Lidí na nemocenské ubývá, stát šetří miliardy

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 26. 5. 2009 | 24 komentářů
Lidí na nemocenské ubývá, stát šetří miliardy
Nemocnost v Česku klesá, ubývá simulantů. Češi vloni prostonali 88 milionů pracovních dnů, to je o 13 milionů méně než v roce 2007. Na nemocenských dávkách stát meziročně ušetřil 3,1 miliardy korun. Místo nemocenské čerpají lidé raději dovolenou.

Vysoká nemocnost, která v Česku patřila k nejvyšším v Evropě, razantně klesá. A to poprvé od roku 1993. „ Nemocenskou zneužívá méně lidí. Každý si to v dnešní době rozmyslí, sankce jsou poměrně vysoké,“ říká Alena Fraňková z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Údaje zveřejněné Ministerstvem práce a sociálních věcí potvrzují, že zatímco v roce 1993 bylo na sto pojištěnců 83 pracovních neschopností a v roce 1995 dokonce 91 neschopenek, vloni to bylo jen 48. „Reforma nemocenského vedla k nejnižší míře pracovní neschopnosti od vzniku České republiky,“ říká Jiří Sezemský, mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí.

Kontroly zpřísnily, simulantů ubývá

V letošním 1. čtvrtletí provedla Česká správa sociálního zabezpečení 32 276 kontrol, za nedodržení léčebného režimu postihla celkem 524 pojištěnců.

Kolik lidí porušilo v předchozích letech léčebný režim:

200411 211
200511 066
20069 521
200710 312
20086 851
2009 (za 1. čtvrtletí)524

„Zatímco dříve měl praktický lékař v pracovní neschopnosti průběžně 25 až 30 pacientů, nyní mám jen deset pacientů s neschopenkou. Nemocnost se snížila. Lidé se ale také bojí o práci a raději si berou dovolenou, než aby šli na nemocenskou,“ říká lékařka Irena Kudrnovská, mluvčí Sdružení praktických lékařů ČR. Razantně ubylo i simulantů. „Určitě se takoví lidé ještě najdou, kdy přijdou do ordinace třeba s bolestmi zad nebo škrábáním v krku a lékař je musí vyšetřit nebo poslat ke specialistovi. Zkouší to ale podstatně méně lidí než v předchozích letech,“ poznamenává lékařka.

Od vzniku samostatné České republiky se historicky nejvíce stonalo v roce 2003, kdy lidé strávili na neschopence celkově 121 milionů dnů,“ poznamenává Alena Fraňková z ČSSZ. Vloni se v Česku prostonalo celkově 88 milionů dnů, to je meziročně o téměř 13 milionů dnů méně. Celkově v roce 2008 lékaři ukončili 2,223 milionů pracovních neschopenek, což je o 640 tisíc méně než v roce 2007, kdy počet ukončených pracovních neschopností dosáhl 2,865 milionů případů. S razantním poklesem pracovní neschopnosti se snížily také výdaje státu na výplatu nemocenského. „Oproti roku 2007 se na těchto dávkách vyplatilo o 3,1 miliardy korun méně,“ říká Fraňková.

Kolik stát vyplatil lidem na nemocenských dávkách

200424,70
200526,25
200626,96
200727,88
200824,77
zdroj: ČSSZ

Nejvíce zneužívali nemocenskou hlavně lidé s nízkými příjmy. Rozdíl mezi platem do 20 tisíc hrubého a nemocenskou nebyl příliš velký a zůstat na neschopence se tak vyplácelo. Lidé s vyššími platy naopak pociťovali v době nemoci propastný propad příjmů a za měsíc pracovní neschopnosti mohli loni dostat nejvýše 10 848 korun. Podle nových pravidel, které přinesla reforma nemocenského pojištění, vzrostla nemocenská pro vyšší příjmové skupiny obyvatel a zároveň se podstatně omezilo i její zneužívání.

Simulantimohou od letošního ledna dostat za zneužívání nemocenských dávek až dvacetitisícové pokuty a koho kontrola přistihne, že nedodržuje léčebný režim, který určí lékař, může o nemocenskou dokonce přijít. Hrozící sankce nejspíš na simulanty zabírají. Přestože se kontroly zpřísnily a pracovníci České správa sociálního zabezpečení provedli za první letošní čtvrtletí přes 32 tisíc kontrol, postihli zatím 524 lidí. „Šlo o pokuty, krácení nemocenských dávek i odnětí nemocenského,“ říká Fraňková.

Anketa

Kolikrát jste již letos marodili?

Ani samotní lékaři nemohou nechat pacienta na nemocenské bezdůvodně. Za vystavení neoprávněné neschopenky jim hrozí poměrně vysoké sankce. „Lékaři si dávají mnohem větší pozor. Praktický lékař nyní nesmí vystavit pracovní neschopenku nad svou pravomoc, jinak mu hrozí pokuta až 100 tisíc korun,“ říká mluvčí Sdružení praktických lékařů.

Nechat zkontrolovat své nemocné zaměstnance mohou od letošního roku i samotní zaměstnavatelé. „Firmy tuto možnost hodně využívají. Snaží se dohlížet, aby jejich zaměstnanci dodržovali léčebný režim a vycházky. Mnohem víc přitom využívají bezplatnou kontrolu České správy sociálního zabezpečení, než aby využili placenou službu některých soukromých firem,“ dodává Alena Fraňková.

Chodíte do práce i s teplotou? Přechází se nyní nemoci víc než dříve? Můžete si dovolit marodit?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 10. 2009 13:53, miladis

Jestliže na nemocenskou podle autora článku chodí jenom simulanti, pak jak nazvat toto: platím si zdravotní pojištění, abych si mohl koupit za své léky a pak se za neplacené volno léčil (běžné onemocnění jako je nachlazení, kde se stačí alespoň 5 dní vyležet a vypotit. Žádný jiný způsob léčby nemá cenu. Ti co dělají venku a přechodí to pak stejně skončí u lékaře s něčím horším a ti co sedí v teple pak obtěžují své okolí a přenášejí viry na ostatní). Já bych to nazval podvodné získávání peněz státu na bezmocných daňových poplatnících. Ze směšných platů si lidé ušetří kulové a když onemocní, tak jsou úplně v p......! Ať si páni poslanci ověří v praxi sami na sobě co schvalují. To se jim to dobře dělá dluhy, když je zaplatí někdo jiný!!!!!

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2009 9:39, Uhlíř

Neschopenku jsem neměl minimálně 4 roky.U mého bývalého zaměstnavatele kde jsem pracoval 3 roky a 3 měsíce ani jednou.K lékaři se mohlo jít pouze vyjímečně napsat léky jinak bylo vyhrožováno propuštěním.Práce bylo tolik že byl problém vybrat řádnou dovolenou která se vybírala po jednotlivých dnech aby se nenarušila výroba.Nemoc se řešila 1 maximálně 2 dny dovolené.Pak přišla hospodářská krize a jsem na pracáku.Je mi 53 let a ty přechozené chřipky se na mě podepsaly.Za vším byl strach nepřijít o práci!!!

-42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: Zálohy na pojistné je třeba vyúčtovat do konce dubna

17. 4. 2009 | Eva Sovová

OSVČ: Zálohy na pojistné je třeba vyúčtovat do konce dubna

Živnostníci a další OSVČ musejí do 30. dubna vyúčtovat zálohy na důchodové a zdravotní pojištění. Nové zálohy se začínají odvádět od května. Pozor na splatnost nedoplatků u zdravotního... celý článek

Jak mají firmy vyplácet náhradu mzdy za nemoc

25. 3. 2009 | Eva Sovová

Jak mají firmy vyplácet náhradu mzdy za nemoc

Nakladatelství ASPI vydalo pro zaměstnavatele a podnikatele v březnu dvě praktické publikace. Příručku Náhrada mzdy zaměstnance po dobu prvních dvou týdnů nemoci a Meritum daně z přidané... celý článek

Nemocenská a OSVČ: spočítejte si optimální pojistné

4. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ | 11 komentářů

Nemocenská a OSVČ: spočítejte si optimální pojistné

Platit si nemocenské pojištění se u živnostníků nevyplatí, traduje se v Česku. Od letošního roku to nemusí být úplně pravda. Připravili jsme pro vás dvě kalkulačky, na kterých si můžete... celý článek

Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská

27. 2. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Pojistka v nemoci je dražší než státní nemocenská

Nemocensky se v Česku pojišťuje u státu jen čtvrtina drobných podnikatelů. Tvrzení řady živnostníků, že se státní nemocenské pojištění nevyplácí, je mylné. Komerční pojistka denních... celý článek

Partners Financial Services