Vychytané speciality v českém internetovém bankovnictví

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 16. 2. 2009
Vychytané speciality v českém internetovém bankovnictví
Placení složenek není příliš zábavné. Udělat se ale musí. Některé tuzemské banky proto začínají přicházet s opravdovými „vychytávkami“ na placení faktur za energie či na platby daní a cel.

Pravidelně vyúčtované služby a daně se dají platit několika způsoby. Ani jeden z nich není příliš uživatelsky přátelský. Respektive – nebyl až donedávna. Plátce mohl peníze poslat příkazem ze svého účtu prostřednictvím elektronického či telefonního bankovnictvínebo vyrazit do fronty na poštu. Varianta s internetbankingem je asi nejpohodlnější. I ta ale vyžaduje znalost všech důležitých informací k zadání příkazu a jeho včasné odeslání podle doby splatnosti. Minimálně dvě tuzemské bankyale chtějí klientům v tomto ohledu vyjít vstříc a placení složenek jim co nejvíce usnadnit.

Vloni v září s takzvanou e-Fakturou přišla Česká spořitelna , tento týden (18. února) rozjíždí novinku pro placení daní a cel Raiffeisenbank. Obě služby jsou součástí internetového bankovnictví jednotlivých bank. Každá pracuje ale na jiném principu. Zatímco e-Faktura funguje až po speciální aktivaci u dodavatelů a umožňuje příjem jejich faktur přímo v internetovém bankovnictví klienta, aplikace Raiffeisenbank je specifickým jednorázovým příkazem, který klientovi usnadňuje jeho správné zadání. Ostatní oslovené tuzemské bankyzatím podobné aplikace nepřipravují.

e-Faktury od České spořitelny mají dvě specifika. Všem klientům banky v internetbankingu umožňují, aby přijímali faktury od vybraných dodavatelů (v tuto chvíli to jsou jen ČEZ a E. ON) a firmám umožňují přímo výměnu vlastních elektronických faktur mezi účetními systémy obchodních partnerů. Pro příjem e-Faktur stačí, aby si klient nastavil v internetbankingu, že si přeje faktury přijímat pouze elektronicky, prostřednictvím Servisu 24 či Business 24, a službu si v něm aktivuje. Česká spořitelnapak podle Pavly Langové ve stejný den sama informuje vybrané dodavatele, že si klient přeje dostávat vyúčtování přes e-Fakturu. Ti by následně měli službu aktivovat do druhého dne. Zájem o službu podle Langové je a do budoucna se prý zvažuje její rozšíření o další dodavatele. Klienti v současnosti provedou zhruba stovku aktivací týdně, při spuštění služby to bylo až sto denně.

Výběr daně k zaplacení v internetbankingu Raiffeisenbank. (Pro zvětšení klikněte na obrázek)

„Ve chvíli, kdy klient obdrží fakturu do svého internetového bankovnictví, dostane zdarma zprávu emailem nebo SMS. Přijetí faktury je také zdarma, za provedení příkazu klient zaplatí jako za jakýkoli jednorázový platební příkaz zadaný přes internetové bankovnictví (tedy 2 koruny),“ vysvětluje Langová. Od okamžiku, kdy mu začnou chodit elektronické faktury, klient nedostává papírové verzepoštou. Obsluha elektronické faktury je bezproblémová. Banka za klientapředvyplní hlavní údaje nutné pro platbu a pokud bude klient chtít, stačí mu jen platbu potvrdit jedním kliknutím. Přijatou fakturu je možné zobrazit, vytisknout i uložit.

Fungování aplikace v elektronickém bankovnictvíRaiffeisenbank je rovněž snadné. Po přihlášení do internetbankingusi klient zvolí pod záložkou „Platby“ rovnou volbu „Platba daně a cla“. V tomto okamžiku si ve formuláři na obrazovce vyroluje nabídku všech možných danía zvolí tu, kterou právě hodlá uhradit. V seznamu jsou i takové typy daní jako například správní poplatky za loterie a sázkové hry, pokuty ve správním řízení, daň z literární a umělecké činnosti či silniční daň. Dále zadá jeden ze sedmi regionů České republiky, kde sídlí odpovídající finanční úřad pro konkrétní daň. Díky tomu si pak klient může vybrat rovnou správný místně příslušný finanční úřad z přehledu pro daný region.

Výběr příslušného finančního úřadu v internetbankingu Raiffeisenbank. (Pro zvětšení klikněte na obrázek)

„Po zadání všech těchto údajů bude klient přesměrován do předpřipraveného platebního příkazu už s číslem účtu finančního úřadu, kódem specifického či konstantního symbolu,“ popisuje Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Další postup je podle něj zhruba stejný jako u jiných příkazů k úhradě (je nutné vyplnit výši a datum platby atd.), právě s tím rozdílem, že díky uvedeným volbám se některé kolonky formuláře předvyplní. Podobně probíhá i platba cla.Aplikace by měla podle produktové manažerky Lucie Tóthové klientům ušetřit především čas, protože nebudou muset pracně dohledávat nutné údaje pro provedení plateb. Novinka Raiffeisenbank je podle Tomáše Kofroně k dispozici v internetovém bankovnictví pro všechny majitelé eKonta. Využívat ji mohou jak právnické, tak i fyzické osoby. Pravděpodobně ji ale nejvíce ocení podnikatelská klientela, která má mnohem více daňovýcha celních povinností.

Která služba v elektronickém bankovnictví vaší banky chybí vám? Podělte se o zkušenosti a názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky: produkty pro mladé ano, pro seniory ne

27. 1. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Banky: produkty pro mladé ano, pro seniory ne

Přes dva miliony Čechů je nyní starších 60 let. Pro tuzemské banky to je asi malá klientská základna. Se speciálními produkty pro seniory se zrovna nepředhánějí, zatímco produkty pro... celý článek

Co dělají české banky přímo pro seniory

27. 1. 2009 | Věra Tůmová

Co dělají české banky přímo pro seniory

Kolik mají jednotlivé banky klientů-seniorů je obtížné zjistit. Někde to nechtějí uvádět nebo tato čísla prý nesledují. Stejně tak ani necítí potřebu zabývat se specifickými potřebami... celý článek

Bezpečnostní schránka v bance není jen pro milionáře

23. 1. 2009 | Věra Tůmová | 16 komentářů

Bezpečnostní schránka v bance není jen pro milionáře

Možnost uložit si dokumenty či jiné důležité věci v bezpečnostní schránce už v Česku nabízí řada bank. Služba to není drahá a dá se využít i jen na jeden měsíc. Zařízení schránky ale... celý článek

České banky chrání před krizí jejich konzervativnost

10. 11. 2008 | Věra Tůmová

České banky chrání před krizí jejich konzervativnost

Vysoký objem vkladů, opatrnost bankéřů a minimum rizikových investic drží banky v Česku ve výborné kondici. Daří se jim skvěle navzdory situaci v zahraničí. Za tři čtvrtletí vytvořily... celý článek

Odkud kam míří český internetbanking

6. 5. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Odkud kam míří český internetbanking

Původně šlo přes internetbanking dělat jen základní bankovní operace. Dnes už je možné získat úvěr, pojistit se i koupit cenné papíry. Přímým bankovnictvím se nyní uskutečňuje řada... celý článek

Partners Financial Services