Rozvíjející se trhy rychle rostou. Dohánějí loňské ztráty.

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 6. 4. 2009 | 1 komentář
Rozvíjející se trhy rychle rostou. Dohánějí loňské ztráty.
Rozvojové země si zatím v roce 2009 vedou lépe než rozvinuté trhy. Stejně jako celých jedenáct let, které předcházely roku 2008. Podle ekonomů se nyní především vzpamatovávají z loňského prudkého pádu.

Krize zatím vysekává stále hlubší zářezy do grafů akciových trhů. Zatímco minulý rok tnula s větším rozmachem do akcií v rozvíjejícím se světě, letos pustoší zejména západní trhy. Světový index MSCI World ztrácí od začátku roku 8,5 procenta. Dow Joneszatím přišel o 13 procent a akcie v eurozóně a poklesly od prvního ledna o 13,5 procenta.

„V akciových indexech je obsaženo více faktorů než jen stav ekonomiky. Jedním z nich je i psychologie trhua myslím, že právě míra nejistoty ohledně stavu evropské ekonomiky poslala trhy v Evropě, zejména v únoru, hodně hluboko,“ tvrdí Petr Hlinomaz, analytik BH Securities. „Trh si uvědomil, že Evropa bude zasažena poklesem přinejmenším stejně jako USA,“ dodává analytik Christian Blaabjerg ze Saxobank.

Naopak rozvíjející se trhy jsou v průměru o pět procent výše, než byly 1. ledna 2009. „Nemyslíme si, že západní ekonomiky by na tom byly hůře než rozvojové. Spíše klesá riziková averzevůči rozvojovým trhům. Ty navíc propadly v minulém roce výrazně více než trhy v západní Evropě a Americe, takže nyní se do jisté míry srovnávají předchozí rozdíly,“ tvrdí analytik České spořitelny Radim Kramule.

Vývoj akciových trhů v různých regionech

Vývoj akciových trhů v různých regionech


Na rozdíl od posledních měnových krizí a recesí na konci 90. let minulého století je situace v rozvojových ekonomikách dnes lepší. „Především asijské státy nahromadily vysoké devizové rezervy, takže nestabilita měnového kurzu již nepředstavuje takové ohrožení,“ píše se v analýze Fund Expert Fortis Investments (FEFI) pro profesionální investory. Snížení úrokových sazeb na podporu ekonomiky, které centrální banky činí po celém světě, si proto mohou dovolit i rozvojové země, protože se nemusí příliš bát o svou měnu.

Nicméně soukromé firmy mají nyní podobné problémy jako v rozvinutém světě. „Ty byly stejně zadluženéjako ve zbytku světa,“ uvádí FEFI. Firmy nyní potřebné peníze na provoz obtížně shánějí v zahraničí, a jsou proto odkázané na veřejné zdroje.

Thierry Guerillot, ředitel investičních služeb Union Financière de France, si myslí, že dlouhodobý výhled rozvíjejících se trhů je pozitivní. Krátkodobě existuje riziko velkého kolísání. „Domácí poptávka přebírá v hospodářství těchto zemí vůdčí roli exportu, inflace je nízko kvůli klesajícím cenám potravin a energií,“ tvrdí Guerillot, ale dodává, že si každý investor musí připustit i možné riziko a nedivit se, když mu investice nevyjde. „Pokud se propadne ekonomický růst či zahraniční investoři začnou masově utíkat, můžeme se dočkat sociálních nepokojů, znárodňování, pádů měn nebo hroucení kapitálových trhů,“ uvádí Guerillot. Jako příklad se uvádí možný nepříznivý sociální vývoj v Číně, pokud neudrží dostatečný hospodářský růst, který zajišťuje dostatek práce pro migrující dělníky z venkova do měst.

FEFI doporučuje investorům rozlišovat jednotlivé regiony a země. Obsáhlý termín rozvíjející se trhy obsahuje Asii, Latinskou Ameriku a střední a východní Evropu, Blízký východ a Afriku. Každý region má mírně odlišné silné a slabé stránky. Za nejslabší se považuje oblast Blízkého východu a Afriky. Latinská Amerika v čele s Brazílií je náchylná na ceny komodit. Jejich stabilní ceny by mohla udržovat poptávka z Číny. Na druhou stranu levné komodity nahrávají rychlejšímu čínskému růstu.

Zatím se rovněž nepotvrdily předpoklady, že by se ekonomický vývoj rozvíjejících se trhů oddělil od závislosti na Evropě či Americe. Proto akciové indexy padaly jak v zemích, které krizebezprostředně zasáhla, tak i v těch, kam krize dolehla zprostředkovaně. Další vývoj odhadují analytici spíše podle vlastní nátury. Optimisté soudí, že další velký propad by už rozvinuté, ani rozvíjející trhy potkat neměl. Pesimisté jsou opatrnější. Například Blaabjerg soudí, že po nynější růstové korekci se ceny akcií vydají opět jižním směrem.

Jak vnímáte vývoj ekonomik a trhů? Sáhl si již svět na dno?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odhady cen akcií je dnes třeba brát s rezervou

16. 3. 2009 | Petr Čermák

Odhady cen akcií je dnes třeba brát s rezervou

Spočítat skutečnou hodnotu akcií je nyní obtížnější než kdykoli jindy. Trhy a ekonomiky se totiž nechovají tak, jak by analytici a jejich matematické modely potřebovaly.

Cesta zpátky na maxima akciím potrvá pět až deset let

10. 3. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Cesta zpátky na maxima akciím potrvá pět až deset let

V 70. letech 20. století byl desetiletý kapitálový výnos měřený indexem Dow Jones Industrial Average záporný. Prvních deset let 21. století bude pravděpodobně stejných. Analytici naznačují,... celý článek

Jak firma pozná, komu má vyplatit dividendu

9. 3. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Jak firma pozná, komu má vyplatit dividendu

Denně na burzách změní majitele miliony cenných papírů. Přesto firmy mají dobrý přehled, kdo jejich akcie vlastní. Kdo je má i v rozhodný den pro nárok na dividendu, tomu firmy podíl... celý článek

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

5. 11. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Země BRIC: Nadechnutí před dalším růstem

Brazílie, Rusko, Indie a Čína se stále silněji hlásí o slovo ve světové ekonomice. I když i na tyto země doléhá finanční krize, ne všechny její důsledky jsou negativní. Analytici předpokládají,... celý článek

Partners Financial Services