Kunert: Při žádosti o hypotéku bude důležité i jméno zaměstnavatele

Věra Tůmová | rubrika: Rozhovor | 13. 1. 2009 | 3 komentáře
Kunert: Při žádosti o hypotéku bude důležité i jméno zaměstnavatele
Krize mění i české banky. Třeba u žadatelů o hypotéku se už nebudou zajímat jen o jejich příjem, ale i o perspektivu firmy, v níž pracují, říká Jiří Kunert, generální ředitel UniCredit Bank, prezident České bankovní asociace a člen vládní rady pro boj s krizí (NERV).

Premiér Mirek Topolánek vás minulý čtvrtek jmenoval do Národní ekonomické rady vlády pro boj s krizí (NERV). Co budete mít konkrétně na starosti?
Budu zastupovat bankovní sektor. Budu prezentovat názory, jak by se měla vyvíjet v tomto sektoru regulace, dohled, a kde by se mohlo něco zpřísnit či naopak, kde je regulace příliš. Kromě finanční krize ovšem existuje obava z ekonomické krize, která zasahuje české hospodářství. Proto se budeme snažit hledat řešení, aby krize nebyla hluboká, abychom ji dobře přestáli a aby podniková sféra mohla dále vyrábět.

S krizemi máte za 30 let v bankovnictví mnoho zkušeností. Které byly nejvíce poučné?
Krize ve světě vznikají běžně. Zejména ve finančním sektoru. První, kterou jsem zažil, byla v roce 1981. Tehdy země v Latinské Americe přestaly splácet dluhy. To se přelilo i do některých zemí střední a východní Evropy. Bylo zasaženo Polsko, Rumunsko, později Bulharsko.

A v devadesátých letech?
Ta přinesla například krizi v letech 1995 až 1996, kdy byly problémy se střední a východní Evropou. Zejména skřípalo financování obchodu. Byl nedostatek směnitelné měny dosažitelné pro Rusko. Když jsem přijal v roce 2003 práci na Slovensku, musel jsem zase řešit Polnobanku, která byla skoro v bankrotu. Bylo třeba banku postavit na nohy. To se povedlo a dnes banka funguje jako UniCredit Bank na Slovensku.

Nynější krize se hodně přirovnává k té české z roku 1997. V čem je podobná?
V roce 1997 byla v Česku likvidita nedosažitelná, úrokové sazby vyletěly o 90 či 100 procent. Některé banky obtížně získávaly zdroje. A to se objevuje i v dnešní krizi. Tehdy to vzniklo ostatně také tak, že české banky půjčovaly jako o závod. Úvěry začaly být špatné, podniky nemohly splácet, likvidita na trhu začala mizet a podniky se dostávaly do problémů, protože už neměly příjmy z dalších zdrojů. Následně se dostávaly do problémů i banky.

Co jste si z těchto krizí odnesl?
Především zkušenost, která je důležitá pro každou další krizi, která přijde. Vždycky se sice snažím, aby v bance bylo hodně mladých manažerů. V top managementu ale zkušenost mít musíte, protože vy musíte díky ní umět říci: „Před deseti lety se stalo tohle a teď už to nechci opakovat“. Je důležité v dobrých dobách vytvářet rezervy, a nezapomínat na to že mohou přijít špatné časy. Protože krize tady byly a budou. A když přijdou, tak je třeba hlavně nepanikařit.

Jak se bude s krizí prát UniCredit Bank v Česku? Budete muset propouštět?
UniCredit Bank je celoevropská bankovní skupina a Evropa krizí zasažená byla. A musím se přiznat, že intenzita přenesení krize ze Spojených států mne překvapila. I naše bankovní skupina proto musela řešit problémy spojené s krizí, ač jsme neměli takovou angažovanost v některých produktech jako jiné banky. V české UniCredit Bank byly výsledky za loňský rok velice dobré. I kdyby nebylo prodeje stavební spořitelny a burzy, tak by banka oproti minulému roku rostla. Podobně jako všechny banky i my ale v současné době hledáme úspory, a to hlavně nepersonální. Počet zaměstnanců nám dokonce mírně stoupne díky nově otevíraným pobočkám.

Co se dá od bank v následujících měsících očekávat?
Musí se připravit na situaci, kdy nastane více problémů v ekonomice i s klienty. Budou muset posílit především útvary, které hovoří s klienty a snaží se najít řešení pro jejich problémy, aby se nedostávaly do platebních potíží, protože pak vzniká i druhotná platební neschopnost. Také budou muset hledat úspory v nákladech. Třeba za marketing v minulosti utratily spoustu peněz. Vrátíme se teď k základnímu bankovnictví, kdy se klienti získávají přímou diskusí a větší analýzou. Půjde spíše o podporu přímého kontaktu s klienty než o velké marketingové akce. Bankovnictví bude také hledat cestu, jak obnovit důvěru mezi bankami, aby zase dobře fungoval mezibankovní trh a vytvářely se vhodné podmínky pro financování ekonomiky.

Které finanční produkty to zasáhne?
Některé věci se nyní mohou zpomalit, jako třeba hypotekární trh. Lidé začínají více přemýšlet, zda budou mít na splácení. I tak ale bude růst u hypoték stále dvouciferný přes 10 procent. Banky se už ale naštěstí začínají chovat tak, jak by se měly chovat i v dobrých časech. Snaží se prověřovat, zda žadatelé o úvěry mají skutečně příjem a mají na to, aby spláceli hypotéky. Zajímají se, v jakém podniku pracují a zda firma nemůže mít do budoucna problémy, což se dříve moc nikde nestudovalo. Může se tak stávat, že banky někomu odmítnou poskytnout úvěr, protože zpřísní kritéria. Vedle hypoték se patrně změní i oblast spotřebních úvěrů. Více se bude prověřovat, zda lidé mají práci a stálý příjem nutný ke splácení půjčky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úročení na spořících účtech potichu klesá

8. 1. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Úročení na spořících účtech potichu klesá

Úrokové sazby u spořících účtů klesají. Úročení přes tři procenta nabízejí jen menší banky a družstevní záložny. Další pokles nelze vyloučit vzhledem k očekávanému snižování klíčových... celý článek

Mittendorfer: Spořitelna kvůli krizi podmínky úvěrů nezmění

1. 12. 2008 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 1 komentář

Mittendorfer: Spořitelna kvůli krizi podmínky úvěrů nezmění

Finanční krize a následná recese se dotkne i Čechů. Žádné drama se ale nečeká. I proto Česká spořitelna nemíní zpřísňovat kritéria pro poskytování půjček, říká Gernot Mittendorfer,... celý článek

Raiffeisenbank: Chceme finanční produkt krásný jako iPhone

18. 11. 2008 | Věra Tůmová, Jan Stuchlík | 13 komentářů

Raiffeisenbank: Chceme finanční produkt krásný jako iPhone

Česká Raiffeisenbank se po fúzi s eBankou odpíchla a vykazuje letos 43procentní zisk. Mimo jiné prý za to vděčí klientům, kteří ji inspirují k novým produktům jako je eKonto. Ideální... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Partners Financial Services