Úročení na spořících účtech potichu klesá

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 8. 1. 2009 | 12 komentářů
Úročení na spořících účtech potichu klesá
Úrokové sazby u spořících účtů klesají. Úročení přes tři procenta nabízejí jen menší banky a družstevní záložny. Další pokles nelze vyloučit vzhledem k očekávanému snižování klíčových sazeb České národní banky.

Tříapůlprocentní zhodnocení peněz na spořícím účtuje dnes minulostí. Z této sazby, běžně ještě loni v létě, slevily v tichosti téměř všechny banky. Vysoké úročení drží jen družstevní záložny, kde však často nakládání s penězi omezují výpovědní lhůty. Nevýhodou bývají minimální vklady i povinnost stát se členem družstva, což přijde na jednu i několik set korun.

Nejvýhodnější sazbu na trhu teď nabízí WPB(v akci do konce ledna sazba 4,4 % při fixaci 100 tisíc korun na 1rok) a Moravský Peněžní ústavs (od 3,6 do 5,3 % p.a. dle výše vkladu a výpovědní lhůty), na vkladový účet je ale nutné vložit nejméně sto tisíc korun a nejkratší výpovědní doba je měsíc. Tento účet zatím není možné obsluhovat přes internetové bankovnictví, spuštění záložna teprve připravuje. Výpovědní lhůta u WPB Capitals dalšími zajímavými sazbami (4 až 5,65 %) je ovšem minimálně šest měsíců a více. Nejnižší úročení z kampeliček má Fio(3,5 %). Klient má ale peníze okamžitě k dispozici. Účet je dostupný přes internetbanking a navíc z něj lze rovnou platit i kartou Fio Maestro Chip, kterou záložna vydává k účtu zdarma.

Úrokové sazby spořících účtůtuzemských bank jsou o poznání nižší než u kampeliček. Rozdíl ale hraje významnější roli až u vyšších vkladů.

Nedávný lídr bankovních úrokových dostihů, polská mBank, srazil u účtu eMax zhodnocení ze 3,5 na 2,7 procenta. Účet lze obsluhovat přes internet a přímo se z něj dá platit platební kartou. Banka by brzy měla představit i vylepšený účet eMax Plus, potvrdila serveru Peníze.cz mluvčí banky Pavla Renčínová. Sazbu 3,5 procenta u bankovního domu lze tak už nyní získat jen v Oberbank.

Které banky letos připravují novinky na zhodnocování vkladů

Na novinky u zhodnocování vkladů se mohou v nejbližší době těšit především klienti:
- Poštovní spořitelny (platební karta k Červenému kontu)
- mBank (eMax Plus)
- GE Money Bank (banka neuvedla detaily)
- Volksbank (výhodnější úročení pro vázané vklady)
- ČSOB (od 8.1. - termínovaný vklad na 12 měsíců s pevnou sazbou 3,1 % + další dvě novinky v 1. čtvrtletí).

Zdroj: Banky

Nizozemská INGsnížila 29. prosince 2008 sazby u ING Konta ze 3,25 na 3 procenta. Další snižování podle tiskové mluvčí Alexandry Gjurić banka neplánuje. Lépe úročené účty zatím zůstávají účty v nabídce Volksbank (Běžný investiční účet 3,33 %), LBBW (3,3 % pro vklady v Kč, 3,5 % pro vklady v eurech) a Poštovní spořitelny (Červené konto 3,3 % od 50 tisíc korun, Spořící investiční účet 3,35 % a Vkladový účet pro spoření na vzdělání 3,25 %). Jak dlouho budou banky tyto sazby nabízet, nelze odhadnout, protože banky se na tuto otázku zdráhají odpovědět jinak než s odkazem na vývoj trhu. Například Volksbankchystá úpravu sazeb podle ředitele komunikace Petra Žibřida nejpozději v polovině ledna.

Tříprocentní sazbu je v tuto chvíli ještě možné získat v Citibanka u spořícího konta v Komerční bance.Zde je ovšem možné takto zhodnotit vklady jen do 50 tisíc korun, podobně jako u spořícího konta Osobního účtu v České spořitelně (původní sazbu 3,5 % Spořitelna snížila krátce po posledním snížení sazeb ČNB). Od prvního lednového týdne nabízí Česká spořitelnastřadatelům novinku, takzvaný Perfektní vklad, který umožňuje výplatu poloviny výnosu z 2,52 procenta již při sjednání účtu. Založení i vedení účtu je zdarma, uložit je možné ale jedině sto či dvě stě tisíc korun a peníze musí být na účtu 48 měsíců. Vkladem 100 tisíc korun klient při podpisu ihned získává 4284 korun, zbývající polovinu, kterou vložené peníze vydělají, klient obdrží podle vyjádření Martina Techmana z České spořitelny až na konci vkladového období.

Snížení sazeb u spořícího účtuohlásila s prvním dnem tohoto roku Raiffeisenbank, která využívá pásmové úročení (zhodnocení se pohybuje od 1,4 % při zůstatku do 100 tisíc – až po 2,5 % u milionového vkladu). Podobný systém úročení i výši sazeb má také UniCredit Bank.

Vzhledem k dalšímu očekávanému snižování úrokových sazeb centrální bankou, se budou nejspíš měnit i sazby u spořících účtů. Při vyšších vkladech se tak může vyplatit vlastnit spořící účty v několika bankách a peníze přesouvat podle nejvýhodnější nabídky na zhodnocení, podobně jako to běžně dělají klienti v zahraničí.

Přehled aktuálních sazeb spořících účtů

Název produktuÚroková sazba /p.a./ k 7.1.2009 pro vklady do 100 tisíc KčKarta ke spořícímu účtu
WPB CapitalWPB Spořící účet4% (6 měsíců)
4,15% (1 rok)
Akce spoření na dálku: se zvýhodněnou sazbou 4,4% (1 rok)
ne
Moravský peněžní ústavSpořící účet3,6 % (1měsíc)ne (letos ano)
Oberbank AGSpořící účet Speciál3,55% (pohyblivá sazba)
3,5% fixní na rok
ne
FIOSpořící účet FIO3,5%ano
VolksbankBěžný investiční účet3,33%ne
Poštovní spořitelnaČervené konto3,3%Ano
(od ledna 2009)
LBBWSpořící účet3,3%ne
CitibankSpořící účet3%ne
Česká spořitelnaSp.účet u Osobního konta3% (vklady do 50 tisíc Kč max)ano
INGING Konto3%ne
mBankeMAX2,7%ano
Komerční bankaKB Spořící konto3%
(do 50 000 Kč)
1%
(nad 50 000 Kč)
ne
ČSOB Spořící účet1,6%ne
RaiffeisenbankSpořící účet eKonta1,4% (do 99 999 Kč)
2,0 (nad 100 000 Kč)
ne
UniCredit BankSpořící účet Plus1,45%ne
GE Money BankSpořící účet1%ne

Jak nakládáte s finanční rezervou vaší domácnosti vy? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2009 10:46, SocPredator

V článku je divná informace u perfektního vkladu ČS " zbývajících 820 korun", podle mě ty peníze vydělají 4284, což je druhá polovina

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 1. 2009 7:45, Ariel

Stará pravda - kdo chce mít víc, nemá nic - je stále aktuální.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Účet pravidelného spoření GE Money Bank: pěkně drahé spoření

30. 12. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Účet pravidelného spoření GE Money Bank: pěkně drahé spoření

Dobře úročená, ale dostupná finanční rezerva domácnosti, je „v kurzu“. Banky se proto předhánějí v nabídce spořících účtů a termínovaných vkladů. GE Money Bank přináší už nějakou dobu... celý článek

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

11. 3. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Jak vás drtí inflace? Spočítejte si to s námi

Když se řekne inflace, statistici dodají, že v únoru se meziročně vyšplhala na 7,5 procenta. To platí pro celou ekonomiku. Jenže každá rodina se musí potýkat s vlastní inflací podle... celý článek

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

17. 1. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jaké spořící účty nabízí banky firmám a jiným právnickým osobám

Pokud mají podnikatelé, obce či třeba neziskové organizace volné finanční prostředky, které chtějí zhodnocovat, mohou využít i spořící účty některých bank. Tyto účty ale mají svá specifika... celý článek

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

14. 1. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Spořicí účty kampeliček konkurují bankám

Spořicí účty u družstevních záložen vynášejí na úrocích víc než v mnohých bankách. Výběr peněz ale omezují kampeličky výpovědními lhůtami od 14 dnů do 24 měsíců. Navíc se klient musí... celý článek

Partners Financial Services