Jak se naučit financovat vlastní bydlení

Eva Sovová | rubrika: Tip na knihu | 4. 5. 2009 | 1 komentář
Jak se naučit financovat vlastní bydlení
Knižní novinka Financování vlastního bydlení je užitečnou učebnicí, jak porovnávat úvěry na bydlení a vybrat si ten nejvýhodnější. Naučí spočítat jak je úvěr drahý i jak řešit rizika, která přináší zadlužení.

Bydlet v pronájmu, nebo si raději pořídit vlastní bydleníje otázka, na kterou hledá v životě odpověď skoro každý. Největší potíží přitom zpravidla bývají peníze. Knižní novinka Financování vlastního bydlení je praktickou učebnicí, která poskytuje řadu cenných rad a doporučení, jak a kde získat finanční zdroje a na konkrétních příkladech naučí porovnávat a kombinovat různé možností.

Kniha Financování vlastního bydlení

Financování vlastního bydlení
5. zcela přepracované vydání
autor: Petr Syrový
144 stran
vydala GRADA

Autor publikace Petr Syrový přináší v pátém zcela přepracovaném vydání nejprve návody jak kombinovat stavební spořenía hypoteční úvěry. Vysvětluje, principy, na kterých jsou tyto dvě formy financování založeny, a poskytuje praktický nástroj, jak správně měřit cenu úvěrů. Tímto nástrojem je podle Syrového takzvaný efektivní úrok. „Dokáže nám říci, jaký úvěr je levný a jaký drahý včetně všech dalších nákladů,“ říká autor. Na modelových příkladech postupně navádí, jak se dá efektivní úrok spočítat pomocí jeho vypracovaných tabulek.

Podle knihy se dá propočítat, jak se do ceny konkrétního úvěru na bydlení promítají úrokové sazby banky, jednorázový poplatek za poskytnutí úvěru, pravidelné poplatky za vedení úvěrového účtu a jaký má vliv na efektivní úrok i případná daňová úleva. Výpočty pak slouží pro rozhodování, zda je v konkrétním případě lepší počkat si na úvěr ze stavebního spoření nebo sáhnout po překlenovacím úvěru. Obdobně se dá propočítat, jaký hypoteční úvěr nejlépe zvolit a podstatně lépe se tak orientovat v nabídkách hypotečních bank.

Publikace přináší i doporučení, do jaké míry je výhodné použít na financování vlastního bydlení rodinné úspory a proč je mnohdy lepší se zadlužit. Na příkladech lze také porovnat, jakou volit v konkrétní situaci splatnost úvěru. „Dlouhá doba splatnosti je lepší z hlediska finančního. Zaplatíte sice více na úrocích, ale máte možnost pravidelně investovat,“ doporučuje Syrový. Dává i návod, jakou volit fixaci úrokové sazby u hypotéky a na co si dát pozor, aby vysoké splátky nezatěžovaly rodinný rozpočet.

„Na konci fixace banka nabízí novou úrokovou sazbu. Nabízí sazbu nejen pro stejnou fixaci, jakou měl klient, ale i pro fixace jiné. Klient si tak může zvolit, jakou fixaci bude chtít a od toho se odvíjí nová sazba. Otázkou ovšem je, jestli klient musí nebo nemusí nabídku banky přijmout. Samozřejmě, že nemusí. Alternativou je celou hypotéku splatit,“ přibližuje Petr Syrový možnost přefinancovat stávající hypotéky úvěrovým produktem s lepšími podmínkami od jiné hypoteční banky. Zároveň přidává šest doporučení, jak postupovat při změně fixace.

Jak postupovat při změně fixace úrokové sazby

  1. Sami se aktivně zajímejte, jakou úrokovou sazbu banka nabídne.
  2. Spočítejte si, jaké budete mít náklady na přechod k jiné bance
    - poplatek za vyřízení hypotéky (zjistíte ze sazebníku)
    - poplatek za odhad
    - případné další náklady (oceňte si i vlastní čas s tím strávený)
  3. Zjistěte si u konkurence, za kolik nabízí nové hypotéky
  4. Zjistěte si úsporu, kolik ušetříte
    - spočtěte rozdíl úrokových sazeb (stávající banky a konkurenční)
    - rozdílem vynásobte výší úvěru (zjistíte tak, kolik korun ušetříte za rok)
    - vynásobte dobou fixace (zjistíte tak, kolik ušetříte za celou dobu fixace)
  5. Porovnejte si náklady a úspory spojené s přechodem k jiné bance
  6. Můžete s bankou vyjednávat. Víte, co je pro vás výhodné a co již výhodné není.

V publikaci jsou i postupy pro porovnání anuitní hypotéky a hypotéky kombinované s životním pojištěním. Popsaný je vliv inflace na výši úvěrů a možná nebezpečí a rizika, která zadlužení přináší. V závěru je řada upozornění, co konkrétně může při zadlužení hrozit a jak se proti rizikům pojistit.

Publikace je určená především finančním poradcům, kteří se podle ní mohou naučit lépe řešit konkrétní situace a doporučit nejvhodnější řešení, jak by měl klient financovat bydlení. Sáhnout po knížce se ale vyplatí každému, kdo dává přednost vlastnímu bydlení. Dá se v ní najít řada cenných doporučení, postřehů i návodů jak uvažovat, aby investicí do nemovitosti rodina neztrácela zbytečně peníze a při zadlužení riskovala co nejméně.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

14. 4. 2009 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

Pojištění proti ztrátě zaměstnání u hypotéky se může v době recesem první pohled hodit. Není to ale vždy až tak pravda. Pojišťovna za nezaměstnaného klienta platí splátky úvěru jen... celý článek

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

1. 4. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat... celý článek

Hypotéka od mBank: z hvězdy se stal průměr

20. 3. 2009 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Hypotéka od mBank: z hvězdy se stal průměr

Dříve výhodná hypotéka od mBank ztratila své kouzlo. Bilanční mechanismus, kterým se daly snížit úroky, už banka neposkytuje k úvěrům s fixovanou úrokovou sazbou. Na hypotéku navíc... celý článek

Hypotéka po webu: zdařilý kousek z dílny Hypoteční banky

23. 2. 2009 | Věra Tůmová

Hypotéka po webu: zdařilý kousek z dílny Hypoteční banky

Hypoteční banka přišla jako první na trhu s možností sjednat si hypotéku on-line. A zdá se, že si s tímto produktem dala pořádnou práci. Nejvíce ji ocení internetová populace. Tomuto... celý článek

Partners Financial Services