Emoce často kazí obchody. Změnit se nedají.

Petr Čermák | rubrika: Když se řekne | 1. 6. 2009
Emoce často kazí obchody. Změnit se nedají.
Zisk a ztrátu neurčuje jenom to, kdy člověk nakoupí, ale také to, kdy prodá. Investiční úsudky ale nejsou vždy výsledkem racionálních rozhodnutí, ale mnohdy se do nich promítají i podvědomé touhy či obavy.

Každou chvíli se v titulcích či v komentářích, které píší o finančních trzích, objevují slova jako „panika“, „nervozita“, „optimismus“ nebo „ strach“. Tyto pojmy přitom mají daleko ke světu racionálního investora, který operuje na dokonale efektivním trhu. Vliv emocí na obchodování studuje psychologie investování. Psychologický přístup k investování, především k obchodování, rozvíjí od 90. letech minulého století i psychiatr David Garfield a investor Ira Epstein.

Co pro vás znamenají peníze?

  1. Je dobré je mít, ale špatné je chtít.
  2. Peníze způsobí, že ostatní na mě budou hrdí a já na sebe budu hrdý také. (maskovaný investor)
  3. Peníze mě učiní šťastným. (depresivní investor)
  4. S penězi mohu porazit ty, kteří dosud poráželi mě. (pomstychtivý investor)
  5. Mít peníze znamená, že nemohu být zraněn. (paranoidní investor)
  6. Peníze udržují mou osobnost pohromadě – bez nich by se rozpadla. (úzkostlivý investor)

Garfield a Epstein tvrdí, že investoři se pohybují na dvou trzích najednou –vnitřním, kde se promítají duševní prožitky, a vnějším, na kterém se investor snaží dosáhnout zisku. Mnoho obchodníků s cennými papíry, kteří se denně pohybují na trzích, má dobrý přehled o vnějším trhu, zatímco ignorují ten vnitřní. I když to na první pohled vypadá, že obchod nevyšel kvůli krutým ekonomickým silám či nedostatku investičních znalostí, může být naopak problém v obchodníkovi, ne v trhu. Vzít na vědomí „vnitřní“ trh znamená podle teorie Garfielda a Epsteina uvědomit si vztah k penězům. Ten může vyplývat z náhledu rodiny na finance, nebo z dostatku či nedostatku peněz v dětství. Pokud se zkombinuje vztah k penězům a osobnostní rysy, lze rozdělit lidi do šesti kategorií, které určili Garfield a Epstein na základě dotazníkového šetření mezi drobnými investory-obchodníky.

Jedná se o typ depresivního, maskovaného, pomstychtivého, konfliktního, paranoidního či úzkostlivého investora. Největší skupina investorů, kteří obchodují na trzích, prý spadá mezi konfliktní investory, kteří se v podstatě bojí dosáhnout zisku. Garfield a Epstein popisují příběh investorky, jejíž strategie byla založena na odhadu akcií šesti společností, které pravděpodobně budou převzaty jinou firmou. Jakmile se nějaké podezření ohledně převzetí naplní, „nezajímavé“ akcie ihned podle strategie prodá a na té zajímavé vydělá, protože akvizice je obvykle doprovázena růstem ceny akcií firmy, které je jejím předmětem. Navzdory této jasné strategii, firmy, které se nakonec nestaly předmětem akvizice, držela příliš dlouho a rostoucí akcie prodávala před vrcholem. Podle Garfielda a Epsteina bylo jejím problémem, že se bála vyhrát.

Deset pravidel rozumného obchodování

  1. Nesnaž se uhodnout dno či vrchol při pozičním obchodování. Nech trh, ať ti řekne, kdy se změní trend. Příliš mnoho peněz je zahozeno v očekávání, spíše než v následování, změny trendu.
  2. Netrvej na ztrátových pozicích a nemysli si, že se otočí. Naučit se přijmout malé ztráty je důležité.
  3. Umísti stop-lossy, aby ses vyhnul tomu, že budeš vydán/a na milost trhům, které půjdou proti tobě.
  4. Věz, kdy je (akcie či jiný cenný papír) máš držet, nejen kdy je máš složit.
  5. Nepřikupuj ke ztrátovému obchodu (pokud nenastanou výjimečné okolnosti).
  6. Nedávej příkazy hned nad denní maximum či pod denní minimum. Tyto hladiny jsou často prolomeny.
  7. Pokud jsi v ziskové intradenní pozici, odejdi příkazem „market on close“. Intradenní obchodníci jsou obvykle neochotní zůstat v pozice přes noc, takže ukončí obchody, čímž podpoří směr trhu na konci obchodování.
  8. Pokud obchoduješ intradenně, hledej „obědovou bublinu“.
  9. Nekupuj volatilní akcii před významnou zprávou, která má vliv na trhy. Je pravděpodobnější, že špatně odhadneš její vývoj.
  10. Neobchoduj na mělkých trzích.

Problémy může ale představovat i situace doma či v práci, která se promítá do obchodních rozhodnutí. Například neúspěch v práci může představovat blok pro obchodování, jelikož se investor podvědomě bojí dalšího neúspěchu, a proto raději upouští od obchodů, které by normálně uskutečnil. Za účelem poznání vnitřního „já“ navrhují Garfield a Epstein v první řadě psát si deník mysli a peněz (Mind/Money journal). Aby to byl opravdu deník, který bude k něčemu, měl by být tajný, aby tam autor psal opravdu vše, co ho napadne, aby se nemusel cenzurovat. Na týdenním či denním základě by autor měl zapisovat myšlenky, nápady, plány, ale i sny, které jsou podle navrhovatelů tohoto systému branou k vnitřnímu světu člověka. I když se zpětný pohled na sny či jiné údaje v deníku může zdát ze začátku obtížný, Garfield a Epstein tvrdí, že časem bude investor schopný se v něm pohybovat lépe.

K poznání vztahu k penězům může být také nápomocné sestavit si časovou osu po pěti letech a zapsat si do jednotlivých období života, jak rodina žila a jak investor pracoval a jaká práce či jaké obchody mu přinášely peníze. Účelem tohoto cvičení by pak mělo být odhalit silné a slabé stránky nakládání investora s penězi. Analýza může prozradit, že celkově se obchodníkovi daří více na opčním než na dluhopisovém trhu a že většinou, když šel do riskantního obchodu, tak utrpěl ztrátu. Řešením by tak mohlo být například soustředit se na méně rizikové opční obchody.

Epstein a Garfield rovněž doporučují hovořit o trzích s lidmi, kterým investor věří. Tyto rozhovory mu mohou pomoci odhalit další drobné detaily, proč má v něčem zábrany či proč něco nevychází. A investor by měl být také odpočinutý. Známkou únavy je, když si například investor řekne, „jak jsem mohl propásnout tenhle signál k prodeji?“ I po dodržování těchto bodů nelze samozřejmě zaručit, že se z každého stane vynikající obchodník, ale měl by být schopen uvědomit si hlavní nevýhody a umět je ovládnout. Psychika člověka se změnit nedá, ale investor by si tu svou měl alespoň uvědomovat.

Jaký je váš vztah k penězům? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pocit lítosti ničí vaše investice

19. 5. 2009 | Vladimír Baláž | 1 komentář

Pocit lítosti ničí vaše investice

Vyhýbání se lítosti je emoční odchylka od racionality, která se projevuje v odkládaní důležitých rozhodnutí. Lidé se bojí, že když přijmou jakékoliv rozhodnutí, budou ho při pohledu... celý článek

Bez tréninku na dobré výsledky v obchodování zapomeňte

19. 12. 2008 | Josef Košťál | 5 komentářů

Bez tréninku na dobré výsledky v obchodování zapomeňte

Naučit se jednotlivé strategie při obchodování s opcemi či jinými cennými papíry není složité. Samotná tato znalost ovšem dobré výsledky nepřinese. Je třeba na sobě dál pracovat, vzdělávat... celý článek

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

24. 7. 2008 | Jan Stuchlík

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

Traders je kniha o profesionálních obchodnících na finančních trzích. Co jsou zač, co dělají, co si myslí o světě, v němž žijí, jak se rozhodují a jak riskují. Ukazuje, že tito lidé,... celý článek

Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora

1. 4. 2008 | Petr Čermák

Strach a chamtivost jsou nepřítelem investora

Člověk se může stát dobrým investorem, pokud zvládne sám sebe. Jinak se i dobré příležitosti snadno mohou obrátit do červených čísel. Tak by se dala v kostce shrnout kniha Johna Nowaka... celý článek

Partners Financial Services