Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 25. 6. 2009 | 2 komentáře
Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných
Určit správnou cenu společnosti k určitému okamžiku v budoucnosti je těžké. Technická analýza proto hledí jen minimálně dopředu a snaží se odhadnout trend, který utvářejí svým jednáním sami lidé. Teď si něco z ní můžete vyzkoušet na našich nových grafech na akcie.penize.cz.

Vyzkoušejte nové grafy na akcie.penize.cz

Nové grafy technické analýzy na Peníze.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.


Nové grafy s technickou analýzou, svíčkovými a sloupcovými grafy můžete vyzkoušet na stránkách jednotlivých akcií na akcie.penize.cz. Například u akcie ČEZ.
 

Svíčkový graf na akcie.penize.cz

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

V lednu 1966 se průměrná hodnota amerického indexu Dow Jones Industrial Averagepohybovala kolem 985 bodů. Okolo té samé hodnoty se pohybovala i v roce 1982, o více jak 16 let později. Přitom nad 1000 bodů se mezitím index dostal jenom pětkrát a na velmi krátkou dobu. Strategie „kup a drž“ v tomto období nepřinesla prakticky žádné kapitálové zhodnocení finančních prostředků. Trh však vykazoval velké výkyvy, tedy pohyboval se většinou v silném trendu. Proto bylo toto období časem nakloněným pro takzvanou technickou analýzu.

Aby mohla být technická analýza úspěšná, potřebuje trend. Pokud se ceny příliš nemění a trh jde „do strany“, technická analýza přináší množství špatných signálů, které buď nejsou vůbec ziskové, nebo malý zisk nepokryje transakční náklady, které jsou s nákupem a prodejem akcií, či jiných cenných papírů spojené. Špatné signály jsou tedy součástí technické analýzy, která není a ani nepředstírá, že umí předpovědět budoucnost. Snaží se sice dát odpověď na otázku, kdy se co stane, ale vždy jen s určitou pravděpodobností.

Její chybovost vyplývá z toho, že objektem jejího zkoumání je v podstatě člověk-investor či spekulant. Ten si akcii koupí, pokud očekává, že cena půjde nahoru, a prodává ji, když si myslí, že půjde dolů (pokud není nějak nucený akcii prodat). „Protože jsou do rozhodování zapojeni lidé, jsem si jistý, že mnoho z investičních rozhodnutí na světě je založeno na iracionálních základech,“ tvrdí Steven Achelis, autor publikace Technická analýza od A do Z, a dodává: „Naše vztahy s rodinou, sousedy, zaměstnavatelem, ale i doprava, náš příjem a naše předchozí úspěchy a neúspěchy ovlivňují sebedůvěru, očekávání a rozhodování.“

Vývoj indexu DJIA v letech 1965 až 1983

Poznat změnu chování investorů, která vyplývá z měnících se ekonomických, měnových, politických či psychologických sil, nazývá uměním Martin Pring, autor knihy Technical Analysis Explained. „Umění technické analýzy – protože to je umění – spočívá v rozpoznání změny trendu hned v počátku a v zachování investiční pozice až do doby, než váha důkazů přesvědčivě ukazuje, že se trend obrátil,“ píše Pring.

Lidská povahase mění pomalu, a proto technická analýza hledá vzory. Vychází z toho, že minulost se opakuje a lidé budou dělat stejně špatná rozhodnutí, jako dělali v minulosti. Vývoj ale není nikdy přesně stejný, na každou situaci reagují lidé trochu jinak. „Opakování podobných charakteristik je však dostatečné, aby umožnilo technickým analytikůmidentifikovat kritické body,“ tvrdí Pring.

Anketa

Co považujete za nejvěrohodnější?

Množství účastníků na trhu vytváří výslednou cenu podle očekávání. Její pohyb je potom dán „odrazem očekávání, strachu, znalostí, optimismu a hrabivosti,“ říká Pring. Lidé tak dávají vzniknout trendům. Podle teorie efektivních trhů jsou reakce investorů na nové zprávy okamžité a kurzy vykonávají náhodnou procházku, která se dá vysvětlit například tak, že to, co se stane s kurzemcenného papíru v úterý, není nijak závislé na tom, jestli v pondělí cena tohoto cenného papírů klesla, nebo vzrostla. Trendy jsou potom dílem náhody. Technická analýza naopak předpokládá, že přizpůsobování kurzu novým informacím je postupné a doba, než si investoři plně uvědomí novou situaci, je právě základem trendů.

Technickou analýzu představil USA a Evropě v letech 1900 až 1902 Charles Dow. Od té doby se povědomost o ní velmi rozšířila, i když dnes není tak populární jako byla v sedmdesátých letech 20. století. „Metoda funguje právě proto, že ji používá tolik lidí,“ píše Ludvík Turek, obchodník a zakladatel společnosti Czechwealth, v Semináři technické analýzy, „Úspěšní obchodníci tak na grafu rozpoznají, kde budou neúspěšní obchodníci do trhu vstupovat a vystupovat.“ Nutné je tedy myslet nejen na to, jaký signál dává technická analýza, ale také jak na signál mohou reagovat ostatní.

Používáte technickou analýzu? Co se vám nejvíce osvědčilo? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úsporná jízda snižuje spotřebu, nikoli průměrnou rychlost

23. 6. 2009 | Petr Čermák | 16 komentářů

Úsporná jízda snižuje spotřebu, nikoli průměrnou rychlost

Úsporná jízda může snížit spotřebu benzínu či nafty na sto kilometrů o litry. Jezdit úsporně vyžaduje hlavně plynulost a dodržování pár zásad. Vždy by ale měl řidič dbát také na to,... celý článek

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

22. 6. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Jak si vybrat „správný“ peněžní fond

Peněžní fondy investují velkou část prostředků do dluhopisů, jejichž cena se vyvíjí od úrokových sazeb. Proto jsou tyto fondy citlivé na jejich pohyb. Ukazatele, které měří nejen tuto... celý článek

Jak chudý (bohatý) je chudý Čech

9. 6. 2009 | Petr Čermák | 16 komentářů

Jak chudý (bohatý) je chudý Čech

Chudý Čech je zhruba patnáctkrát bohatší než chudý Afričan, ale dvakrát chudší než chudý Ital. Vyplývá to z metodik měření chudoby. Podle různých způsobů výpočtu totiž chudoba pokaždé... celý článek

Emoce často kazí obchody. Změnit se nedají.

1. 6. 2009 | Petr Čermák

Emoce často kazí obchody. Změnit se nedají.

Zisk a ztrátu neurčuje jenom to, kdy člověk nakoupí, ale také to, kdy prodá. Investiční úsudky ale nejsou vždy výsledkem racionálních rozhodnutí, ale mnohdy se do nich promítají i podvědomé... celý článek

Partners Financial Services