Manuál klienta: jaká rizika číhají na drobného investora

Manuál klienta: jaká rizika číhají na drobného investora
Dříve než se pustíte do investování, měli byste zjistit, s jakými riziky je daná investice spojená. Na míře rizika totiž závisí i výnos. Od nízkorizikové či bezrizikové investice žádné velké zisky čekat nelze.

Čím vyšší riziko, tím vyšší výnos, zní základní poučka investování . Jenže pro řadu drobných investorů, kteří se s investičními produkty poprvé setkají až na schůzce s finančním poradcem, bývá často složité vůbec odhadnout, jak riziková nabízená investice vlastně je.

Riziko při investování znamená nebezpečí, že skutečný výnos z investice nesplní vaše očekávání. Míru rizika lze různými nástroji měřit (vypočítat), ale pro většinu drobných investorů (laiků), bývají tyto dostupné nástroje a informace nesrozumitelné. Jak tedy můžeme poznat, která investice je riziková více a která méně? Pro srozumitelnost a přehlednost v porovnávání míry rizika jednotlivých produktů existují různé zjednodušené modely, jako např.: „známkování“ na stupnici 1 - 5 jako ve škole, ale též např. na stupnici 1 – 7 a jiných. Jenže je třeba investice označená známkou 6 ze 7 možných méně riziková než ta, která nese ohodnocení 5 z 5 možných?

Samotné investiční riziko však není jednou veličinou. V jeho rámci můžeme rozlišit několik základních typů rizik, podle povahy faktorů, které je způsobují. Toto členění je zvláště výhodné, pokud chceme analyzovat existující portfolio, případně vytvářet různé varianty portfolií nových:

  • Měnové riziko – rizikovost se u každé skupiny zvyšuje, když je investice vedená v jiné měně , než v jaké investor plánuje peněžní prostředky utratit. Na peněžním trhu je podstupování měnového rizika zcela nevhodné, protože pohyb měnového kurzu může místo zisku přivodit investorovi nepříjemnou ztrátu. Čím rizikovější je investiční nástroj (např. akcie ), tím je měnové riziko ve vztahu k očekávanému výnosu nižší.
  • Úrokové riziko - se týká zejména nástrojů s pevným výnosem. Od těch lze totiž v období zvyšování úrokových sazeb očekávat pokles jejich tržní hodnoty a naopak. Spojí-li investor úrokové a měnové riziko v jedné konzervativní investici do zahraničních dluhopisů, může se pak velmi lehce dostat do ztráty.
  • Kreditní riziko - k posouzení kreditního rizika, neboli rizika, že vydavatel cenného papíru nebude schopen dostát svým závazkům, nejlépe poslouží drobným investorům „rating“ renomovaných světových agentur. Čím vyšší je rating, tím nižší je riziko. Kreditní riziko lze pomocí otevřených podílových fondů velmi dobře rozložit (diverzifikovat) mezi až desítky různých titulů.
  • Tržní (akciové) riziko – také tržní riziko lze úspěšně diverzifikovat (rozložit) tím, že investujeme peníze mezi větší množství titulů a na různé trhy . Za bezpečnější pochopitelně platí trhy vyspělé, ať už evropské nebo americké, kdežto trhy rozvíjejících se zemí bývají rozkolísávány politickými nebo legislativními změnami, což ve svém důsledku mívá na investice výrazně negativní a dlouhotrvající dopad.

Tyto typy rizik představují základní skupiny faktorů, které ovlivňují míru rizika každé investice. Vždy však platí, že v každé skupině však lze riziko vhodnou strategií dále snižovat nebo zvyšovat.

Důležité informace o rizicích má každý podílový fond uvedeny v Prospektu, v němž je také popsána investiční strategie fondu, kam může a kam nemůže investovat. Jde o poměrně rozsáhlý dokument. Stačí si proto přečíst „Zjednodušený prospekt“, který je obsahově stručnější. Řadu informací lze nalézt také v měsíčních nebo čtvrtletních reportech jednotlivých fondů. Ve většině z nich bývá přehledně uvedeno aktuální složení portfolia fondu podle měny, ratingu, sektoru nebo zemí.

Výše výnosu je přímo závislá na výši rizika a investičním horizontu (tzn. délce uložení peněz). Tyto dva faktory od sebe nelze oddělit. Tzv. „bezrizikové“ produkty“ jsou oblíbenou položkou ve finančních plánech, přesto je nutné říct, že i zde riziko existuje. U investičních nástrojů, označovaných jako „bezrizikové“, hraje totiž svou nepomíjitelnou roli riziko inflace - tedy riziko ztráty kupní síly peněz.

Obecně platí, že čím je produkt méně rizikový (nízké riziko – tedy nízký výnos), jako např. termínované vklady a nástroje peněžního trhu, tím více trpí inflačními vlivy (= výnos jen stěží pokryje míru inflace). To lze ilustrovat několika jednoduchými příklady:

1. Termínovaný vklad
  • Výše vkladu: 500 000 Kč
  • Časový horizont: 1 rok
  • Úroková sazba: 2 % p.a.
  • Srážková daň z výnosu: 15 %
  • Po uplynutí 12 měsíců:
  • Původní vklad: 500 000 Kč
  • Výnos z vkladu: + 10 000 Kč
  • Srážková daň z výnosu: - 1 500 Kč
  • Suma k výběru: 508 500 Kč
  • Po započítání průměrné inflace 2,5 %, dostaneme k výběru částku 496 097,60 Kč.

Je tedy tento produkt opravdu bezrizikový?

 

2. Fond peněžního trhu
  • Výše vkladu: 500 000 Kč
  • Časový horizont: 1 rok
  • Úroková sazba: 2 % p.a.
  • Srážková daň z výnosu: 0 % (pokud je doba trvání investice delší, než 6 měsíců)
  • Po uplynutí 12 měsíců:
  • Původní vklad: 500 000 Kč
  • Výnos z vkladu: + 10 000 Kč
  • Srážková daň z výnosu: - 0 Kč
  • Suma k výběru: 510 000 Kč
  • Po započítání průměrné inflace ve výši 2,5% se dostaneme k částce 497 561 Kč.

Je snad tento produkt bezrizikový?

 

3. Zajištěný fond

Lze si zvolit také některý ze zajištěných fondů, které garantují vrácení původně investované částky, a v některých případech garantují i určité zhodnocení. I zde se však dostáváme do křížku s inflací. Navíc v případě zajištěných fondů je investice „uzamčena“ po celé investiční období zajištěného fondu. To znamená, že likvidita (= za jak dlouhou dobu proměním v případě potřeby své investované prostředky zpět na hotovost) je zde přibližně 3 – 5 let. Vždy ovšem záleží na konstrukci daného zajištěného fondu. Pokud bude klient přesto chtít investované prostředky vybrat dříve, než je investiční horizont daného zajištěného fondu, zajištění investice končí a je vyplacena skutečná hodnota investice, což může být méně než jsem původně investoval.

Je tedy tento produkt naprosto bezrizikový?

Měnové riziko patří mezi základní investiční rizika. Řešíme jej při každém investování, protože vždy máme na výběr mezi investicí v domácí měně investora a nějaké jiné. Názory na to, jaký vliv má měnové riziko na výnos a rizikovost celé investice, se značně liší. Nicméně obecně lze říct, že posilující koruna výnosy v zahraničí snižuje a oslabující koruna je naopak zvyšuje. Vzhledem k tomu, že koruna dlouhodobě vůči hlavním světovým měnám posiluje, může se stát, že výnosy z konzervativních investic se kvůli měnovému riziku ocitnou v záporných hodnách.

Z příkladů je patrné, že správná volba investičního nástroje má zásadní vliv míru rizika spojených s investicí, a tedy i na výsledek investice.

Připraveno ve spolupráci Unií společností finančního zprostředkování a poradenství ( USF ČR )

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

manuál klienta

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Manuál klienta: Jak poznat dobrého pojišťováka

15. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Manuál klienta: Jak poznat dobrého pojišťováka

Vyznat se v dnešní nabídce pojištění je pro běžného klienta pojišťoven nadlidský úkol. Proto je lepší si nechat poradit od pojišťovacího zprostředkovatele. Poznat dobrého poradce nemusí... celý článek

Manuál klienta: povinnosti poradců a zprostředkovatelů

8. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Manuál klienta: povinnosti poradců a zprostředkovatelů

Pojišťovací a investiční zprostředkovatelé musí klientům poskytovat řadu informací. Pokud je neříkají či dávají nepravdivé informace, porušují zákony. Klienti by proto měli vědět, na... celý článek

Manuál klienta: Kdo může prodávat finanční produkty

1. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Manuál klienta: Kdo může prodávat finanční produkty

Prodej některých finančních produktů má poměrně přísná pravidla. Pojištění a investice může nabízet jen osoba registrovaná u České národní banky. Na prodej hypoték či stavebního spoření... celý článek

Partners Financial Services