Končí vám fixace hypotéky? Pozor na neznámé triky bank

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 5. 6. 2009 | 2 komentáře
Končí vám fixace hypotéky? Pozor na neznámé triky bank
Nepříjemné překvapení hrozí desítkám tisíc lidí, kterým letos končí fixace úrokové sazby u hypotéky. Přinejmenším některé banky totiž neposílají včas důležité dopisy, v nichž upozorňují na konec fixace a navrhují nové úroky.

Komu končí fixace úrokové sazby u hypotékyv létě, měl by zbystřit.Zvláště během letních dovolených, kdy důležitý dopis s oznámením o nové výši sazeb zůstane ležet třeba 14 dnů na poště nebo ve schránce, mohou lidé zmeškat velice důležitý termín. Ten totiž bývá velice krátký, a pokud se klient bance neozve včas, nezbude mu než přistoupit na novou (pravděpodobně mnohem vyšší) úrokovou sazbu, "navrženou" bankou.

Základní pojmy

Fixace úrokové sazby vám garantuje neměnnou výši splátek po určité období (například pět let). Jste tak chráněni proti výkyvům trhu. Pokud se "tržní" sazby během tohoto období zvyšují, vás se to nedotkne a platíte pořád původní částku. Naopak na fixaci proděláte, pokud se sazby snižují.

Na konci fixačního období vám banka oznámí ("navrhne") nové úrokové sazby pro další fixační období (například ve tříleté a pětileté variantě). Kromě toho však máte možnost předčasně splatit celý zbytek hypotéky (a úroků). Na rozdíl od předčasného splacení během fixačního období vám za to nehrozí žádná sankce, tj. banka vám za toto splacení nemůže účtovat dodatečné poplatky.

Pokud nesouhlasíte s novou úrokovou sazbou a zároveň nemáte dost peněz na jednorázové splacení zbytku hypotéky, můžete přejít k jiné bance. Podstatou takzvaného refinancováníje "převod" hypotéky ke konkurenci. Ta ji za vás jednorázově splatí u vaší banky a uzavře s vámi novou smlouvu (obvykle za výhodnějších podmínek a bez větších počátečních poplatků, protože je vděčná za nového klienta).

Nečekejte na dopis z banky

Možná i vy si myslíte, že konec fixačního období vám banka včas oznámí dopisem a současně v něm navrhne novou úrokovou sazbu pro další období. A pak že budete mít dost času na případné vyjednávání o výhodnější sazbě, případně na přechod ke konkurenční bance ( refinancování hypotéky).

Ve skutečnosti to bohužel bývá mnohem rychlejší. Banka se snaží dát vám co nejméně času na rozmyšlenou, o odchodu jinam ani nemluvě.

Vše je sice napsáno ve smlouvě nebo všeobecných podmínkách, jenže mnoho lidí ji takto podrobně nečte ani na začátku, natož pak při konci fixace.

Řada klientů se nechá ukolébat slibem, že jim banka pošle zmíněný dopis třeba měsíc před koncem fixačního období. Zdánlivě tedy máte čtyři týdny na vyjednávání.

Jenže i kdyby banka poslala dopis včas, mnohem důležitější je pro vás jiný termín. Ten, který určuje, dokdy musíte bance výslovně vyjádřit případný nesouhlas s nově navrženou (vyšší) úrokovou sazbou.

Všechny banky totiž vycházejí ze zásady, že pokud jim klient do určeného termínu výslovně nesdělí opak, tak s novou úrokovou sazbou souhlasí. Po tomto termínu už je prakticky nemožné nejen změnit banku, ale také výši splátek.

Raději to ještě jednou zopakujme: Nesouhlas s navrženými podmínkami musíte bance včas výslovně sdělit. Nelze argumentovat tím, že jste souhlas s novými sazbami nepodepsali.

Jenom týden na všechno zařizování

Pamatujte, že zejména zařizování přechodu k jiné bance (refinancování) vám může trvat třeba i tři týdny. Zvláště pokud jste si včas nepřipravili potřebné dokumenty a nezjistili aktuální nabídku sazeb jak u vaší banky, tak u konkurence. A pokud si zrovna nemůžete vzít volno v práci nebo jste na dovolené, může to celé zabrat více než měsíc.

Některé banky přitom klientům dávají jen pár dnů na rozmyšlenou. Podívejme se například na obchodní podmínky GE Money Bank.

Oznámení o konci fixace a návrh nové úrokové sazby vám banka slibuje poslat nejméně 21 dnů před koncem fixace. To sice není nijak závratný předstih, na první pohled ale máte přinejmenším tři týdny času.

Jenže: Součástí vámi odsouhlasených podmínek je zároveň závazek, že případný nesouhlas s novou sazbou musíte GE Money Bank písemně zaslat nejpozději 10 pracovních dnů před koncem fixace.

Zdánlivě tedy máte alespoň 10 dnů na vyjednávání? Opět omyl. Všimněte si nenápadného rozdílu - zatímco v prvním případě se mluví o veškerých dnech, ve druhém jen o pracovních. Ve skutečnosti tedy musíte případný nesouhlas poslat bance už 14 kalendářních dnů před koncem fixace.

Takže vám zbývá přibližně jeden týden.

Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese http://aktualne.centrum.cz/finance/bydleni/clanek.phtml?id=638875

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky přestávají diskriminovat staré hypoteční klienty

25. 5. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Banky přestávají diskriminovat staré hypoteční klienty

Konec fixace hypotečního úvěru přináší většinou držitelům hypotéky starosti. Čekají je od původní banky nové podmínky úvěru. Pokud jim nevyhovují, mohou zkusit převést úvěr jinam. To... celý článek

Postup, jak nejlépe refinancovat hypotéku

25. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Postup, jak nejlépe refinancovat hypotéku

Klíčem k úspěšnému refinancování stávající hypotéky novým úvěrem je začít včas. Nevyplatí se čekat až na okamžik, kdy banka pošle klientovi dopis s návrhem nových úrokových podmínek.... celý článek

Manuál klienta: Na co si dát pozor při zařizování hypotéky

6. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Manuál klienta: Na co si dát pozor při zařizování hypotéky

Příslib úvěru není totéž co podpis úvěrové smlouvy. Řada klientů přitom přichází do realitek a k developerům s tím, že mají úvěr slíbený. Když po podpisu kupní smlouvy a složení zálohy... celý článek

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

14. 4. 2009 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

Pojištění proti ztrátě zaměstnání u hypotéky se může v době recesem první pohled hodit. Není to ale vždy až tak pravda. Pojišťovna za nezaměstnaného klienta platí splátky úvěru jen... celý článek

Partners Financial Services