Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 30. 6. 2009
Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu
I nic může být signálem, pokud toto nic leží mezi dvěma sloupky, které jsou částí sloupcového grafu. Ten je hlavně používán k takzvané gapové analýze, i když ho lze použít i v kombinaci s dalšími nástroji technické analýzy.

Vyzkoušejte nové grafy na akcie.penize.cz

Nové grafy technické analýzy na Peníze.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.


Nové grafy s technickou analýzou, svíčkovými a sloupcovými grafy můžete vyzkoušet na stránkách jednotlivých akcií na akcie.penize.cz. Například u akcie ČEZ.
 

Svíčkový graf na akcie.penize.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Klasický čárový graf je tím nejzákladnějším nástrojem, podle kterého si investoři dělají představu o tom, jak se v minulosti vyvíjela cena. Jeho hlavní přednost je přehlednost, dají se v něm dobře pozorovat různé formace a kreslit trendové čáry. Nicméně tím, že tento graf se skládá pouze za zavíracích cen, které spojuje, ochuzuje se o další tři údaje, které někteří techničtí analytici pokládají za důležité. Ti používají sloupcový (nebo také sloupkový) graf, který kromě zavíracích cen obsahuje ještě další tři ceny – otevírací, minimální a maximální cenu za daný časový úsek (obvykle den).

Rozpětí mezi minimální a maximální cenou představuje výšku sloupečku. V našich grafech na akcie.penize.cz zobrazujeme sloupečky v denní periodě, ale možné je sestavovat je s kratší i delší periodou. Otevírací cenu na sloupečku zobrazuje zobáček, který míří vlevo. Druhý zobáček, ukazující na opačnou stranu, představuje zavírací cenu. „Někteří analytici upřednostňují sloupkový graf v případě, kdy se pokoušejí o aplikaci trendové analýzy či standardizovaných formací, i když ne všechny formace jsou v grafu tohoto typu pozorovatelné,“ píše Jitka Veselá v knize Investování na kapitálových trzích a poukazuje na to, že tento typ grafů je nenahraditelný hlavně při takzvané gapové analýze.

Gap neboli mezera vzniká, pokud je nejvyšší cena dne níže než minimální cena příští den (jak ilustruje obrázek), případně naopak. Techničtí analyticirozlišují několik typů mezer a sledují také to, kdy jsou „vyplněny“, tedy kdy nezaplněné místo v grafu v nějakém dalším obchodním dnu vyplní nový sloupeček.

Hledaným typem mezer jsou odtržené mezery (breakaway gap), které signalizují nástup nového trendu. Vznikají jako náhlý vzestup či pokles poté, co se nějakou dobu cena finančního instrumentu v podstatě neměnila, nebo se jí nedařilo prolomit určitou hranici. „Je důležité, aby byla mezera doprovázena vysokým objemem obchodů,“ tvrdí Martin Pring v knize Technical analyses explained. V takovém případě je pravděpodobné, že se jedná o nový trend. „Odtržené mezery se při rostoucím trendu často používají jako hladina podpory (ceně se nechce pod tuto hladinu klesnout a „odráží“ se od ní, pozn. red.) a naopak při klesajících trzích jako hranice odporu,“ píše Ludvík Turek v Semináři technické analýzy a dodává, že pokud se tak cena chová, je to další signál, že se jedná o nový trend.

V trendech se objevují pokračující či pádivé mezery (continuation, runaway gap), které jsou podobné odtrženým mezerám, i když objem obchodů již mnohdy není tak výrazný. „Tento typ mezery se často objevuje v polovině trvání trendu,“ tvrdí Pring a dále píše, že proto se jim také někdy říká měřící mezery (measuring gaps). Tento typ mezery a odtržená mezera zůstávají často dlouho nezaplněny.

Ovšem pádivých mezer může být v trendu i více. Jedna z nich potom již pravděpodobně nebude pádivá, ale bude to takzvaná mezera z vyčerpání (exhaustion gap), která se naopak objevuje na konci trendu. Není samozřejmě jednoznačné, jak určit, jestli se jedná o další pádivou mezeru, nebo jestli už přichází změna trendu. Martin Pring píše, že mezera z vyčerpáníje obvykle charakterizována nezvyklou mohutností obchodování ve srovnání s tím, jak se změnila cena. I když maximální denní hodnota může být relativně vysoko, otevírací a zavírací cena se od sebe příliš neliší. Dalším signálem může být, pokud další dny mezeru nezaplní, ale cena se nepohne příliš vzhůru. Tomu říkají techničtí analytici ostrovní obrat.

Častým typem mezer je běžná mezera, která vzniká, pokud o trhy nemají investoři dostatek zájmu. Brzy po výskytu se zpravidla zaplní.

Stejně jako ostatní nástroje technické analýzy ani mezery neposkytují jistou předpověď příštího vývoje. Stejně tak je nutné vzít v úvahu, že pokud jeden investor čte jistý signál jako vzestupný trend, může tentýž signál číst stejně tisíce dalších obchodníků. Vzestup tak může být způsoben například tím, že hodně penězreaguje na stejný signál.

Máte nějaké zkušenosti s tímto typem grafu? Podělte se ně.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

25. 6. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

Určit správnou cenu společnosti k určitému okamžiku v budoucnosti je těžké. Technická analýza proto hledí jen minimálně dopředu a snaží se odhadnout trend, který utvářejí svým jednáním... celý článek

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

22. 6. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

Peněžní fondy investují velkou část prostředků do dluhopisů, jejichž cena se vyvíjí od úrokových sazeb. Proto jsou tyto fondy citlivé na jejich pohyb. Ukazatele, které měří nejen tuto... celý článek

Do konce roku 2010 může recese stát banky 50 miliard

15. 6. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Do konce roku 2010 může recese stát banky 50 miliard

České banky se nespálily na pádu finančních trhů, ale ubránit se zhoršené platební schopnosti lidí v hospodářství postiženém recesí nedokážou. Opravné položky, kterými se připravují... celý článek

Emoce často kazí obchody. Změnit se nedají.

1. 6. 2009 | Petr Čermák

Emoce často kazí obchody. Změnit se nedají.

Zisk a ztrátu neurčuje jenom to, kdy člověk nakoupí, ale také to, kdy prodá. Investiční úsudky ale nejsou vždy výsledkem racionálních rozhodnutí, ale mnohdy se do nich promítají i podvědomé... celý článek

Partners Financial Services