Kvůli krizi fondy poplatky nezvednou. Spíše naopak.

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 19. 1. 2009
Kvůli krizi fondy poplatky nezvednou. Spíše naopak.
Finanční krize nepotěšila investiční společnosti, pro něž úbytek aktiv znamená menší zisk. Kompenzovat si to vyššími poplatky ale prý nehodlají. Klienty chtějí tento rok lákat hlavně na garantované či zajištěné produkty.

Narozdíl od brokerských společností, které si nemohou rok 2008 vynachválit, se správci podílových fondů a aktiv tolik neradují. Zatímco brokeři inkasují poplatek za uskutečněné obchody, kterých bylo minulý rok více než v roce 2007, investiční společnosti odvozují svou odměnu od hodnoty spravovaného majetku. Ta kvůli finanční krizi a velkým odkupům investorů, kteří z podílových fondů odcházeli, loni klesala. Úměrně tomu se snižovaly i výdělky bank a investičních společností. „Na konci roku jsme spravovali o 10 procent aktiv méně než na začátku,“ tvrdí Martin Viktora, ředitel marketingu ČP Invest.

Finanční krize se tedy nutně projeví v nižším zisku v tomto odvětví oproti minulému roku. „V porovnání s rokem 2007 bude zisk Investiční společnosti České spořitelny za rok 2008 nižší,“ potvrzuje za firmu mluvčí Hana Trhoňová.

Pro velké společnosti, které působí v Česku, nižší příjmy nepředstavují vážný problém. „Myslím, že tady nejsou malé samostatné investiční společnosti. Kdyby tady stála malá firma sama o sobě s malou distribuční sílou – bez bankovní, pojišťovací sítě, spoléhala jen na poradce a s malým objemem aktiv pod správou – nemá šanci na dlouhodobé přežití,“ soudí Josef Beneš, předseda Asociace pro kapitálový trh a ředitel ČSOB Asset management.

Investiční společnosti tvrdí, že nižší zisk si nebudou chtít kompenzovat zvyšováním poplatků za obhospodařování. „Poplatky nezvyšujeme, ani o tom v žádném případě neuvažujeme. Tím bychom potenciální pokles zisků přenášeli na vrub klientů, což bychom považovali za neetické,“ tvrdí Miloš Filip ředitel distribuce ING Investment Management. Kromě tohoto problému existuje ale i další, a to praktičtější důvod. „Myslím, že díky silné konkurenci ve fondovém průmyslu prostor pro zvyšování poplatků není,“ říká Martin Fuchs, ředitel investičních produktů HSBC. „Těžko by také někdo obhajoval, proč zvyšuje poplatky, když přináší záporný výnos,“ potvrzuje Beneš.

„Spíše můžeme uvažovat o snížení poplatků u vybraných fondů, které by mohly mít zajímavý potenciál v roce 2009,“ myslí si Filip. Tímto způsobem se rozhodla marketingově podpořit svůj fond třeba Investiční kapitálová společnost Komerční banky (KB). Aby zvýšila výkonnost fondu Peněžní trh Plus, který utrpěl podle Pavla Hoffmana z KB „turbulencemi na kapitálových trzích“, přestala si dočasně účtovat poplatek za správu. Ten proto výkonnost fonduuž nesnižuje.

Zpátky se společnosti snaží získat klienty prostřednictvím produktů, které nesou co možná nejmenší riziko. Mají v plánu propagovat hlavně zajištěné a garantované produkty. Pro tento typ produktu ale představují problém klesající úrokové sazby. Dluhopisy s nižší úrokovou sazbou vážou velkou část vloženého majetku investorů. Nový garantovaný fond ČP Investu hovoří například o 90 procentech. Zbylá suma, která má přinést zajímavější výnos při příznivé situaci na trzích, tvoří „jen“ deset procent. Podle odhadů analytiků budou navíc úrokové sazby dále klesat.

Anketa

Máte pocit, že poplatky fondů jsou adekvátní službám, které poskytují?

Podobná situace je i v asset managementu. „Poplatky by se neměly zvyšovat, spíš naopak. Správci aktiv se snaží udržet klienty. Tendence uchovat si klienta, vyjít mu vstříc je tady jednoznačná,“ říká Beneš a dodává, že tento obor není něco, kde by se daly vydělávat stovky milionů korun. Cesta spíše než přes zvyšování poplatků vede skrze snižování nákladů. „Přirozeně – bez ohledu na krizi – neustále hledáme úspory a revidujeme interní procesy, například část našich operací, včetně call centra, jsme v roce 2008 přesunuli do Brna. Šetřit je důležité, ale ještě důležitější je víc vydělávat, tedy víc prodávat,“ myslí si Viktora.

Další metodou, jak dosáhnout úspor, je fúze fondů, které mají málo aktiv pod správou. „Rozhodnutí o fúzích musí být dáno řadou důvodů, ne jen úsporou nákladů na správu,“ říká Filip. Fondy by tedy měly mít podobné zaměření. Plány v této oblasti ale odhalit společnosti moc nechtějí a odpovídají vyhýbavě. Nepopírají však, že by fondyv žádném případě neslučovaly.

Kterým fondům letos nejvíc věříte? Podělte se o názor.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Před poklesem burz se dalo schovat jen do Ghany

15. 1. 2009 | Petr Čermák

Před poklesem burz se dalo schovat jen do Ghany

V uplynulém roce spadly indexy vyspělých zemí v průměru o 42 procent, rozvojové trhy umazaly ještě o 12 procent více. Metoda snižování rizika na základě investování ve více zemích už... celý článek

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

12. 1. 2009 | Jan Stuchlík

Německo zachraňuje kvůli krizi obří Commerzbank

Německá vláda nalila deset miliard eur do Commerzbank, aby zachránila její fúzi s dalším obrem Dresdner Bank. Kdyby sloučení nevyšlo, bylo by to podle některých politiků pro Německo... celý článek

Sázka na lednový efekt může být letos ošidná

9. 1. 2009 | Petr Čermák | 3 komentáře

Sázka na lednový efekt může být letos ošidná

Začátek roku byl na akciových trzích optimistický. Všechny hlavní světové trhy se vydaly směrem vzhůru. To by mohlo naznačovat, že poučka o lednovém efektu rychlého růstu může zase... celý článek

Věřte obrům, aneb jak krize zamávala s nejcennějšími firmami světa

7. 1. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Věřte obrům, aneb jak krize zamávala s nejcennějšími firmami světa

Deseti největším firmám světa vévodí americké společnosti. Finanční krize z nejlepší desítky postupně během dvou let vytlačila banky a některé ropné koncerny. Přesto se obrům vyplatí... celý článek

Partners Financial Services