nejnižší nemocenské, tedy 56 korun měsíčně, a nastoupila na mateřskou v lednu 2010, rozhodným obdobím pro výpočet peněžité pomoci v mateřství pro ni bude leden 2009 až prosinec 2009. Při nástupu na mateřskou při porodu jednoho dítěte by pobírala denní dávku ve výši 93 korun. Za celou dobu na mateřské by tak dostala celkem 18 228 korun (28 týdnů=196 dnů krát 93 korun denní dávka=18 228 korun),“ vypočítává Fraňková.

Podle doporučení sociální správy je optimální platit na nemocenské pojištění zhruba 450 korun měsíčně. To ženě zajistí vcelku slušnou mateřskou ve výši 20 tisíc korun měsíčně a v případě rizikového těhotenství a dlouhodobé pracovní neschopnosti i slušné nemocenské dávky před porodem. ( Spočítejte si optimální nemocenské pojistné pro OSVČ)

V průběhu zjištěného těhotenství ještě před nástupem na mateřskou je přitom možnost si odvod razantně zvýšit nebo v minulosti nízké odvody jednorázově doplatit. Tím lze dosáhnout případně i na nejvyšší možnou mateřskou.

Peněžitá pomoc v mateřství se počítá ze zaplaceného pojistného na nemocenské pojištění v tzv. rozhodném období. Tím je vždy dvanáct kalendářních měsíců před nástupem na mateřskou. „Jestliže žena chce dosáhnout na nejvyšší dávku, měla by na nemocenské pojištění odvést zhruba 12 300 korun (1022 krát 12 měsíců),“ říká Alena Fraňková. Při narození jednoho dítěte pak bude pobírat měsíčně 28 890 až 29 853 korun v závislosti na počtu dnů v měsíci. V průběhu 28týdenní mateřské dovolené tak dostane celkem 188 748 korun (28 týdnu=196 dnů krát 963 korun denní dávka=188 748 korun).

„Nástup na mateřskou dovolenou si podnikatelka určuje sama, nejdříve může začít čerpat mateřskou osm týdnů před očekávaným termínem porodu. Pokud si pojištěnka tento den neurčí, začíná podpůrčí doba od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu,“ upozorňuje Fraňková.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2009 20:47, cc

Když si nic neplatíte, tak nemůžete nic dostat.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

mateřská

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidí na nemocenské ubývá, stát šetří miliardy

26. 5. 2009 | Eva Sovová | 24 komentářů

Lidí na nemocenské ubývá, stát šetří miliardy

Nemocnost v Česku klesá, ubývá simulantů. Češi vloni prostonali 88 milionů pracovních dnů, to je o 13 milionů méně než v roce 2007. Na nemocenských dávkách stát meziročně ušetřil 3,1... celý článek

Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská

27. 2. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská

Nemocensky se v Česku pojišťuje u státu jen čtvrtina drobných podnikatelů. Tvrzení řady živnostníků, že se státní nemocenské pojištění nevyplácí, je mylné. Komerční pojistka denních... celý článek

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

18. 12. 2008 | Eva Sovová | 24 komentářů

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

Ženy s vyššími příjmy, které nastoupí na mateřskou příští rok, budou pobírat mnohem vyšší podporu v mateřství, než nynější matky. Spočítejte si, co vás v roce 2009 čeká.

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Partners Financial Services