Nezajištěná investice je někdy příležitost k nadvýnosu

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 5. 1. 2009
Nezajištěná investice je někdy příležitost k nadvýnosu
Ani korunové podílové fondy investující v zahraničí nejsou imunní vůči pohybům měnových kurzů. Ty mohou zajímavý výnos v cizí měně po převodu na koruny slušně osekat. Řešením je zajištění proti měnovým výkyvům. Ne každý fond ho však dělá.

Není to tak dávno, co investoři naplno poznali, co s investicí udělá výkyv kurzu koruny. I když světové burzy rostly, výnosy téměř vynulovala posilující koruna. Hůř na tom byli ti, kteří investovali přímo v cizí měně. Investoři, kteří ukládali do fondů koruny, mohli mít větší štěstí. Pokud se jejich fond musí proti výkyvům měn zajistit, posilující koruna investice neohrozila. Výnos se ale zpravidla snížil o náklady na zajištění. Ochranu před pohyby měn ovšem mohou poskytovat i ostatní korunové fondy. Je jen na nich, kdy k zajištění sáhnou. Když zvolí správný okamžik, nejen že ochrání peníze investorů, ale navíc pro ně mohou získat i dodatečný výnos.

Obecně platí, že pokud investor investuje v cizí měně, vystavuje se riziku, že při zhodnocení domácí měny bude ve ztrátě. Pokud by například koruna vůči euru posílila z 25 korun za euro na 20 korun, znamenalo by to pro korunového investora ztrátu jen kvůli změně kurzu o 20 procent.

Jednoduchý příklad měnového zajištění

Fond se rozhodl zajistit prostředky klientů v zahraniční měně na dobu jednoho roku, kdy je bude vyplácet. Hodnota portfolia je třeba 100 000 dolarů. Management nechce podstupovat měnové riziko z důvodu vysoké volatility české koruny. Aktuálně je kurz 20 korun za dolar. „Pokud by ale česká koruna posílila na 19 korun za dolar, sníží se hodnota portfolia o 100 000 korun. Oslabením koruny na 21 korun za dolar se naopak zvýší o 100 tisíc,“ vysvětluje Milan Tomášek, portfolio manažer ČP Invest.

Aby se fond vyhnul této spekulaci, rozhodne se pro měnové zajištění. Kontaktuje tedy bankua požádá ji o zajišťovací operaci – termínový prodej dolarů (FORWARD) se splatností jednoho měsíce. Klient, v tomto případě fond, se dozví stanovený termínový kurz, za který tyto devizové prostředky může v budoucnu proměnit zpět na české koruny.

Vzhledem k tomu, že úroky v České republice jsou vyšší než v USA, měl by být stanovený termínový kurz z pohledu převodu dolarů na koruny výhodnější než je aktuální kurz. Očekává se, že měna s vyšší úrokovou mírou bude znehodnocovat kvůli vyšší inflaci. V den splatnosti tohoto kontraktu fond vymění 100 tisíc dolarů za předem stanovený kurz, bez ohledu na to, za kolik s v danou dobu dolar prodává či kupuje.

„Zákon o kolektivním investování nevyžaduje měnové zajištění,“ upozorňuje Martin Kujal, portfolio manažer ATLANTIK FT. Pokud tedy i korunový fond vlastní aktiva v cizí měně, je vystaven měnovému riziku. Investor by si pak měl zjistit, jestli  fond měnové riziko zajišťuje v plné výši. „Pokud se fond zajišťuje proti měnovému riziku, pak hodnota investice odpovídá pouze pohybu ceny podkladového aktiva, např. akciím či dluhopisům,“ tvrdí Petr Zajíc, ředitel úseku investic Pioneer Investments ČR.

Někdy bývá rozhodnutí, zda aktiva proti měnovému riziku zajistit, volbou portfolio manažerů. Podmínky, za nichž fond zajištění provádí, bývají obsaženy v prospektu fondu. „Během letošního podzimu jsme drželi část investic v eurech, aniž bychom je zajišťovali. Rozhodli jsme se tak kvůli nadhodnocenému kurzu koruny proti euru,“ uvádí Ivo Měšťánek, mluvčí ČSOB, příklad toho, kdy kvůli očekávání oslabení domácí měny fond investice nezajišťuje.

„K zajištění měnového rizika se používají speciální nástroje typu měnových forwardů či swapů,“ uvádí Milan Tomášek, portfolio manažer ČP Invest. Jedná se o nástroje, prostřednictvím kterých si fond dohodne budoucí kurz dané měny. A nemusí za ně jenom platit. Náklady zajištění závisí na úrokovém diferenciálu (rozdílu) jednotlivých měn. „Pokud zajišťuji cizí měnu s nižší úrokovou mírou, než je měna domácí, pak na tomto obchodu inkasuji kladný úrok. V opačném případě úrok platím. Náklady, které za zajištění platím protistraně obchodu (bance), jsou poměrně malé. Zhruba 0,2 procenta ročně ze zajištěné částky,“ vysvětluje Kujal.

U každé měny jsou náklady na zajištění rozdílné. „Měnové zajištění může být i zdrojem nadvýnosu fondu,“ tvrdí Hana Trhoňová z odboru komunikace České spořitelny a dodává, že na zajištění vydělávají třeba některé fondy investující v regionu střední a východní Evropy. Pokud by poplatek bance byl 0,2 procenta a úroková míra v zahraničí o jedno procento větší než domácí, zjednodušeně se dá říct, že výdělek z takovéhoto zajištění by měl být 0,8 procenta. Podobně je tomu i u swapových operací. Budoucí kurz se také řídí rozdílem úrokových sazeb, nicméně účastníci trhu si zde neplatí žádné poplatky. Určitým nákladem je ale rozdíl v prodejním a nákupním kurzu dané měny.

„Náklady na zajištění jsou samostatnou obchodní operací, která se hradí z investovaných prostředků ve fondu,“ upřesňuje Martin Fuchs, ředitel investičních produktů HSBC. Projeví se tak v ukazateli celkové nákladovosti fondu (TER).

Máte nějaké zkušenosti s měnovým rizikem?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec ruského zázraku. Stačilo půl roku.

2. 1. 2009 | Jan Stuchlík | 10 komentářů

Konec ruského zázraku. Stačilo půl roku.

Na drahé ropě vybudovalo Rusko úctyhodný sedmiprocentní hospodářský růst. Teď ruskou ekonomiku poslaly zlevňující ropa spolu s finanční krizí do kolen. Rusové už přišli o čtvrtinu devizových... celý článek

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

15. 12. 2008 | Věra Tůmová

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

Kvůli krizi se mění v poslední době leccos. Tuzemské banky zatím stále uklidňují klienty skvělými výsledky a stabilitou, díky které je prý krize nezasahuje. Přesto i banky v Česku v... celý článek

První fond určený pro spoření na studia dětí

1. 12. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

První fond určený pro spoření na studia dětí

Novým produktem míří ČP Invest na rodiče i prarodiče, kteří chtějí spořit dětem na studium formou pravidelných investic. Konstrukcí je tento produktu podobný fondům životního cyklu.... celý článek

V podílových fondech se dividendy neztratí

10. 9. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

V podílových fondech se dividendy neztratí

Když se řekne dividendy, vzpomenou si držitelé akcií na pravidelný přírůstek peněz na jejich kontech. Investoři do podílových fondů se musí smířit s tím, že peníze neuvidí, ale může... celý článek

Partners Financial Services