Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 16. 4. 2009 | 3 komentáře
Jednoduché spořící účty banky zbytečně komplikují
Spořící účty jsou mezi klienty bankovních domů stále populárnější. Někdy jsou ale pořádně komplikované. Banky totiž vytvářejí produkty, kterými klienty nalákají na „skvělé“ úročení s různými podmínkami, které nemusí být na první pohled zřejmé.

Bankovní klienti ukládají čím dál víc peněz na bankovní spořící účty. Banky proto co chvíli přicházejí s novinkami a vylepšeními, které mají přilákat další zákazníky. Přestože spořící účty by měly být ze své podstaty jednoduchými produkty, nabízené novinky jsou často složité a obsahují parametry, které nedovolí klientům pořádně produkty mezi sebou porovnat. Každý by proto před založením spořícího účtu měl sledovatalespoň základní parametry, aby nenaletěl na důmyslné marketingové akce bankovních domů (viz box).

Populárním fíglem tuzemských bank, a zvláště pak kampeliček, jsou už tradičně lákadla v podobě vysokých úrokových sazeb. Sazby ale zpravidla bývají pohyblivé, takže se jejich výše může kdykoliv změnit.Navíc jejich výše často závisí ještě i na výši zůstatku na účtu. Mezi takové účty patří třeba silně propagovaný spořící účet Genius Plus od GE Money Banks akční úrokovou sazbou 3,6 procenta. Na tu ale klient dosáhne, pouze pokud splní dvě základní podmínky. Musí si založit účet do konce letošního dubna a nechat si na něm zůstatek minimálně 40 tisíc korun. Ani v případě, že obojí splní, nemá sazbu dlouhodobě jistou, protože nejde o garantovanou sazbu, ale o vyhlašovanou, která se odvíjí od sazeb České národní banky(ČNB).

Základní parametry, ve kterých se nejčastěji liší spořící účty

  • Úročení účtu v %
  • Minimálním vkladu
  • Poplatku za výpis
  • Cyklu připisování úroků
  • Výpovědní lhůtě
  • Podmínkou vedení běžného účtu
  • Možností běžných plateb ze spořícího účtu
  • Internetbanking k účtu
  • Karta k účtu
  • Dalších poplatcích

Zdroj: mBank

S podobně lákavou nabídkou začátkem dubna přišla také Volksbank. U původního Běžného investičního účtu změnila parametry i název a klientům přes nový Běžný spořící účetnabízí zhodnocení vkladu od 2,53 do 3,33 procent ročně. Výše sazby, kterou je účet úročený, se i v tomto případě odvíjí od výše vkladu a navíc i od délky jeho výpovědní lhůty. Nejnižší sazba (2,53 procenta p.a.) je určena těm, kdo potřebují mít své peníze okamžitě k dispozici. Kdo chce dosáhnout na vyšší sazbu, musí si uložit na účet minimální sumu 30 tisíc korun. Sazba od 2,63 procenta je omezená půlroční výpovědní lhůtou (banka používá pojem fixace), sazby nad tříprocentní úroveň podmiňuje výpovědní lhůtou 12, respektive 24 měsíců. Kdo si stihne založit tento spořící účetdo konce června, bude mít podle mluvčí banky Lucie Hálové, úročení garantováno po celou dobu výpovědní lhůty. Poplatky za převody peněz z účtu v rámci banky jsou sice zdarma, ale výběr na přepážce či převod na účet v jiné bance už je podle Hálové zpoplatněný jako odchozí platba. Do konce dubna se platí i šest korun za příchozí platby.

O poznání složitější kalkulaci „výhodné“ úrokové sazby ke spořícímu účtu má poslední novinka ČSOBs úrokovou prémií. (Tento produkt jsme zhodnotili detailně v naší recenzi Spořící účet s prémií: poněkud zmatené spoření u ČSOB zde). Klient, který si založí tento nový spořící účet, může být výší sazby posléze značně rozčarován. Úrokovou prémií se totiž úročí pouze nejnižší zůstatek na účtu během roku. Stačí, aby klient na začátku vložil jen minimální požadovaný vklad s tím, že další peníze bude dospořovat postupně, banka mu však vyplatí úrokovou prémii jen z počátečního vkladu.

Anketa

Co kromě úrokové sazby je pro vás u spořícího účtu nejdůležitější?

Život svým klientům, pořádně zkomplikovala i mBank, kterou až do nedávných změn v sazebníku obdivovala značná část české internetové komunity. Ta si oblíbila jeden z prvních jejích produktů, spořící účeteMax, který řadu měsíců nabízel jednu z nejlepších sazeb na trhu a platební kartu k čerpání úspor přímo z účtu. Březnové prudké snížení úrokové sazbyna 1,3 procenta a nutnost případně si založit další, už velmi omezený spořící účet, mnoho klientů rozezlilo. Nový a podle banky lepší spořící účet eMax Plus nyní nabízí úrok 2,8 procenta, nemá však ale k sobě navázanou platební kartu a omezuje i počet odchozích bezplatných transakcí jen na jednu za měsíc. Každá další stojí klienta 150 korun.

Jak je podle vás nyní nejlepší naložit s úsporami? Podělte se o názor a zkušenosti.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi jsou schopni uspořit dva a půl tisíce za měsíc

19. 3. 2009 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík

Češi jsou schopni uspořit dva a půl tisíce za měsíc

Více než polovina Čechů si ukládá volné prostředky na běžné účty, které neposkytují v podstatě žádný výnos. Hit posledních měsíců, spořící účty, používá jen deset procent domácností.... celý článek

Úspory Čechů leží často jen ladem

11. 2. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Úspory Čechů leží často jen ladem

České domácnosti spoří každoročně čím dál víc, i když ne zcela efektivně. Nyní také podle průzkumu STEM/MARK až 40 procent Čechů začalo více spořit než utrácet. Nadpoloviční většina... celý článek

Úročení na spořících účtech potichu klesá

8. 1. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Úročení na spořících účtech potichu klesá

Úrokové sazby u spořících účtů klesají. Úročení přes tři procenta nabízejí jen menší banky a družstevní záložny. Další pokles nelze vyloučit vzhledem k očekávanému snižování klíčových... celý článek

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Partners Financial Services