Státní dluhopisy: bezpečná, ale skrytá investice

Státní dluhopisy: bezpečná, ale skrytá investice
Češi se k tuzemským státním dluhopisům většinou mohou dostat jen nepřímo. Obsahují je portfolia peněžních a dluhopisových fondů. Přesto existuje možnost, jak státu z vlastních peněz půjčit. Vláda navíc chce cestu k dluhopisům občanům dál usnadnit.

Dluhopisy, všude samé dluhopisy. Tak může vypadat dnešní pohled velkého investora, který se poohlíží po státních dluhopisech různých zemí. Nabídka těchto cenných papírů roste, jak se zvyšují objemy stimulačních injekcí, kterými chtějí vlády rozproudit zamrzlé ekonomiky. Pro Česko to znamená, že se v mohutné konkurenci obligací západních ekonomik vytrácí poptávka po tuzemských dluhopisech. Investoři totiž západoevropské obligace považují za bezpečnější než ty české.

Kde se nacházejí české státní dluhopisy?

České státní dluhopisy jsou považované analytiky za bezpečnou investici a lidé je mohou vlastnit hlavně nepřímo. V portfoliu je má skoro každý peněžní či dluhopisový fond. Stejně tak mohou sloužit jako složka zajišťující výnos u garantovaných či zajištěných fondů.

Výsledkem je růst úrokové míry, kterou musí český stát z dluhopisů platit. Vyšší výnos pomůže přilákat dostatek investorů, ale na druhou stranu každá nová emise se musí těmto vyšším výnosům přizpůsobit a půjčování státu tak prodražuje. Proto vláda začala uvažovat o přímém prodeji státních dluhopisů občanům, jejichž požadavky na výnos by mohly být nižší, než jsou u velkých investorů „Pozitivem prodeje státních dluhopisů občanům jsou levnější úrokové náklady pro stát, rozšíření možností emise, diversifikace portfolia a současně zajímavý úrok pro domácnosti,“ vyjmenovává pozitiva Jakub Haas, zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí.

Stát chce prodejem dluhopisů obyvatelstvu získat až 140 miliard korun. Uvažuje se, že obligace půjde koupit přes Českou poštu či RM-Systém. „Zájem o organizaci tohoto trhu máme,“ potvrzuje Jiří Vodička, ředitel pro strategii a marketing RM-Systém.

Nákup státních dluhopisů

Například u Komerční banky klient podepisuje Smlouvu na obstarávání koupě nebo prodeje cenných papírů. Banka pak klientovi zřídí portfolio s podúčty peněz a cenných papírů. Pokud má klient dostatek finančích prostředků na podúčtu peněz, může podat pokyn, aby za něj banka nakoupila státní dluhopis v primární emisi, případně si může zažádat o koupi vydaného státního dluhopisu na sekundárnímu trhu. Výplatu úrokových plateb zajišťuje ČNB. Se zřízením a vedením portfoliového účtu i s obstaráním koupě nebo prodeje cenného papírů je spojena i provize bance za obstarání podle platného sazebníku.

Půjčit státu a vydělat na tom mohou Češi už dnes. Cesta ke státním dluhopisům je ovšem poměrně komplikovaná. Pravidla aukcí krátkodobých státních pokladničních poukázek a dlouhodobých dluhopisů říkají, že ho fyzickým osobám může nakoupit přímý účastník aukce jako část své objednávky. „Přes Komerční banku(KB) je možné podávat pokyny do primárních aukcí státních dluhopisů,“ potvrzuje Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.

První problém, na který může ale drobný investornarazit, představuje jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu. U státních pokladničních poukázek je to milion korun, u státních dluhopisů jde o deset tisíc korun. „Cena se na trhu od jmenovité hodnoty liší, ale ne řádově,“ tvrdí Miloš Filip, ředitel prodeje fondů ING IM. Například nedávno emitovaný desetiletý státní dluhopis se dá koupit za 96 procent nominální hodnoty, tedy 9600 korun.

„Transakční náklady či rozdíl ceny nákup/prodej bývá v malých objemech pro investora nevýhodný. Výnos z kupónu dluhopisu mu navíc sníží srážková daň 15 procent,“ říká Roman Pospíšil, generální ředitel skupiny Pioneer Investments v ČR. Rozdíl cenynákup/prodej netrápí ty investory, kteří by si cenný papír nakoupili a čekali na získání zapůjčené jmenovité hodnoty do splatnosti. Kdyby přeci jen bylo nutné třeba zmíněný desetiletý dluhopis prodat, může to investor udělat pouze za 92,5 procenta nominální hodnoty, tedy za 9250 korun.

Na vybraném dluhopisu se dá dále ilustrovat riziko, které je spojené s velkým rozdílem nákupní a prodejní ceny. Zájemce o jeden státní dluhopis v nominální hodnotě 10 tisíc korun by ho mohl nakoupit za 9600 korun. Tím, že ho investor koupil pod nominální hodnotou, která bude za deset let vyplácena, získává v horizontu deseti let i určitý nadvýnos. Stát mu vrátí celou nominální hodnotu, tedy 10 tisíc.

Seznam přímých účastníků aukcí SD a SPP

Název přímého účastníka emise státních dluhopisůNázev přímého účastníka emise státních pokladničních poukázek
ABN AmroABN Amro
BarclaysLBBW Bank
Citibank EuropeČeská spořitelna
Erste BankČSOB
ČSOBHSBC
Deutsche BankING Bank
Dresdner BankKomerční banka
ING BankUnicredit Bank
Komerční banka
Morgan Stanley
PPF banka
Unicredit Bank
Zdroj: ČNB

Riziko spočívá v neplánovaném prodeji dluhopisu. Při prodejní ceně 92,5 procenta a nákupní ceně 96 procent nominální hodnoty 10 tisíc má vlastník dluhopisu ztrátu 350 korun. Tu může částečně vynahradit jeden roční úrokový výnos po zdanění v hodnotě 425 korun. „Přímé investice do dluhopisu doporučujeme od 5 milionů korun,“ doplňuje Martin Kujal, portfolio manažer Atlantik FT. „Nedomnívám se, že nákup pod půl milionu bude výhodný,“ nastavuje jinou laťku Milan Tomášek, hlavní investiční stratég ČP INVEST.

Velké rozdíly v nákupních a prodejních cenách státních dluhopisů by mohly odradit případné zájemce i o dluhopisy určené přímo občanům. Proto se objevil návrh, aby stát garantovat zpětný odkup dluhopisu za takovou cenu, aby toto rozpětí neexistovalo.

Drobní investořise musí rozhodnout, jak dlouhou dobu splatnosti u dluhopisů požadují. Od toho se odvíjí i jejich výnos. Dluhopisy s delší splatností trh přijme jen za cenu vyššího úroku. To platí ještě více v době, kdy si všechny státy si půjčují na boj proti krizi, což znamená odliv zahraničního kapitálu z českého dluhopisového trhu. „Dluhopisy stále nesou kvůli rizikové prémii výrazně vyšší výnos, než by odpovídalo předpokládanému vývoji úrokových sazeb,“ míní Tomášek. Poslední úrok emitovaných desetiletých státních dluhopisů je největší za posledních pět let, přitom úrokové sazby vyhlašované centrální bankou neustále klesají. Snaha ušetřit emisí dluhopisů pro obyvatelstvo je proto logická. „Pokud vznikne nová vláda v řádu týdnů, bude mít na stole propracovaný návrh, jak tuto emisi uvést do života,“ tvrdí za ministerstvo financí Haas.

Láká vás investice do českých státních dluhopisů? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2009 12:32, Lubik

Pochopil jsi vůbec o co jde? Stát si půjčuje (od starověku), většinou od bank, které mají půjčeno od občanů, samozřejmě že si banky na úroku řádně přirazí, jinak by to nedělaly. Teď si chce stát půjčit přímo od občanů a možná to bude pro oba (stát, občan) výhodnější, když se banka vynechá.

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2009 9:22, MoB

Tato investice mě neláká. Stát se musí naučit hospodařit (není to rozpor?), a ne si ještě více půjčovat. Bohužel, s beďarem v čele se zřejmě bude rozhazovat ještě víc než doteď... Když budu investovat, tak do tohoto státu určitě ne.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

české, dluhopisy, riziko, státní, úrok

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozvíjející se trhy rychle rostou. Dohánějí loňské ztráty.

6. 4. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Rozvíjející se trhy rychle rostou. Dohánějí loňské ztráty.

Rozvojové země si zatím v roce 2009 vedou lépe než rozvinuté trhy. Stejně jako celých jedenáct let, které předcházely roku 2008. Podle ekonomů se nyní především vzpamatovávají z loňského... celý článek

Proč mají hedge fondy problémy i bez nově zamýšlené regulace?

3. 4. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Proč mají hedge fondy problémy i bez nově zamýšlené regulace?

Summit G-20 jako jeden z požadavků na zlepšení finančního systému vyslovil regulaci hedge fondů, které prý přispěly k pádu akcií. Tím pro fondy, kterým poklesl majetek pod správou o... celý článek

Orco se asi bude muset zachránit na úkor akcionářů

31. 3. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Orco se asi bude muset zachránit na úkor akcionářů

Navzdory ochraně před věřiteli investoři akcie developerské společnosti Orco nezatratili. Zatím. Pokud se nedohodne s věřiteli na úpravě úvěrových podmínek, bude nejspíš muset navýšit... celý článek

Áčka měla velké oči, teď šetří a slibují návrat k zisku

30. 3. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Áčka měla velké oči, teď šetří a slibují návrat k zisku

Společnost AAA Auto oznámila rekordní ztrátu i plán, jak se dostat zpět do zisku. Její akcie raketově vzrostly. Pořad se ale prodávají jen za zlomek ceny, s níž firma vstoupila před... celý článek

Partners Financial Services